8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος

Όταν μένεις έγκυος χωρίς να το έχεις προσπαθήσει ιδιαίτερα, νιώθεις μεν τρομερή ευλογία για το δώρο που σου χαρίστηκε τόσο απλόχερα, αλλά και πολλά μικρά τσιμπήματα άγχους, για το αν έχεις κάνει όλα αυτά που χρειάζονται, ώστε να εξασφαλίσεις (όσο είναι αυτό εφικτό) την καλή υγεία του μωρού σου: μήπως η αντιβίωση που έπαιρνα πρόσφατα αποδειχθεί επικίνδυνη;

Έχω κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις υγείας; Όλες αυτές τις μικρές ή μεγάλες αγωνίες, μπορείς όχι μόνο να τις αποφύγεις, αν η εγκυμοσύνη σου έρθει πιο προγραμματισμένα, αλλά και να τις αντιστρέψεις, εφόσον ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα.

Εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου

Υπάρχει ένας αριθμός σημαντικών -αιματολογικών κυρίως- εξετάσεων που πρέπει εσείς και ο σύντροφός σας να κάνετε πριν μείνετε έγκυος, οι οποίες σκοπό έχουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να γεννηθεί ένα μωρό με κάποια σοβαρή κληρονομική πάθηση (που κι εσείς οι ίδιοι πιθανώς να μη γνωρίζετε ότι φέρετε, π.χ. μεσογειακή αναιμία ή κυστική ίνωση), αλλά να προστατεύσουν και εσάς από τυχόν προβλήματα στην εγκυμοσύνη σας.

Το ακριβές «πακέτο» των εξετάσεων αυτών θα το ορίσει ο γυναικολόγος σας, ο οποίος θα προσθέσει ή θα αφαιρέσει εξετάσεις ανάλογα με το δικό σας ιστορικό.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εφόσον έχετε ξεκινήσει να προσπαθείτε να γίνετε γονείς, μην αναβάλλετε αυτές τις εξετάσεις για μετά τη σύλληψη, αν θέλετε να αποφύγετε οποιοδήποτε ενδεχόμενο να βρεθείτε προ κάποιας δυσάρεστης έκπληξης.

Οφθαλμολογικός έλεγχος

Ακόμα κι αν δεν είχατε ποτέ προβλήματα όρασης, οι γιατροί συνιστούν έναν γενικό οφθαλμολογικό έλεγχο, τόσο πριν όσο και κατά την 10η με 14η εβδομάδα κύησης, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές στα μάτια και κυρίως προβλήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον αμφιβληστροειδή. Αν, όμως, έχετε έτσι κι αλλιώς προβλήματα στα μάτια, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας, ο οποίος σε συνεργασία με τον οφθαλμίατρό σας, θα κρίνει αν πρέπει ή όχι να γεννήσετε με φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική, καθώς για ορισμένες παθήσεις των ματιών ασφαλέστερη θεωρείται η καισαρική.

Διαβάστε Επίσης  Βότανα για γονιμότητα: Ενίσχυση με φυσικούς τρόπους

Προσοχή στο βάρος σας…

Αμέτρητες φορές έχουμε επισημάνει, ότι ένας βασικός λόγος που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονονιμότητας είναι είτε επειδή έχουν υπερβολικά υψηλό ή υπερβολικά χαμηλό βάρος. Επιπλέον, το μη φυσιολογικό βάρος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στην εγκυμοσύνη, ακόμα και παλίνδρομη κύηση. Αν, λοιπόν, προσπαθείτε να μείνετε έγκυος και ανησυχείτε για το βάρος σας, συζητήστε με τον γυναικολόγο σας, ώστε να πάρετε τα καλύτερα δυνατά προληπτικά μέτρα και ξεκινήστε άμεσα μια ήπια μορφή άσκησης.

αλλά και στην διατροφή σας
Ανεξάρτητα από το βάρος σας, έχει σημασία να προσέχετε και την διατροφή σας στο διάστημα αυτό, ακολουθώντας έναν πιο υγιή δρόμο και αποφεύγοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (γιατί ανεβάζουν το ζάχαρο στο αίμα), αλλά και ψάρια πλούσια σε υδράργυρο (όπως ο τόνος και ο ξιφίας). Οι ειδικοί συνιστούν, επίσης, να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο συνδέεται με προβλήματα γονιμότητας, καθώς και με παλίνδρομες κυήσεις. Φυσικά, κίνδυνος δημιουργείται αν πίνετε πολύ –όχι π.χ. ένα-δύο ποτήρια την εβδομάδα.

Κόψτε το κάπνισμα

Δεν χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις. Κάντε το σήμερα.

Προσέξτε την υγεία σας και την ενδεχόμενη λήψη φαρμάκων
Πολλά προβλήματα υγείας, μικρά έως μεγάλα, είναι αναπόφευκτα, ωστόσο είναι σημαντικό να προφυλάσσετε όσο περισσότερο μπορείτε την υγεία σας, αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, ώστε να προστατεύσετε το έμβρυο που σύντομα θα μεγαλώνει στην κοιλίτσα σας. Έτσι, αφενός αποφύγετε τροφές που μπορεί να ενέχουν κίνδυνο μόλυνσης (π.χ. μη παστεριωμένα τρόφιμα και ωμά κρέατα ή ψάρια), αφετέρου προφυλαχθείτε από μικρόβια, πλένοντας καλά τα χέρια σας και αποφεύγοντας πολύ κλειστούς χώρους, ειδικά την εποχή των ιώσεων. Συζητήστε με τον γυναικολόγο σας αν χρειάζεται να κάνετε αντιγριπικό εμβόλιο και, αν τυχόν αρρωστήσετε ή εμφανίσετε κάποια λοίμωξη, ζητήστε τη γνώμη του πριν λάβετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, καθώς ορισμένες αντιβιώσεις είναι τόσο ισχυρές που μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τερατογένεση.

Διαβάστε Επίσης  Αποτυχία στην πρώτη εξωσωματική γονιμοποίηση; Μην απελπίζεστε

Μάθετε να υπολογίζετε την ωορρηξία σας

Αν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος, είναι σημαντικό να ξέρετε πότε έχετε ωορρηξία –κατά κανόνα συμβαίνει στα μισά του κύκλου, όμως αυτό δεν ισχύει για όλες τις γυναίκες. Μάθετε, λοιπόν, τα πάντα για την ωορρηξία σας εδώ και εδώ.

Αν πάλι θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητες να έχει το μωρό σας ένα συγκεκριμένο φύλο, υπάρχουν ορισμένοι -εντελώς μη επιστημονικοί, βέβαια- τρόποι να το κάνετε, ο βασικός εκ των οποίων σχετίζεται άμεσα με την ωορρηξία σας. Δείτε εδώ.

Χαλαρώστε!

Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι επιστήμονες: Το άγχος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γονιμότητα, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Για τις γυναίκες, μάλιστα, οι συνθήκες άγχους μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και αμηνόρροια, δηλαδή διακοπή της περιόδου και μη παραγωγή ωαρίων. Επιπλέον, το άγχος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό, τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο. Προσπαθήστε, λοιπόν, να βγάλετε από τη ζωή σας οτιδήποτε σας προκαλεί άγχος και στρες –εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους τι είναι αυτό. Και φροντίστε να είστε σε επαφή με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα σας δίνει τις κατάλληλες οδηγίες ως προς το τι πρέπει να κάνετε για να αποκτήσετε σύντομα ένα υγιές μωρό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *