«Συνεργοί οι 8 αστυνομικοί της ΔΙΑΣ» στη δολοφονία Φύσσα

«Συνεργοί οι 8 αστυνομικοί της ΔΙΑΣ» στη δολοφονία Φύσσα

Στην εκτίμηση ότι η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα προ πενταετίας δεν θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2019 προχώρησε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Κώστας Παπαδάκης.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του News 24/7 o κ. Παπαδάκης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις σημαντικές καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Οι εν λόγω καθυστερήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο οφείλονται στο γεγονός ότι η δίκη διεξάγεται κάποιες ορισμένες μέρες στο Εφετείο και κάποιες στις φυλακές Κορυδαλλού.

Για το οπτικοακουστικό υλικό που προβλήθηκε στη δίκη και καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των οκτώ αστυνομικών της ΔΙΑΣ, ότι δεν μπορούσαν να αποτρέψουν τη δολοφονία του μουσικού, ο κ. Παπαδάκης ζήτησε την παραπομπή τους στο εδώλιο μαζί με τους κατηγορούμενους ως μέλη της Χ.Α.

Όπως τόνισε, όχι μόνο δεν απέτρεψαν το έγκλημα, αλλά με την παρουσία τους έγιναν συνεργοί στη δράση των χρυσαυγιτών που κυνήγησαν τον Παύλο Φύσσα.

Τελικά, είχαν χρόνο να φθάσουν οι αστυνομικοί πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά προτίμησαν να κάνουν μια βόλτα γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο, όπως καταδεικνύεται σε νέα έρευνα. Ωστόσο, το κακό είχε συμβεί.

Η έρευνα

Μία εβδομάδα πριν από τη συμπλήρωση πέντε ετών από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μία μελέτη έρχεται να ταράξει τα νερά γεννώντας νέα ερωτήματα για τη στάση της αστυνομίας το μοιραίο βράδυ, ρίχνοντας, παράλληλα, περισσότερο φως στις συνθήκες υπό τις οποίες εκτυλίχθηκε το αιματηρό περιστατικό.

Ο 34χρονος Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε με μαχαίρι στο Κερατσίνι, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013. Ο φερόμενος ως δράστης, Γεώργιος Ρουπακιάς συνελήφθη επ’ αυτοφώρω έπειτα από υπόδειξη του θύματος.

Διαβάστε Επίσης  Ζευγάρι κοιμήθηκε στην παραλία και η γυναίκα αγνοείται

Σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε προηγηθεί ολιγόλεπτη οργανωμένη επίθεση από άτομα που έφεραν διακριτικά της Χρυσής Αυγής.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Μελέτη του Forensic Architecture, που ζήτησε η οικογένεια Φύσσα, εδράζεται στα στοιχεία και στο οπτικοακουστικό υλικό που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και προέρχεται από κοντινές κάμερες ασφαλείας, απομαγνητοφωνήσεις του συστήματος επικοινωνίας της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ αλλά και καταθέσεις μαρτύρων.

Σκοπός είναι να διερευνηθούν τα γεγονότα και να διαπιστωθεί η ακριβής θέση των εμπλεκομένων προσώπων αλλά και η ακριβής χρονική αλληλουχία των γεγονότων.

Όπως προκύπτει, ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε μεταξύ 00:03:23 και 00:04:06. Στις 23:59:08, από την οδό Τσαλδάρη (που μετονομάστηκε αργότερα σε Π. Φύσσα) πέρασε το κονβόι των χρυσαυγιτών, συμπεριλαμβανομένου του αυτοκινήτου του Ρουπακιά, από την κατεύθυνση της λεωφόρου Σαλαμίνος που οδηγεί στα κεντρικά γραφεία της Χ.Α. στη Νίκαια.

Εν συνεχεία, έστριψαν στην οδό Κεφαλληνίας, καθώς δεν φαίνονται στην κάμερα που καλύπτει τη γωνία της οδού Ξάνθου.
Σε αυτό το σημείο εισέρχονται οι μαρτυρίες των φίλων του άτυχου Παύλου που αναφέρουν πως ο Ρουπακιάς σταμάτησε μπροστά τους ενώ αυτοί βρίσκονταν ακόμα στη συμβολή των οδών Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη.
Όπως αναφέρουν, ο Ρουπακιάς, από τη θέση του οδηγού, ρώτησε τον Παύλο αν γνωρίζει την οδό Κεφαλληνίας.
Εν συνεχεία, όπως καταγγέλλουν, οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στην παρέα του Φύσσα περνώντας μπροστά από τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα ο Παύλος και οι φίλοι του να τραπούν σε φυγή προς την οδό Τσαλδάρη.
Όπως προκύπτει, οι διαβιβάσεις της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν για περίπου ένα λεπτό, κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Σε αυτόν τον χρόνο το αυτοκίνητο του Ρουπακιά μπήκε ανάποδα στην Τσαλδάρη και σταμάτησε δίπλα στο σημείο της δολοφονίας.
Μάλιστα, κάμερα που βρίσκεται επί της Τσαλδάρη 68 δείχνει τη στιγμή της δολοφονίας. Αυτόπτες μάρτυρες τονίζουν ότι τη στιγμή που ο Ρουπακιάς προσέγγιζε το σημείο του εγκλήματος ο Παύλος περιτριγυριζόταν από 3-4 άτομα της Χ.Α.

Ερωτήματα για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ.

Όμως, από την έρευνα εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τη στάση που τήρησαν οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, διότι, παρά το γεγονός πως είχαν φτάσει στην περιοχή πέντε λεπτά πριν από το συμβάν, αποφάσισαν να κάνουν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου, κάτι που δεν διαβίβασαν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙΑΣ, ούτε ανέφεραν στις μαρτυρίες τους.

Διαβάστε Επίσης  Σε κατάσχεση περιουσίας σε βάρος κακοπληρωτή προχωρά η ΔΕΗ

Ποιο είναι το Forensic Architecture

Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture (FA) έχει την έδρα του στο Goldsmiths, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, και αποτελείται από μία ομάδα αρχιτεκτόνων, επιστημόνων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, τεχνολόγων κι άλλων ειδικών και πραγματογνώμων.

Μεταξύ άλλων, το κέντρο αναλαμβάνει χωρική και πολυμεσική έρευνα εκ μέρους διεθνών εισαγγελέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων καθώς και άλλων πολιτικών ή περιβαλλοντολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *