Mπλόκο στη δικαστική έρευνα για το Μάτι

 Μάτι

Μπλοκάρεται προσωρινά η έρευνα για το Μάτι, λίγο πριν αρχίσει η «παρέλαση» των υπόπτων οι οποίοι τις κρίσιμες ώρες δεν προχώρησαν στις ενέργειες που όφειλαν για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας που στοίχισε τη ζωή 99 ανθρώπων.

Η εισαγγελική έρευνα η οποία ξεκίνησε τα πρώτα 24ωρα μετά τη φονική πυρκαγιά και έφερε το χαρακτηρισμό του «κατεπείγοντος», λίγο πριν περάσει στην κλήτευση των υπόπτων για τη διάπραξη αξιοποίνων πράξεων παγώνει για να περιμένει το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου από το διοικητικό έλεγχο που διέταξε μόλις στις 6 Σεπτεμβρίου.

Με παραγγελία της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ζητεί να περιληφθεί στην ογκώδη δικογραφία της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και το πόρισμα της κ. Παπασπύρου το οποίο βέβαια αναμένεται να χρειαστεί χρόνο και πιθανότατα μήνες.

Αρκεί να λάβει κανείς υπόψη του ότι πόρισμα για τις πλημμύρες στη Μάνδρα, εκδόθηκε ύστερα από 8 μήνες.

Την εντολή για τη διενέργεια του διοικητικού ελέγχου όλων των εμπλεκόμενων φορέων έδωσε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης πριν από λίγες ημέρες προκειμένου να διακριβωθεί από μεικτό κλιμάκιο επιθεωρητών η τήρηση της νομιμότητας και των προβλεπομένων διαδικασιών αναφορικά με τις ενέργειες και τυχόν παραλείψεις των εμπλεκόμενων φορέων στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην περιοχή των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Διαβάστε Επίσης  Κουτσουράς: Kτισμένος σε μια κοιλάδα με πεύκα!

Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, θα παραδοθεί στη ΓΕΔΔ, ενώ, στην περίπτωση που εντοπισθούν ευθύνες ή παραλείψεις, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και ο προβλεπόμενος πειθαρχικός έλεγχος του κάθε φορέα.

Η παραγγελία της κ. Δημητρίου να μπει «φρένο» στην έρευνα ήρθε πάντως, λίγο πριν αρχίσει ο απερχόμενος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος να αποστέλλει κλήσεις σε υπόπτους, με βάση τα στοιχεία που έχει αξιολογήσει από την έρευνα.

Το μεσημέρι άλλωστε παραδόθηκε στον κ. Ζαγοραίο και το τελευταίο στοιχείο που ανέμενε για να περατώσει την έρευνα του.

Πρόκειται για το πολυσέλιδο πόρισμα του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής το οποίο αναφέρεται λεπτομερώς στις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκαν τόσοι άνθρωποι στο Μάτι. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το πόρισμα που ξεπερνά τις 100 σελίδες καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, εν τούτοις παραπέμπει στη Δικαιοσύνη για την απόδοση των ποινικών ευθυνών σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων.

Διαβάστε Επίσης  Αρχίζουν τη Δευτέρα οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς της Αθήνας

Ο κ. Ζαγοραίος πάντως καλείται την ερχόμενη Δευτέρα να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στο Εφετείο. Έτσι, όρισε δύο εισαγγελείς να αναμένουν το πόρισμα της κ. Παπασπύρου και να προχωρήσουν στη συνέχεια εκείνοι στην κλήση των υπόπτων σε ανωμοτί καταθέσεις. Πρόκειται για τους εισαγγελείς Ν. Φιστόπουλο και Κ. Σπυρόπουλο οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν ήδη να ασχολούνται με την υπόθεση.

Ήδη πάντως ο απερχόμενος προϊστάμενος της Εισαγγελίας είχε σχηματίσει δικογραφία σε βάρος δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής για ψευδή στοιχεία προς τις δικαστικές αρχές. Στην κίνηση αυτή προχώρησε από τις πρώτες κιόλας ημέρες της έρευνάς του ενώ χρειάστηκε να διατάξει και κατασχέσεις οι οποίες έγιναν σε αποδεικτικό υλικό. Τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής κλήθηκαν εξάλλου σε εξηγήσεις, ως ύποπτοι διάπραξης του αδικήματος της ψευδούς βεβαίωσης.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *