Ιχθυέλαια στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη για την ανάπτυξη των παιδιών

Ιχθυέλαια στην εγκυμοσύνη

Η λήψη ιχθυελαίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με ευνοϊκές εκβάσεις για την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών, σύμφωνα με μια νέα δανο-βρετανική επιστημονική μελέτη.

Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση British Medical Journal, τα παιδιά των γυναικών που λάμβαναν συμπλήρωμα ιχθυελαίων στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης τους τείνουν να έχουν μεγαλώνοντας υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, ο οποίος όμως οφείλεται στην αυξημένη μυϊκή και σκελετική τους μάζα και όχι στην αυξημένη λιπώδη μάζα του σώματός τους.

Παλαιότερες μελέτες σε πειραματόζωα είχαν υποδείξει ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν τη διαδικασία της λιπογένεσης, δηλαδή της ανάπτυξης των λιποκυττάρων.

Από αντίστοιχες μελέτες σε ανθρώπους έχει προκύψει ότι τα ιχθυέλαια στην εγκυμοσύνη συνδέονται με μεγαλύτερο βάρος του μωρού κατά τη γέννηση, χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία για τις πιθανές επιδράσεις των ιχθυελαίων στη μετέπειτα ζωή του παιδιού.

Διαβάστε Επίσης  Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη: Πόσες θερμίδες χρειάζεται η έγκυος στη διατροφή της;

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης τους, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο τα ιχθυέλαια στην εγκυμοσύνη επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη σωματική σύσταση των παιδιών και μετά τη γέννησή τους.

Για τον σκοπό αυτόν, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 736 εγκύους, εκ των οποίων οι μισές έλαβαν σε καθημερινή βάση ιχθυέλαια (LCPUFAs) και οι υπόλοιπες (ομάδα ελέγχου) ελαιόλαδο από την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους μέχρι και μία εβδομάδα μετά τον τοκετό.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν το ύψος, το βάρος, καθώς και τις μετρήσεις του κεφαλιού και της περιφέρειας των παιδιών μέχρι και την ηλικία των 6 ετών. Αξιολογήθηκε επίσης η σωματική σύσταση των παιδιών βάσει της εξέτασης DXA, η οποία θεωρείται μία από τις πιο αξιόπιστες για τη μέτρηση του σωματικού λίπους.

Διαβάστε Επίσης  Στην τελική ευθεία για τον τοκετό

Από το σύνολο των στοιχείων προέκυψε ότι, σε σύγκριση με την ομάδα του ελαιόλαδου, τα παιδιά στην ομάδα των ιχθυελαίων παρουσίαζαν σταθερά υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος έως και την ηλικία των 6 ετών.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της DXA έδειξαν ότι ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος δεν ήταν αποτέλεσμα του αυξημένου ποσοστού λίπους στο σώμα των παιδιών, αλλά στη μεγαλύτερη μυϊκή και οστική τους μάζα.

Από τις παρατηρήσεις αυτές οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λήψη συμπληρώματος ιχθυελαίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδίως στα τελευταία στάδια της κύησης μπορεί να λειτουργήσει ευνοϊκά για την ανάπτυξη των μικρών παιδιών.

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *