Γρίπη: Ποια λάθη την επιδεινώνουν

Γρίπη: Ποια λάθη την επιδεινώνουν

Αρχίσανε οι πόνοι στους μύες, ο βήχας, οι κρυάδες και η καταρροή.

Η εποχιακή γρίπη είναι εδώ και ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Αν πέσατε κι εσείς θύμα της, καλό είναι να αποφύγετε τα συνηθισμένα λάθη που όχι μόνο δε βοηθάνε, αλλά επιβαρύνουν κιόλας την κατάσταση.

Μην παίρνετε αντιβιοτικά

Την γρίπη την προκαλεί ιός. Άρα μόνο ένα αντι-ιικό μπορεί να βοηθήσει. Όπως επισημαίνει η δρ. Σούζαν Ρέμ, αντιπρόεδρος του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων της Κλινικής Κλίβελαντ:

«Μην παίρνετε τα συνήθη αντιβιοτικά. Δεν έχουν καμία επίπτωση στην γρίπη. Υπάρχουν συνταγογραφούμενα αντι-ιικά φάρμακα ειδικά για τη γρίπη».Τα αντιβιοτικά μπορούν επίσης να έχουν δυσάρεστες παρενέργειες, επηρεάζοντας τη χλωρίδα του εντέρου και προκαλώντας στομαχικές διαταραχές και διάρροια.

Επιπλέον, πέραν του ότι είναι εντελώς αναποτελεσματικά στη θεραπεία της γρίπης, όταν οι άνθρωποι παίρνουν αντιβιοτικά πολύ συχνά μπορούν να αναπτύξουν μια ανθεκτικότητα σε αυτά και όταν πραγματικά τα χρειαστούν να μην τους «πιάνουν».

Διαβάστε Επίσης  Το αλάτι μπορεί να προστατεύει τον οργανισμό από τα μικρόβια

Μην το παρακάνετε με τη βιταμίνη C

Όπως εξηγεί η Δρ Νάσια Σαφντάρ, ιατρικός διευθυντής του ελέγχου λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Νοσοκομείο Μάντισον: «Όταν καταναλώνετε πλεόνασμα σε μορφή υδατοδιαλυτής βιταμίνης, η περισσότερη βγαίνει με τα ούρα. Όσο για τα χάπια και τις καραμέλες βιταμίνης C κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουν καμία επίδραση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα».

Αποφύγετε το αλκοόλ

Μπορεί να πιστεύετε ότι ένα ζεστό ποτό θα ανακουφίσει τα συμπτώματα της γρίπης αλλά αυτό δεν είναι πάντα σωστό. Παρόλο που καταπραΰνει τον πονόλαιμο, προκαλεί αφυδάτωση, η οποία επιτείνει την αφυδάτωση που έχει ήδη προκληθεί από τη γρίπη. Επιπλέον, το αλκοόλ ευθύνεται για την κακή ποιότητα ύπνου, ο οποίος είναι απαραίτητος για να ανακάμψει ο οργανισμός.

Όχι στα ρινικά σπρέϊ

Διαβάστε Επίσης  Έρευνα μαθητών για τις συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία

Όπως επισημαίνει η Σούζαν Ρεμ, η υπερκατανάλωση τους ξεραίνει τη μύτη και το λαιμό και δεν λειτουργεί μακροπρόθεσμα. Τα ρινικά σπρέι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τρεις ημέρες το πολύ. Και επιπλέον, όσο πιο συχνά οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να λειτουργήσουν. «Αν τα χρησιμοποιείτε περισσότερο από το επιτρεπτό όριο, θα δείτε τη συμφόρηση και τι μπούκωμα να επανέρχεται, αμέσως μόλις περνάει η επίδραση» τονίζει.

Μην πάτε δουλειά

«Αν νομίζετε ότι έχετε γρίπη, μείνετε στο σπίτι» τονίζει η Ρεμ. «Τα συμπτώματα της γρίπης διαρκούν πέντε έως επτά ημέρες και δεν θα πρέπει να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες μέχρι και 24 ώρες μετά τον τελευταίο πυρετό.» Επιπλέον, πηγαίνοντας στη δουλειά ή στο σχολείο με τη γρίπη σημαίνει ότι οι άρρωστοι άνθρωποι θα κολλήσουν κι άλλους.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *