Οι άνδρες, οι γυναίκες και η σεξουαλική επιθυμία

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη, οι γυναίκες είναι δύο φορές πιο πιθανό να χάσουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ όταν ζουν μαζί με τον σύντροφό τους.

Σε γενικές γραμμές, η μελέτη βρήκε ότι η κακή υγεία και η έλλειψη συναισθηματικής εγγύτητας μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

Τα ευρήματά της βασίστηκαν στις εμπειρίες 5.000 ανδρών και 6.700 γυναικών. Συνολικά το 15% των ανδρών και το 34% των γυναικών δήλωσαν ότι είχαν χάσει το σεξουαλικό τους ενδιαφέρον για τρεις ή περισσοτέρους μήνες κατά τη διάρκεια του προηγουμένου έτους. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα μη φυσιολογικό. Για κάποιους, μάλιστα, μπορεί να είναι μια πολύ φυσιολογική φάση, αλλά σε κάποιους άλλους ενδεχομένως να προκαλεί δυσφορία και δυστυχία.

Διαβάστε Επίσης  Κατάπλασμα με καρότο για την καταπολέμηση της ψωρίασης

Παράλληλα, στους άνδρες η απώλεια του σεξουαλικού ενδιαφέροντος βρέθηκε πιο έντονη στις ηλικίες 35-44, ενώ στις γυναίκες η μεγαλύτερη απώλεια σημειώθηκε στην ηλικιακή ομάδα 55-64.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Southampton και το University College London σημειώνουν ότι η εμμηνόπαυση δεν βρέθηκε να είναι σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το σεξουαλικό ενδιαφέρον των γυναικών. Η ανατροφή των παιδιών, όμως, βρέθηκε να σχετίζεται με σημαντική μείωση του σεξουαλικού τους ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι άνδρες και οι γυναίκες έχαναν το σεξουαλικό τους ενδιαφέρον ήταν η κακή σωματική και ψυχολογική υγεία, η έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης κατά τη διάρκεια του σεξ και η φτωχή επικοινωνία των δύο συντρόφων.

Οι ειδικοί, άλλωστε, τονίζουν πόσο σημαντικό είναι οι δύο σύντροφοι να συζητούν για τα σεξουαλικά τους προβλήματα με σεβασμό και αυθεντικό ενδιαφέρον και να μην τα αγνοούν. Η εξερεύνηση άλλων τρόπων οικειότητας, όπως είναι η αγκαλιά και το χάδι, μπορεί να τονώσουν το σεξουαλικό ενδιαφέρον.

Διαβάστε Επίσης  Συμπληρώματα με κουρκουμά μπορούν να βοηθήσουν στην κυκλοφορία του αίματος

Τέλος, πολλά ζευγάρια είναι ίσως χρήσιμο να απευθυνθούν σε ειδικό θεραπευτή. Πάνω από όλα χρειάζεται ψυχραιμία, καθώς η σεξουαλικότητα του ατόμου εξελίσσεται όσο εξελίσσεται το άτομο και η σχέση με τον/τη σύντροφο περνάει από διάφορες φάσεις.

Η επίγνωση της κατάστασης και η ουσιαστική επικοινωνία των δύο συντρόφων θέτουν τις σωστές βάσεις, ώστε το ζευγάρι να βρίσκει τις ισορροπίες του και οι δύο σύντροφοι να απολαμβάνουν τη σχέση τους.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Πηγή: zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *