Διαταραχές που σχετίζονται με τραύμα και στρες

Διαταραχή Δεσμού
Αποτελεί μια διαταραχή που εμφανίζεται συχνά στα παιδιά προς τα άτομα που τα φροντίζουν. Συνήθως περιλαμβάνει έντονη αναστάτωση και δυσκολία να μειωθεί η δυσφορία. Το παιδί παρουσιάζει μειωμένη κοινωνικότητα και ελλιπής συναισθηματική απαντητικότητα προς τους άλλους, είναι ευερέθιστο και περνά εύκολα σε αρνητικά συναισθήματα. Συχνά τα παιδιά που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα δεν έχουν δεχτεί επαρκή φροντίδα και ίσως έχουν παραμεληθεί ή εγκαταλειφθεί.
Διαταραχή Ανεσταλμένης Κοινωνικής Δέσμευσης
Τα παιδιά που εμφανίζουν αυτή τη διαταραχή παρουσιάζουν δυσκολία στην προσέγγιση και αλληλεπίδραση με άλλα άτομα. Είτε παρουσιάζουν μειωμένη ή απουσία ικανότητας να προσεγγίσουν τον άλλο, ιδιαίτερα απέναντι σε αγνώστους, είτε είναι υπερβολικά φιλικά κάτι που φαίνεται μέσα από τις κινήσεις τους αλλά και τον οικείο λόγο. Μια χαρακτηριστική συμπεριφορά των παιδιών αυτών είναι η ευκολία να φύγουν με κάποιον άγνωστο αν αυτός το ζητήσει. Έχει φανεί πως συνήθως αυτή η συμπτωματολογία εμφανίζεται σε παιδιά που δεν έχουν δεχτεί σταθερή και επαρκή φροντίδα.
Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες
Η διαταραχή αφορά ενηλίκους, εφήβους και παιδιά άνω των 6 ετών. Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν το άτομο εκτεθεί σε ένα τραυματικό γεγονός είτε υπο τη μορφή του άμεσα εμπλεκόμενου είτε ως απλός παρατηρητής ή έχει εκτεθεί επανειλημμένα σε λεπτομέρειες του γεγονότος ή μαθαίνει ότι κάτι τραυματικό συνέβη σε κάποιο μέλος της οικογένειας του. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονες, ενοχλητικές και επαναλαμβανόμενες αναμνήσεις, όνειρα ή αναδρομές κατά τις οποίες το άτομο συμπεριφέρεται σαν να συμβαίνει εκείνη την ώρα το τραυματικό γεγονός. Συχνά αποφεύγεται οποιαδήποτε σχέση με το γεγονός, μπορεί να μη θυμάται, να κάνει άσχημες σκέψεις για τον εαυτό του και να παρουσιάζει υπερδραστηριότητα.
Διαταραχή Οξύ στρες
Τα συμπτώματα εμφανίζονται 3 ημέρες με ένα μήνα μετά την έκθεση σε ένα τραυματικό γεγονός. Το άτομο μπορεί να ήταν είτε άμεσα εμπλεκόμενο είτε απλός παρατηρητής ή έχει εκτεθεί επανειλημμένα σε λεπτομέρειες του γεγονότος ή μαθαίνει ότι κάτι τραυματικό συνέβη σε κάποιο μέλος της οικογένειας του. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονες, ενοχλητικές και επαναλαμβανόμενες αναμνήσεις, όνειρα ή αναδρομές κατά τις οποίες το άτομο συμπεριφέρεται σαν να συμβαίνει εκείνη την ώρα το τραυματικό γεγονός.Συχνά, αποφεύγεται οποιαδήποτε σχέση με το γεγονός, μπορεί να μη θυμάται, να κάνει άσχημες σκέψεις για τον εαυτό του και να παρουσιάζει υπερδραστηριότητα.
Διαταραχή Προσαρμογής
Το άτομο μπορεί να εμφανίσει υπερβολικά συναισθηματικά ή συμπεριφορικά συμπτώματα ως απάντηση σε ένα αγχογόνο ερέθισμα. Για παράδειγμα, η διαταραχή μπορεί να προκύψει μετά από έναν χωρισμό, μια αλλαγή περιβάλλοντος, μετακόμιση κτλ.
Αλλιώς προσδιοριζόμενες Διαταραχές σχετιζόμενες με τραύμα και στρες
Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν τα άτομα που δεν εμφανίζουν όλα τα συμπτώματα κάποιας συγκεκριμένης διαταραχής.
Μη Προσδιοριζόμενες Αλλιώς Διαταραχές σχετιζόμενες με τραύμα και στρες
Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν τα άτομα που δεν εμφανίζουν όλα τα συμπτώματα κάποιας συγκεκριμένης διαταραχής και ο κλινικός δεν μπορεί να αξιολογήσει επαρκώς την αιτιολογία.
http://www.askitis.gr/
Διαβάστε Επίσης  Εύκολοι τρόποι για να διώξεις το άγχος από τη ζωή σου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *