Μεγάλη η αποχή στο δημοψήφισμα στα Σκόπια – Δεν θέλουν να αλλάξουν όνομα και δεν πάνε να ψηφίσουν

Μεγάλη η αποχή στο δημοψήφισμα στα Σκόπια – Δεν θέλουν να αλλάξουν όνομα και δεν πάνε να ψηφίσουν

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται, μέχρι στιγμής, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, καθώς σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της γειτονικής χώρας, μέχρι τις 15.00 το ποσοστό συμμετοχής είχε φτάσει στο 22,5%.

Στο δημοψήφισμα αυτό, οι πολίτες της ΠΓΔΜ καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η «αρχαιομακεδονική» αντιπολίτευση έχει καταγγείλει τη Συμφωνία ως «προδοτική» και ως «συνθηκολόγηση» με την Ελλάδα.

Κάνει λόγο επίσης για μια «ταπεινωτική» συμφωνία, που διαγράφει την ιστορία και την εθνική ταυτότητα των «Μακεδόνων» και κάλεσε τον λαό να απέχει από το δημοψήφισμα για να το μποϋκοτάρει.

Από ό,τι φαίνεται η Συμφωνία που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση με τη σκοπιανή θεωρείται από τους Σκοπιανούς «προδοτική» και «επιβλαβής».

Προφανώς λοιπόν και είναι μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα.

Διαβάστε Επίσης  Μαστίχα Χίου, η θεραπευτική

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα άνοιξαν στις 7.00 τοπική ώρα (8.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας), ενώ το ερώτημα, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ είναι:

«Συμφωνείτε με την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ ψήφισε το πρωί στη γενέτειρά του Στρούμνιτσα.

Στον αντίποδα, ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO), Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που αντιτίθεται στη συμφωνία και είχε καλέσει τους πολίτες της ΠΓΔΜ να πράξουν κατά συνείδηση στη σημερινή ψηφοφορία, δεν πρόκειται να ψηφίσει στο δημοψήφισμα, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του κόμματος.

Διαβάστε Επίσης  Μπαχαρικά: Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και καταστέλλουν τον καρκίνο με επιστημονικές αποδείξεις

«Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, στο πλαίσιο της θέσης του κόμματος που επιτρέπει στον καθένα να πράξει κατά συνείδηση, αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ναούμ Στοίλκοφσκι.

Όπως είπε ο ίδιος, «ο Μίτσκοσκι θεωρεί ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι παραπλανητικό και αποτελεί χειραγώγηση της κοινής γνώμης».

Οι δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν την επικράτηση του «ναι».

Υπενθυμίζεται ότι για την εγκυρότητα του αποτελέσματος απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον του 50% του εκλογικού σώματος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται άκυρο, ενώ έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και το αποτέλεσμά του θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Το σημερινό δημοψήφισμα επιτηρούν περίπου 500 διεθνείς παρατηρητές, οι περισσότεροι από τον ΟΑΣΕ/ODIHR, ενώ οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται στο 1,8 εκατ. πολίτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *