Τι είναι ο μεσογειακός κυκλώνας

Tα καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε έχουν ενταθεί εξαιτίας ενός μεσογειακού κυκλώνα, προκαλώντας πολλά προβλήματα.

Ο μεσογειακός κυκλώνας, που ονομάζεται Medicanes από τις λέξεις «Mediterranean» και «hurricanes» στα αγγλικά, χαρακτηρίζεται από ραγδαίες βροχοπτώσεις και ανέμους με ένταση που φτάνει ακόμα και τα 12 μποφόρ, καθιστώντας ανέφικτες τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και προκαλώντας σημαντικά προβλήματα σε σπίτια και δρόμους.

Όπως επισημαίνουν Έλληνες επιστήμονες ο μεσογειακός κυκλώνας δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.

Πώς δημιουργείται ένας μεσογειακός κυκλώνας

Λίγες ώρες είναι αρκετές για να δημιουργηθεί το φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα μέσα στην τροπόσφαιρα, δηλαδή σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα θερμά ύδατα των θαλασσών θερμαίνουν τα στρώματα του αέρα, τα οποία αποτελούνται και από υδρατμούς, προκαλώντας έντονες ανοδικές κινήσεις. Η αέρια αυτή μάζα παίρνει σχήμα κυλίνδρου και κινείται περιστροφικά. Ο θερμός υγρός αέρας ψύχεται ενώ ο άνεμος κινείται αριστερόστροφα.

Διαβάστε Επίσης  Τζώρτζης Μονογυιός – «Βόμβες» Κούγια για το τροχαίο – «Έχω στοιχεία που πρέπει να ξέρουν οι αρχές»

Οι μεσογειακοί κυκλώνες που φτάνουν στη Ελλάδα προέρχονται κυρίως από τα βορειοδυτικά ή από τα δυτικά και έχουν δραματικό αντίκτυπο στις καιρικές συνθήκες της χώρας. Η Μεσόγειος γενικά ευνοεί την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων, αφού είναι μια κλειστή λεκάνη που λειτουργεί σαν θερμική δεξαμενή, αποτελείται από μεγάλους ορεινούς όγκους ενώ επηρεάζεται και από ανώτερα στρώματα αέρα.

Τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα έχουν εμφανιστεί πάνω από 20 φορές μεσογειακοί κυκλώνες, οι περισσότεροι από τους οποίους εντοπίζονται στο Κεντρικό Αιγαίο.

Διαβάστε Επίσης  Αττική – Το ιικό φορτίο στα λύματα τείνει να καταγράψει νέο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΩΝΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *