Κάντε το πάθος να κρατήσει για πάντα

Κάντε το πάθος να κρατήσει για πάντα
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Purdue, στην Ιντιάνα πραγματοποίησαν έρευνα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το «κλειδί» βρίσκεται στην ισχυρή φιλία μεταξύ των ερωτικών συντρόφων και όχι στο σεξ, όπως θα θεωρούσαν οι περισσότεροι.
Συγκεκριμένα, τα ζευγάρια που τιμούν τη φιλία μεταξύ τους έχουν πιο αληθινές και πιστές σχέσεις, αλλά και μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση, ενώ αντιθέτως, όταν η έμφαση δίνεται στην ικανοποίηση ατομικών επιθυμιών, οι πιθανότητες να αντέξει η σχέση μειώνονται, όσο απολαυστικό και αν είναι το σεξ.
Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λώρα ΒάντερΝτριφτ, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue εξήγησε: «Οι ερωτικές σχέσεις είναι, κατά βάση, φιλίες.
Όταν λοιπόν τιμά κάποιος αυτή την πλευρά της σχέσης του, ενισχύει και την ερωτική της, δημιουργώντας ένα ανάχωμα στον δυνητικό χωρισμό.
Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η φιλία που έχουμε με το ταίρι μας είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα της σχέσης μας.
Δείχνουν επίσης πως όταν δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στο στοιχείο της φιλίας απ’ ό,τι σε άλλες παραμέτρους της σχέσης δημιουργούμε σχέσεις που είναι πιθανότερο να αντέξουν στον χρόνο.»
Για τις ανάγκες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Κοινωνικών & Προσωπικών Σχέσεων», οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο πειράματα.
Στο πρώτο ζήτησαν από 190 φοιτητές, οι οποίοι είχαν σταθερή σχέση επί τουλάχιστον 18 μήνες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με το πόσο είχαν επενδύσει στη σχέση τους γενικώς και στις διάφορες παραμέτρους της ξεχωριστά, αλλά και τι ελπίδες έτρεφαν για το μέλλον.
Τέσσερις μήνες αργότερα οι ερευνητές ξαναήρθαν σε επαφή μαζί τους, ενώ το 27% είχε πλέον χωρίσει από τον σύντροφό τους.
Οι ερευνητές τους ζήτησαν να απαντήσουν εκ νέου σε κάποια ερωτήματα.
Όπως προέκυψε από τις απαντήσεις, όσοι εθελοντές είχαν απαντήσει αρχικά πως επενδύουν πολλά στη φιλική πλευρά της σχέσης τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι γι’ αυτούς είναι πολύ σημαντική και η δέσμευσή τους στο ταίρι τους, η αγάπη και η σεξουαλική ικανοποίηση από τη σχέση, ενώ είχαν τις λιγότερες πιθανότητες απ’ όλους να έχουν χωρίσει στο μεσοδιάστημα.
Κατά το δεύτερο πείραμα, ζητήθηκε από 84 φοιτητές, οι οποίοι βρίσκονταν σε σταθερή σχέση τους τελευταίους 16 μήνες να βαθμολογήσουν τη σημασία που προσδίδουν σε εκφάνσεις της σχέσης όπως η συντροφικότητα, το «δέσιμο», η ασφάλεια, το σεξ, η αυτοβελτίωση, οι ατομικές ανάγκες και η ενασχόληση με νέα πράγματα, χρησιμοποιώντας μία κλίμακα από το 1 (όχι σημαντικό) έως το 9 (εξαιρετικά σημαντικό).
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι έδωσαν υψηλή βαθμολογία στη συντροφικότητα και το ψυχικό δέσιμο έτειναν να δώσουν υψηλή βαθμολογία στη δέσμευσή τους στο ταίρι τους και στη σεξουαλική ικανοποίηση.
Αντιθέτως, όσοι έδωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στις ατομικές ανάγκες τους, βαθμολόγησαν με χαμηλότερο βαθμό την δέσμευση και την σεξουαλική ικανοποίηση.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η φιλία είναι καθοριστικό χαρακτηριστικό της αγάπης, εξηγώντας ότι η κατανόηση των αιτιών των χωρισμού, μπορεί να βοηθήσει τελικά στην αποφυγή του.
http://www.govastileto.gr
Διαβάστε Επίσης  Πώς μπορείτε να λευκάνετε τα δόντια σας με φυσικό τρόπο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *