5 κοινές μολύνσεις που μεταδίδονται με το φιλί

Γνωρίζατε ότι το 95% των μικροβίων που μεταδίδονται με το φιλί βρίσκονται στο σάλιο και στις ρινικές βλέννες; Ευτυχώς μόνο το 20% από αυτά προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποιες μολύνσεις μεταδίδονται με το φιλί; Είναι το φιλί επικίνδυνο; Φιλί είναι η πράξη της επαφής των χειλιών δύο ατόμων μεταξύ τους. Εννοείται ότι αποτελεί μια έκφραση αγάπης ανάμεσα στα μέλη ενός ζευγαριού.

Το σάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στο φιλί. Με άλλα λόγια, αναπόφευκτα ανταλλάσσονται μικρόβια και υπάρχουν μολύνσεις που μεταδίδονται με το φιλί.

Στο σημερινό άρθρο θα βάλουμε για λίγο στην άκρη τη συναισθηματική και την κοινωνική λειτουργία του φιλιού.

Το γεγονός ότι λίγοι άνθρωποι δίνουν προσοχή στα μειονεκτήματα του φιλιού δεν σημαίνει ότι αυτά δεν υπάρχουν. Η μετάδοση ασθενειών και μικροβίων πραγματοποιείται μέσω του σάλιου.

Γενικά τα πλεονεκτήματα του φιλιού είναι περισσότερα από τους κινδύνους του. Ωστόσο, δεν είναι ποτέ κακή ιδέα να λαμβάνονται κάποιες προφυλάξεις και να αποφεύγονται τα «επικίνδυνα φιλιά”.

Μάθετε περισσότερα διαβάζοντας παρακάτω.

1. Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι γνωστή πιο απλά ως «ασθένεια του φιλιού”, επειδή πρόκειται για έναν ιό που μεταδίδεται με την ανταλλαγή σάλιου.

Οφείλεται στην εξάπλωση του ιού Epstein-Barr μέσω του σάλιου.
Ο ιός συνήθως εμφανίζεται σε εφήβους και νεαρούς σε ηλικία ανθρώπους. Ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία μόλυνσης από αυτόν.
Μερικά από τα συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο πονόλαιμος και οι πρησμένοι λεμφαδένες.
Πώς ανιχνεύεται;
Μετά την εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει μια εξέταση αίματος για να ελεγχθεί η παρουσία του ιού και στη συνέχεια να δώσει ορισμένα αναλγητικά.

Διαβάστε Επίσης  Πώς επηρεάζει o θυρεοειδής τη γονιμότητα

 

2. Κυτταρομεγαλοϊός
Στην πραγματικότητα ο ιός αυτός είναι πιο συνηθισμένος από ό,τι νομίζουμε. Μόλις μολύνει το σώμα, παραμένει σε αυτό για πάντα.

Ο κυτταρομεγαλοϊός μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, μέσω μετάγγισης αίματος ή με τη σεξουαλική επαφή.

Το γεγονός που προκαλεί έκπληξη είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν τον ιό δεν το γνωρίζουν, επειδή, αν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, δεν διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.
Ωστόσο στην περίπτωση των βρεφών πρέπει να λαμβάνονται περισσότερα προληπτικά μέτρα, καθώς η μόλυνσή τους από τον ιό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μόνιμα προβλήματα σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Πώς ανιχνεύεται;
Όπως και με τον προηγούμενο ιό, η ανίχνευση γίνεται με τη λήψη αίματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι με τον ιό δεν χρειάζονται θεραπεία. Μονάχα σε μερικές περιπτώσεις συνταγογραφούνται αντιικά φάρμακα και, φυσικά, συνιστάται επίσης η τήρηση καλών συνηθειών υγιεινής.

3. Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα είναι μια μόλυνση που προσβάλλει κυρίως τα ούλα, οδηγώντας στον συνεχή πολλαπλασιασμό βακτηρίων στο στόμα.

Οφείλεται στην οδοντική πλάκα που προσκολλάται στα δόντια και στα ούλα. Μερικά από τα συμπτώματα της ουλίτιδας είναι η αιμορραγία καθώς και το κοκκίνισμα και η φλεγμονή στην πάσχουσα περιοχή.

Πώς ανιχνεύεται;
Αν προσέξετε κάποιο σύμπτωμα, πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας. Η ουλίτιδα μπορεί επίσης να οδηγήσει στον σχηματισμό βαθιών θυλάκων ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα καθώς και δυσάρεστη αναπνοή.

Διαβάστε Επίσης  Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την υγεία των πνευμόνων – Οι καλύτερες πηγές της

4. Στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα

στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα είναι μια οδυνηρή μόλυνση στον λαιμό. Τα βακτήρια, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α και Β, επιτίθενται απευθείας στον λαιμό.

Η μόλυνση αυτή μεταδίδεται όταν ένα υγιές άτομο έρχεται σε επαφή με ένα μολυσμένο άτομο. Μπορεί να μεταδοθεί από απλές πράξεις όπως το φτέρνισμα ή το φύσημα της μύτης ενός ανθρώπου που βρίσκεται κοντά σας.

Πώς ανιχνεύεται;
Μερικά από τα συμπτώματα είναι τα εξής:

Πόνος και ερεθισμός στον λαιμό.
Λευκές κηλίδες στον φάρυγγα.
Οίδημα.
Πονοκέφαλος.
Πυρετός.
Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, ο γιατρός πρέπει να πάρει επίχρισμα από τον φάρυγγα. Αν τα αποτελέσματα εξακολουθούν να μην είναι ξεκάθαρα, ο ειδικός μπορεί να κάνει στη συνέχεια καλλιέργεια του επιχρίσματος.

 

5. Επιχείλιος έρπης

Ο ιός αυτός συνήθως μεταδίδεται με το φιλί. Ο επιχείλιος έρπης είναι μια μόλυνση που μπορεί να εμφανιστεί στα χείλη, στο στόμα ή στα ούλα. Οφείλεται στον ιδιαίτερα μεταδοτικό ιό του έρπη (HSV).

Πώς ανιχνεύεται;

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μία ή δύο εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό. Ο έρπης προκαλεί οδυνηρά έλκη. Επιπλέον μπορεί να εμφανιστούν τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Πυρετός που διαρκεί πάνω από τρεις μέρες.
  • Πονόλαιμος.
  • Πρησμένοι λεμφαδένες.

Κανονικά τα συμπτώματα εξαφανίζονται μέσα σε δύο εβδομάδες. Ο ειδικός γιατρός μπορεί να δώσει κάποιο αντιικό φάρμακο, μια κρέμα για τοπική χρήση και οδηγίες σχετικά με την τήρηση σωστής υγιεινής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *