Έλληνας χειρουργός «σκοτώνει» τους καρκινικούς όγκους!

Έλληνας χειρουργός «σκοτώνει» τους καρκινικούς όγκους!

Σημαντική επιτυχία σημειώνει μία μέθοδος που χρησιμοποιεί επικεφαλής θωρακοχειρουργός στο Βασιλικό Νοσοκομείο Μπρόμπτον του Τσέλσι, Γιώργος Λαδάς.

Πρόκειται για μία συσκευή λέιζερ, η οποία καταστρέφει τελείως καρκινικούς όγκους στους πνεύμονες, μεγάλους όσο σχεδόν ένα γραμματόσημο, «σημαδεύοντάς» τους με ακτίνες φωτός που έχουν ενέργεια ισοδύναμη με 70 φούρνους μικροκυμάτων.

Έχοντας λάβει την πρώτη του εκπαίδευση στην Ελλάδα, ο Λαδάς έφυγε για τη Βρετανία, όπου εργάζεται από το 1994. Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Ελληνας επιστήμονας έχει πραγματοποιήσει από το 1997 εκατοντάδες παραδοσιακές επεμβάσεις αφαίρεσης μεταστατικών όγκων στους πνεύμονες, μια διαδικασία η οποία είναι εξαιρετικά αργή, καθώς μπορούσε να διαρκέσει έως και 12 ώρες, μέχρι τη στιγμή, που άρχισε να εφαρμόζει τη νέα τεχνική.

Το λεγόμενο «λέιζερ των πνευμόνων», που κοστίζει περίπου 120.000 λίρες, επιτρέπει τη συντόμευση της επέμβασης και παραμονής στο νοσοκομείο, καθώς και την ταχύτερη ανάνηψη των ασθενών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ιδέα αφαίρεσης όγκων με λέιζερ πρωτοεμφανίστηκε στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

Η συσκευή του Λαδά εκπέμπει ενέργεια 70.000 βατ ανά τετραγωνικό εκατοστό, παράγοντας θερμοκρασία μέχρι 7.000 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα ο όγκος να εξατμίζεται τελικά και να εξαφανίζεται τελείως, αναφέρει το ellines.com. Στη διάρκεια της επέμβασης, όλοι πρέπει να φορούν ειδικά προστατευτικά γυαλιά για να αποφύγουν τυχόν βλάβη στα μάτια τους από το λέιζερ.

Ο Γ. Λαδάς, εκπαιδεύτηκε στη Γερμανία και Αυστρία στη νέα τεχνική, ενώ πριν προχωρήσει στην εφαρμογή της μεθόδου, πήρε σχετική άδεια από την αρμόδια επιτροπή του βρετανικού νοσοκομείου, η οποία διασφαλίζει την ασφάλεια των ασθενών.
Σε ποιούς ασθενείς μπορεί να εφαρμοστεί το λέιζερ

Διαβάστε Επίσης  Έφτασαν τα χάπια για τον κορωνοϊό

Οι περισσότεροι ασθενείς που φτάνουν στον δρα Λαδά, παρουσιάζουν μεταστατικούς όγκους στον πνεύμονα, έχοντας πρωτοπαθή καρκίνο κάπου αλλού στο σώμα, όπως στο έντερο ή στα νεφρά ή στα οστά. Το λέιζερ ενδείκνυται κυρίως σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού οι πρωτοπαθείς όγκοι συχνά απαιτούν την “καταστροφή” ενός μεγαλύτερου μέρους του πνεύμονα.

Ποια είναι τα οφέλη του λέιζερ

Η ιδέα της θεραπείας όγκων του πνεύμονα με λέιζερ δεν είναι νέα, έχει αναπτυχθεί και χρησιμοποιείται ήδη στη Γερμανία από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Το ενδιαφέρον του Γιώργου Λαδά αυξήθηκε όταν συνειδητοποίησε τα σημαντικά οφέλη, για τους ασθενής του αλλά και για τον ίδιο!

“Το λέιζερ έχει μεγάλο ενδιαφέρον για μένα στην αντιμετώπιση των πολλαπλών όγκων του πνεύμονα, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει σε κάποιο άλλο μέρος του σώματος”, λέει.

” Συχνά οι μεταστάσεις μας φέρνουν αντιμέτωπους με δέκα ή και περισσότερους όγκους σε κάθε πνεύμονα. Ο στόχος είναι να απομακρυνθούν διασώζοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του υγιούς πνεύμονα. Η αποκατάσταση μετά την εφαρμογή του λέιζερ είναι πολύ γρήγορη. Αυτό το μηχάνημα κάνει τα πράγματα πολύ καλύτερα για τους ασθενείς μας”, εξηγεί.

Πώς λειτουργεί η συσκευή

Η ακτίνα του λέιζερ περνά μέσα από έναν κύλινδρο από γυαλί ο οποίος είναι καλυμμένος με πλαστικό. Στην άκρη του κυλίνδρου μια συσκευή που μοιάζει με στυλό επιτρέπει στον ειδικό να στοχεύει με το λέιζερ ακριβώς το σημείο που επιθυμεί. Οταν “κλειδωθεί” ο στόχος, η συσκευή στέλνει την ακτίνα ισχύος 70.000 watt ανά τετραγωνικό εκατοστό. Αυτό προκαλεί παραγωγή πολύ υψηλών θερμοκρασιών που φτάνουν και τους 7.000 βαθμούς Κελσίου (όσο 70 φούρνοι μικροκυμάτων μαζί), με αποτέλεσμα ο όγκος να εξατμίζεται τελικά και να εξαφανίζεται τελείως. Στη διάρκεια της επέμβασης, όλοι πρέπει να φορούν ειδικά προστατευτικά γυαλιά για να αποφύγουν τυχόν βλάβη στα μάτια τους από το λέιζερ.

Διαβάστε Επίσης  Στον ανακριτή σήμερα η Εύη Βατίδου που κατηγορείται για τραυματισμό ζευγαριού σε τροχαίο

Το λέιζερ παράλληλα μπορεί να «σφραγίσει» τον περιβάλλοντα ιστό γύρω από τον όγκο, με συνέπεια να αποφεύγεται η αιμορραγία που συμβαίνει με τη συμβατική μέθοδο. Έτσι, μειώνεται στο μισό περίπου και ο χρόνος που ο ασθενής παραμένει σε γενική αναισθησία (σε δύο ή τρεις ώρες κατά μέσο όρο).

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου

Για να καταφέρει να χρησιμοποιήσει την νέα τεχνική, ο δρ. Λαδάς πραγματοποίησε εκπαίδευση στη Γερμανία και την Αυστρία, ενώ εξασφάλισε τη σχετική άδεια από την αρμόδια επιτροπή του βρετανικού νοσοκομείου, η οποία διασφαλίζει την ασφάλεια των ασθενών. Για την ώρα, η μέθοδος έχει εφαρμοστεί σε 43 ασθενείς με μεταστατικούς όγκους στον πνέυμονα και 3 πρωτεύοντες όγκους, οι οποίοι αφαιρέθηκαν με λέιζερ. Ο ίδιος ο δρ Λαδάς διαβεβαιώνει πως τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά!

Οπως γνωρίζουν καλά οι καρκινοπαθείς, η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων όγκων δεν αποτελεί θεραπεία του καρκίνου, αλλά μέρος της αντιμετώπισης του. Η απομάκρυνση των όγκων με λέιζερ αποτελεί -κατα τον έλληνα γιατρό- μία σαφώς γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη μέθοδο, στην προσπάθεια καταπολέμησης της νόσου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *