ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Σεπτεμβρίου 1978: Πέθανε ο Λαυρέντης Διανέλλος

 

 

Λαυρέντης Διανέλλος

Ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Κατέχει τον τίτλο του πιο παραγωγικού έλληνα ηθοποιού, με τουλάχιστον 207 ταινίες στο ενεργητικό του. Διακρίθηκε σε ρόλους «πατέρα», δίπλα σε μεγάλες πρωταγωνίστριες του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο Λαυρέντης Διανέλλος γεννήθηκε στον Άγιο Λαυρέντιο Μαγνησίας το 1911 και ήταν ένας από τους πρώτους μαθητές και συνεργάτες του Καρόλου Κουν, στη σχολή του οποίου γνώρισε τη σύζυγό του Φρόσω Κοκκόλα (1912-1999), ηθοποιό και τραγουδίστρια δημοτικών τραγουδιών, με την οποία απέκτησε μία κόρη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Σεπτεμβρίου 1978: Πέθανε ο Λαυρέντης Διανέλλος

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1936 με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη. Την περίοδο 1936-1940 εντάχθηκε στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, ενώ το 1947 συνεργάστηκε με τον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη. Το 1954 άρχισε η συνεργασία του με τον μεγάλο κωμικό Μίμη Φωτόπουλο, η οποία και κράτησε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Ευρείας γκάμας ηθοποιός, έπαιξε από κλασικό θέατρο έως επιθεώρηση και ελληνική κωμωδία («Στέλλα Βιολάντη» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, «Όπως αγαπάτε» του Σαίξπηρ, «Δον Καμίλο» του Σωτήρη Πατατζή, «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» του Γιάροσλαβ Χάσεκ κ.ά.).

Στη μεγάλη οθόνη εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1938 στην ελληνο-αιγυπτιακή παραγωγή «Δόκτωρ Επαμεινώνδας», που σκηνοθέτησε ο εβραίος Τόγκο Μιζραχί, με πρωταγωνιστές τον Παρασκευά Οικονόμου και τις αδελφές Καλουτά. Από το 1955 καθιερώθηκε στον ελληνικό κινηματογράφο, παίζοντας με την ίδια άνεση στο δράμα, στην κωμωδία, αλλά και στο μιούζικαλ, σε αξιόλογους δεύτερους ρόλους.

Στη διάρκεια της κινηματογραφικής του καριέρας, υποδύθηκε τον πατέρα πολλών πρωταγωνιστριών και πρωταγωνιστών, με πιο χαρακτηριστική την ερμηνεία του στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Μανταλένα» (1960), δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι ερμηνείες του στις ταινίες «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» (1960), «Ο Θόδωρος και το Δίκαννο» (1962), «Το πιο λαμπρό αστέρι» (1967) και «Η Αλίκη Δικτάτωρ» (1972).

Το 1971 τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης με το βραβείο Β’ Ανδρικού ρόλου για τη συμμετοχή του στην ταινία του Δημήτρη Παπακωνσταντή «Ολοκαύτωμα».

Ο Λαυρέντης Διανέλλος πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου 1978, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια.

Φιλμογραφία

Δόκτωρ Επαμεινώνδας (1938)
Οι Γερμανοί ξανάρχονται (1948)
Μαντάμ Σουσού (1948)
Το παιδί μου πρέπει να ζήσει (1951)
Ιστορία μιας κάλπικης λίρας (1955)
Γλέντι λεφτά κι αγάπη (1955)
Αρπαγή της Περσεφόνης (1956)
Της νύχτας τα καμώματα (1957)
Τα τρία παιδιά βολιώτικα (1957)
Ο Φανούρης και το σόι του (1957)
Ο μεγαλοκαρχαρίας (1957)
Ο γυναικάς (1957)
Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο (1957)
Το κορίτσι της αμαρτίας (1958)
Τέσσερις νύφες και ένας γαμπρός (1958)
Οι καβγατζήδες (1958)
Ο μισογύνης (1958)
Ο λεφτάς (1958)
Μια λατέρνα μια ζωή (1958)
Μια ζωή την έχουμε! (1958)
Η κυρά μας η μαμή (1958)
Ένας ήρωας με παντούφλες (1958)
Ο Ηλίας του 16ου (1959)
Νταντά με το ζόρι (1959)
Διακοπές στην Κολοπετινίτσα (1959)
Ένας βλάκας και μισός (1959)
Άντρα θέλω με πυγμή (1959)
Το γεφύρι του πεπρωμένου (1960)
Το αγόρι που αγαπώ (1960)
Μας κλέψανε τη Γκόλφω (1960)
Μανταλένα (1960)
Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες (1960)
Έγκλημα στα παρασκήνια (1960)
Χαμένα όνειρα (1961)
Το παιδί του μεθύστακα (1961)
Τα σαράντα παλληκάρια (1961)
Οι 900 της Μαρίνας (1961)
Ο θάνατος θα ξανάρθει (1961)
Κατήφορος (1961)
Η Λίζα και η άλλη (1961)
Η ζωή μου αρχίζει με σένα (1961)
Δουλέψτε για να φάτε (1961)
Αγάπη και θύελλα (1961)
Ο χρυσός και ο τενεκές (1962)
Ο Θόδωρος και το δίκανο (1962)
Νόμος 4000 (1962)
Εξομολόγηση μιας μητέρας (1962)
Δουλειές του ποδαριού (1962)
Το τεμπελόσκυλο (1963)
Το μεροκάματο του πόνου (1963)
Το μεγάλο αμάρτημα (1963)
Ο τρελλάρας (1963)
Ο άσωτος (1963)
Η ψεύτρα (1963)
Ένας βλάκας… με πατέντα! (1963)
Το κορίτσι του πόνου (1964)
Ο πολύτεκνος (1964)
Ο ζητιάνος μιας αγάπης (1964)
Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964)
Λόλα (1964)
Κάθε λιμάνι και καημός (1964)
Η αστεφάνωτη (1964)
Είναι μεγάλος ο καημός (1964)
Δρόμος χωρίς σύνορα (1964)
Αλύγιστη στη ζωή (1964)
Έξω φτώχεια και καλή καρδιά (1964)
Έκλεψα τη γυναίκα μου (1964)
Άπονη ζωή (1964)
Όταν σημάνουν οι καμπάνες (1965)
Τσακισμένη από την ορφάνια (1965)
Το φτωχόπαιδο (1965)
Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη (1965)
Τιμωρία (1965)
Πρέπει να ζήσεις αγάπη μου (1965)
Ο νικητής (1965)
Ο μεγάλος όρκος (1965)
Ο επαναστάτης (1965)
Ξαναγύρισε κοντά μου (1965)
Μια γυναίκα χωρίς ντροπή (1965)
Κατάρα με δέρνει βαριά (1965)
Θύελλα σε παιδική καρδιά (1965)
Η πικραγαπημένη (1965)
Είναι ένας… τρελλός τρελλός τρελλός Βέγγος (1965)
Δύσκολοι δρόμοι (1965)
Δεν μπορούν να μας χωρίσουν (1965)
Γιατί μ’ εγκατέλειψες (1965)
Απόκληροι της κοινωνίας (1965)
Χωρίσαμε ένα δειλινό (1966)
Φως νερό τηλέφωνο…οικόπεδα με δόσεις (1966)
Τώρα που φεύγω από τη ζωή (1966)
Σύντομο διάλειμμα (1966)
Οι άγγελοι της αμαρτίας (1966)
Ο παπατρέχας (1966)
Ο ζεστός μήνας Αύγουστος (1966)
Με τη λάμψη στα μάτια (1966)
Μαζί σου για πάντα (1966)
Κατηγορώ τους ανθρώπους (1966)
Κάποια μάννα αναστενάζει (1966)
Κάνε τον πόνο μου χαρά (1966)
Η μοίρα μας χτύπησε σκληρά (1966)
Η Κλεοπάτρα ήταν Αντώνης (1966)
Η βουλευτίνα (1966)
Είμαι μάνα και πονώ (1966)
Αρτίστα (1966)
Αδικία (1966)
Αγάπη που δε σβήνει ο χρόνος (1966)
Χαϊδάρι: 3.30 αποδράσατε (1967)
Το πιο λαμπρό αστέρι (1967)
Το κορίτσι της οργής (1967)
Τα ψίχουλα του κόσμου (1967)
Τα δολλάρια της Ασπασίας (1967)
Στο κατώφλι της μοίρας (1967)
Πειραιάς ώρα 7.30 (1967)
Πάρε κόσμε (1967)
Ουδείς αναμάρτητος (1967)
Ο προδότης (1967)
Νόμος της ζωής (1967)
Ματωμένη γη (1967)
Κατάρα είναι ο χωρισμός (1967)
Καρδιές που ξέρουν ν’ αγαπούν (1967)
Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί (1967)
Η ώρα της δικαιοσύνης (1967)
Η κοινωνία μας αδίκησε (1967)
Η γόησσα (1967)
Δάκρυα οργής (1967)
Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ «000» (1967)
Αυτή η γη είναι δική μας (1967)
Αν μιλούσε το παρελθόν μου (1967)
Άδικη κατάρα (1967)
Το κορίτσι του Λούνα Παρκ (1968)
Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968)
Τα ξένα χέρια είναι πικρά (1968)
Ποτέ δεν είναι αργά (1968)
Πολύ αργά για δάκρυα (1968)
Πήρε ο άνεμος τα όνειρά μου (1968)
Οι άντρες δεν λυγίζουν ποτέ (1968)
Ο παλιάτσος (1968)
Ο μεγάλος διχασμός (1968)
Ο Γοργοπόταμος (1968)
Ο γίγας της Κυψέλης (1968)
Ο αλύγιστος (1968)
Ξεριζωμένη γενιά (1968)
Μείνε κοντά μου αγαπημένε (1968)
Κατηγορούμενη απολογήσου (1968)
Καρδιά που λύγισε από τον πόνο (1968)
Καπετάν φάντης μπαστούνι (1968)
Η ώρα της οργής (1968)
Η μοίρα μιας γυναίκας (1968)
Η ζηλιάρα (1968)
Η αρχόντισσα κι’ ο αλήτης (1968)
Ζήσε για την αγάπη μας (1968)
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μορφή σου (1968)
Τρεις τρελοί για δέσιμο (1969)
Το τελευταίο αντίο (1969)
Στον ίσκιο του θεού (1969)
Παιδί μου, αγάπη μου (1969)
Ο άνθρωπος της καρπαζιάς (1969)
Ξύπνα καημένε Περικλή (1969)
Κυνηγημένη προσφυγοπούλα (1969)
Κουρέλι της ζωής (1969)
Θέλω πίσω το παιδί μου (1969)
Η θυσία μιας γυναίκας (1969)
Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969)
Η αρχόντισσα της κουζίνας (1969)
Δραπέτες του Μπούλκες (1969)
Γιατί με πρόδωσες (1969)
Ας με κρίνουν οι ένορκοι (1969)
Αγωνία (1969)
Ένας μάγκας στα σαλόνια (1969)
Το όνειρο της Κυριακής (1970)
Τα αδέλφια ορκίστηκαν εκδίκηση (1970)
Σταυραετοί στα Μετέωρα (1970)
Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)
Που πας χωρίς αγάπη (1970)
Οι γενναίοι του Βορρά (1970)
Ο δοσίλογος (1970)
Ο Αστραπόγιαννος (1970)
Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970)
Η σκλάβα (1970)
Η ζωή μου στα χέρια σου (1970)
Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ (1970)
Παπαφλέσσας (1971)
Ολοκαύτωμα (1971)
Οι εγωισταί (1971)
Μια γυναίκα, μια αγάπη, μια ζωή! (1971)
Μαντώ Μαυρογένους (1971)
Η κόρη του ήλιου (1971)
Η εφοπλιστίνα (1971)
Διακοπές στο Βιετνάμ (1971)
Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά (1971)
Στην Πόλη αγαπηθήκαμε (1972)
Οι Σουλιώτες (1972)
Οι ξενητεμένοι (1972)
Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη (1972)
Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας (1972)
Κατηγορώ τη ζωή (1972)
Η Αλίκη δικτάτωρ (1972)
Ερωτική συμφωνία (1972)
Απ’ τ’ αλώνια στα σαλόνια (1972)
Όργια σε τιμή ευκαιρίας (1973)
Τα χρόνια της οργής (1973)
Σ’ έχω ανάγκη απόψε πολύ (1973)
Η Μαρία της σιωπής (1973)
Η Αλίκη της σύγχρονης γενιάς (1973)
Ο αποστάτης (1974)
Εσμέ η τουρκοπούλα (1974)
Στα δίχτυα του τρόμου (1975)

Διαβάστε Επίσης  Αδιανόητο! Κλείνουν τα τμήματα Ασφαλείας τα μεσάνυχτα στην Αττική - Μόλις 14 σε όλο το Λεκανοπέδιο παραμένουν ανοιχτά

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu