Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τα «γαλάζια» χρέη

Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τα «γαλάζια» χρέη

Νέα σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτή τη φορά με αφορμή τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη περί των κομματικών χρεών της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, να δώσει εξηγήσεις, τόσο για τα χρέη της ΝΔ, όσο και για τις απαράδεκτες –όπως τις χαρακτηρίζει- δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη περί διαγραφής χρεών του κόμματός του.

Από την πλευρά της η ΝΔ τονίζει ότι δεν έχει κοινοποιηθεί στην ίδια, απόφαση του δικαστηρίου, κατόπιν της προσφυγής της Τράπεζας Πειραιώς, που αφορά στην εξόφληση των χρεών του κόμματος.

Πηγές της Πειραιώς αναφέρουν ότι δεν έχει υπάρξει καμία δέσμευση ή κατάσχεση και εφόσον κοινοποιηθεί «θα εφεσιβάλλουμε την απόφαση».

Γεωργιάδης: Ρύθμιση όπως ισχύει για όλους
Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ρύθμιση των χρεών των κομμάτων, κάτι που είναι ηθικώς ορθό λόγω αλλαγής των οικονομικών συνθηκών, όπως ισχύει και για όλους με το νόμο Κατσέλη.

Σημείωσε ότι μετά την κρίση άλλαξαν τα οικονομικά δεδομένα, μειώθηκε η κρατική επιχορήγηση των κομμάτων και αυξήθηκαν τα επιτόκια και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τα χρέη τους.

Διαβάστε Επίσης  Χειροπέδες σε 37χρονο που είχε ξεκινήσει το υβριστικό σύνθημα για τον Μητσοτάκη

Θα πρέπει να ισχύσει και για τα κόμματα ότι ισχύει για όλους.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη ότι επί της ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη η ΝΔ έχει μειώσει το κόστος λειτουργίας της από 8,5 εκατομμύρια ευρώ στα 2 εκατ. και έχει παραχωρήσει το σύνολο της εκλογικής επιχορήγησης στις τράπεζες και «ζει» από τις εισφορές των μελών της. «Θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση εκτός αν θέλουμε κόμματα εξαρτημένα» συμπέρανε ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε ότι στο παρελθόν το μόνο κόμμα που είχε κάνει διαγραφή χρεών ύψους 178 εκατομμυρίων δραχμών ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εξηγήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
«Επιτέλους, βρέθηκε κάποιος να σπάσει τη σιωπή της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τα υπέρογκα χρέη του κόμματος προς τις τράπεζες.

Κι αυτός δεν ήταν άλλος από τον λαλίστατο αντιπρόεδρο της, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, επανέλαβε την προκλητική θέση για τη διαγραφή των χρεών τής ΝΔ, την οποία είχε διατυπώσει για πρώτη φορά το 2015», αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη και συνεχίζει:

Διαβάστε Επίσης  Δώρο Πάσχα 2018: Πότε καταβάλλεται και ποιοι το δικαιούνται

«Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Οφείλει να δώσει εξηγήσεις τόσο για τα χρέη τής ΝΔ όσο και για το αν υιοθετεί τις απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη περί διαγραφής χρεών του κόμματος του, οι οποίες προσβάλλουν ευθέως ολόκληρη την κοινωνία. Έχει σκοπό άραγε ο πρόεδρος της ΝΔ να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του πρόταση για διαγραφή κομματικών χρεών;».

Η ΝΔ θα ασκήσει έφεση στην απόφαση για τα χρέη της
Δεν έχει κοινοποιηθεί στη ΝΔ απόφαση του δικαστηρίου, κατόπιν της προσφυγής της Τράπεζας Πειραιώς, που αφορά στην εξόφληση των χρεών του κόμματος.

Πηγές της Πειραιώς αναφέρουν ότι δεν έχει υπάρξει καμία δέσμευση ή κατάσχεση και εφόσον κοινοποιηθεί «θα εφεσιβάλλουμε την απόφαση».

Διευκρινίζουν ότι τα τελευταία τρία χρόνια η ΝΔ είναι απολύτως οικονομικά αυτάρκης και καλύπτει τα έξοδά της από τις εισφορές των μελών της. Σημειώνουν επίσης ότι το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης διοχετεύεται στην αποοπληρωμή των χρεών.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει κάποια ρύθμιση των χρεών, μία φόρμα εξυπηρέτησης των δανείων διαφορετικά θα οδηγήσουν σε διακοπή λειτουργίας του κόμματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *