Οι πέντε γλώσσες της αγάπης που καταλαβαίνουν τα παιδιά

Η έννοια της γλώσσας της αγάπης είναι σχετικά απλή: υπάρχουν 5 διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους κάθε άνθρωπος δίνει και δέχεται την αγάπη και ο κάθε άνθρωπος τείνει να έχει προτίμηση σε κάποια περισσότερο από άλλα.

Το να γνωρίσουμε λοιπόν την γλώσσα αγάπης των παιδιών μας είναι πολύ σημαντικό για να τα κάνουμε να νιώσουν αγαπητά, κάτι που είναι το βασικό στοιχείο στην σωστή ανάπτυξή τους. Η γλώσσα της αγάπης εκφράζεται επομένως με τα παρακάτω:
Αγκαλιές
Ενίσχυση της αυτοεικόνας
Χρόνος με το παιδί
Δώρα
Πράξης φροντίδας και εξυπηρέτησης για το παιδί
Έτσι, κάποια παιδιά νιώθουν αγαπητά με πολλές αγκαλιές και φιλιά ενώ άλλα παιδιά ίσως να μην θέλουν τόση αγκαλιά όσο να περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί.

Διαβάστε Επίσης  Όσα δεν γνωρίζετε για την όσφρηση του μωρού σας

Από την άλλη, κάποια παιδιά χρειάζονται την θετική κριτική μας για να ενισχύσουν την αυτοεικόνα τους ενώ άλλα παιδιά λατρεύουν τις εκπλήξεις και τα μικροδωράκια. Μπορεί να νομίζετε ότι η κόρη σας θέλει δώρα ενώ εκείνη να νιώθει αγαπητή με το να βλέπετε μαζί μια ταινία. Η να καταλαβαίνει ότι τη σκέφτεστε, όταν μπαίνοντας στο σπίτι από τη δουλειά σας της δώσετε ένα μικρό δωράκι!

Διαβάστε Επίσης  Γονείς: Το έχει παρακάνει το παιδί με τις οθόνες; To σημάδι που θα σας ανησυχήσει

Το να μελετήσετε το παιδί σας στο ποιο είδος γλώσσας της αγάπης προτιμά είναι πολύ σημαντικό για τον συναισθηματικό σας δεσμό. Μετά την ηλικία των 6 ετών το παιδί μπορεί να συζητήσει και να απαντήσει μόνο του για τους τρόπους που το κάνουν να νιώθει αγαπητό.

Κάντε μια προσπάθεια λοιπόν!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *