Καρκίνο προκαλούν τα καυτά ροφήματα

Καρκίνο προκαλούν τα καυτά ροφήματα
Καρκίνο του οισοφάγου προκαλεί «πιθανότατα» η κατανάλωση καυτών αφεψημάτων, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το ίδιο συμπέρασμα δεν ισχύει για τα αντίστοιχα ροφήματα που καταναλώνονται σε κανονικές θερμοκρασίες.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πολύ ζεστών αφεψημάτων αποτελεί πιθανή αιτία καρκίνου του οισοφάγου», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γουάιλντ, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC/IARC) κατά τη λήξη μιας εργασίας επαναξιολόγησης από επιτροπή 23 ειδικών.
«Η θερμοκρασία δείχνει να είναι ο καθοριστικός παράγοντας και όχι ο τύπος του ροφήματος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Με βάση έρευνες που διεξήχθησαν στην Κίνα, το Ιράν, την Τουρκία και χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου το τσάι, το ματέ και ο καφές καταναλώνονται παραδοσιακά σε πολύ υψηλή θερμοκρασία –στους σχεδόν 70 βαθμούς Κελσίου– ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου ήταν μεγαλύτερος.
Αντίθετα, στις ευρωπαϊκές χώρες και στη Βόρεια Αμερική, όπου τα εν λόγω αφεψήματα καταναλώνονται σε κανονικές θερμοκρασίες (κάτω από τους 60 βαθμούς) ο κίνδυνος ήταν μικρότερος, όπως εξήγησε η δρ Ντάμα Λούμις, επιδημιολόγος του CIRC.

Οι χίλιες και πλέον μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν αποδείξει ότι ο καφές, το αφέψημα με τη μεγαλύτερη ίσως κατανάλωση παγκοσμίως, δεν θα πρέπει να θεωρείται καρκινογόνος, εφόσον δεν υπάρχει κανένα σχετικό αποδεικτικό στοιχείο που να τον συνδέει με την πάθηση.

Ο καρκίνος του οισοφάγου αποτελεί την όγδοη πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου παγκοσμίως και μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου, καθώς περίπου τετρακόσιες χιλιάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους το 2012 από τη συγκεκριμένη ασθένεια, αντιπροσωπεύοντας το 5% του συνολικού αριθμού των θανάτων από καρκίνο.
Διαβάστε Επίσης  Κατακράτηση: Οκτώ τρόποι να απαλλαγείτε οριστικά - Ναι, γίνεται!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *