Tο Νόμπελ Ειρήνης στον Ντένις Μουκουέγκε και τη Νάντια Μουράντ

Tο Νόμπελ Ειρήνης στον Ντένις Μουκουέγκε και τη Νάντια Μουράντ

Ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε από το Κονγκό και η Γιαζίντι Νάντια Μουράντ τιμώνται με το Νόμπελ Ειρήνης 2018 για τις προσπάθειές τους κατά της χρήσης της σεξουαλικής βίας ως πολεμικού όπλου.

Η Νάντια Μουράντ είναι ακτιβίστρια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού υπήρξε σεξουαλική σκλάβα του Ισλαμικού Κράτους.

Γιαζίντι Νάντια Μουράντ
Γιαζίντι Νάντια Μουράντ

 

Ο Ντένις Μουκουέγκε είναι γυναικολόγος από τη Δημοκρατία του Κονγκό που περιθάλπει θύματα σεξουαλικής βίας.

Ντένις Μουκουέγκε
Ντένις Μουκουέγκε

 

Όπως σημειώνει η Επιτροπή «αμφότεροι έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια δίνοντας θαρραλέα μάχη κατά των εγκλημάτων πολέμου και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη για τα θύματα».

Η Επιτροπή δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει με τους δύο βραβευόμενους για να τους ενημερώσει.
«Εάν παρακολουθούν, τα συγχαρητήριά μου από καρδιάς», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από ποσόν ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια τελετής στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Λίγα λόγια για τον Ντένις Μουκουέγκε:

Γιος πάστορα, τρίτο από τα εννέα παιδιά της οικογένειάς του , ο Ντένις Μουκουέγκε σπούδασε Ιατρική στο Μπουρούντι. Άρχισε να εργάζεται σε προτεσταντικό νοσοκομείο στο Νότιο Κίβου και αργότερα στο Πάνζι, το μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο του Μπουκάβου. Τα θύματα σεξουαλικής βίας έφταναν εκεί κατά εκατοντάδες, όπου άρχισε να προβαίνει σε επεμβάσεις αποκατάστασης του κόλπου γυναικών που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας.

Ο Κογκολέζος γυναικολόγος έχει τιμηθεί για το έργο του με το βραβείο Ούλοφ Πάλμε, ενώ είχε προταθεί και πέρυσι για το Νόμπελ Ειρήνης.

Γιαζίντι Nάντια Μουράντ

Η 25χρονη Κούρδισσα Γιαζίντι Nάντια Μουράντ είχε συλληφθεί το 2014 από τζιχαντιστές του ISIS από το χωριό της στην περιοχή Σινιτζάρ του βόρειου Ιράκ, που σκότωσαν τη μητέρα της και έξι αδέλφια της -συνολικά 44 από τους συγγενείς. Την έκαναν σκλάβα του σεξ, τη βασάνισαν και τη βίασαν πολλές φορές όσον καιρό ήταν αιχμάλωτη, αλλά δεν μπόρεσαν να λυγίσουν το πνεύμα της. Το 2015 κατάφερε να διαφύγει στη Γερμανία και να κάνει μια νέα αρχή. Τον Σεπτέμβριο του 2016 έγινε η πρώτη πρέσβειρα καλής θέλησης του UNODC (Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος) για την αξιοπρέπεια των επιζώντων από εμπορία ανθρώπων και συμμετείχε σε παγκόσμιες και τοπικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη δεινή θέση αναρίθμητων θυμάτων εμπορίας. Τον Οκτώβριο του 2016 το Συμβούλιο της Ευρώπης την τίμησε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Βάτσλαβ Χάβελ».

Η Μουράντ είναι η δεύτερη νεώτερη υποψήφια που τιμάται με το Νόμπελ Ειρήνης, μετά τη Μαλάλα Γιουσουφζάι που ήταν 17 ετών όταν το έλαβε το 2014.

 

Διαβάστε Επίσης  «Πόπη, με λατρεύει»: Η καλλονή χήρα για την οποία ο Αυλωνίτης άφησε για πάντα τη γυναίκα του

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *