Τα παιδικά χεράκια θέλουν συχνό πλύσιμο

Τα παιδικά χεράκια θέλουν συχνό πλύσιμο

Τα παιδιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού πιάνουν διάφορα αντικείμενα
τα οποία τις περισσότερες φορές είναι γεμάτα μικρόβια χωρίς να ελέγχουν, εάν είναι καθαρά ή ακάθαρτα. Συνηθίζουν να πιάνουν αντικείμενα που είναι πεταμένα στο πάτωμα, μέσα στις λάσπες στο χώμα, ξεχασμένα σε αποθήκες, πέτρες ή ξύλα και οτιδήποτε άλλο τραβήξει την προσοχή τους.

Τα χεράκια τους γεμίζουν μικρόβια τα οποία ταξιδεύουν στο σώμα τους,  γιατί αγγίζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας το πρόσωπό τους, τη μύτη τους, το στόμα τους.Για τους παραπάνω λόγους το τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η μετάδοση μικροβίων και να προφυλαχθούν τα παιδιά από κάποια μόλυνση. Η εκμάθηση της συνήθειας να πλένουν τα χέρια τους είναι μία σημαντική δεξιότητα προσωπικής υγιεινής για τα παιδιά. Τα παιδιά αναβάλλουν διαρκώς το πλύσιμο των χεριών τους, γιατί έχουν άλλα περισσότερο διασκεδαστικά πράγματα να κάνουν.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί το παιδί μου κλέβει και πώς να το αντιμετωπίσω;

Αξίζει να σημειωθεί πως το κάθε παιδί πρέπει να πλένει τα χέρια του πριν από το γεύμα του μετά τη χρήση της τουαλέτας, μετά το παιχνίδι με τους φίλους του, μετά την επαφή με ζώα, μετά την παιδική χαρά, αφού φυσήξει τη μύτη του, ή βήξει ή φτερνιστεί.

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τη μίμηση. Ξεκινήστε να δείχνετε στο παιδί σας τον τρόπο να πλένει τα χέρια του. Προσπαθήστε να κάνετε ενδιαφέρουσα τη διαδικασία πλυσίματος των χεριών του παιδιού σας προτείνοντάς του να πλύνει τα χέρια του με υγρό σαπούνι, που είναι πιο εύχρηστο για τα ίδιο, αλλά καί θα το διασκεδάσει περισσότερο. Για περισσότερη διασκέδαση τραγουδήστε μαζί του ένα τραγουδάκι που έχει σχέση με αυτή τη συνήθεια. Επαινέστε το παιδί σας κατά τη διαδικασία πλυσίματος και αδιαφορήστε στην αρχή για τυχόν μικρό ακαταστασίες στο μπάνιο σας.
Εάν το παιδί σας δείξει απροθυμία να πλύνει τα χέρια του, μην ξεκινήσετε διαμάχη αλλά κάντε το εσείς για εκείνο με ευχάριστο τρόπο. Έτσι, θα παρακινηθεί να το κάνει μόνο του κάποια στιγμή στο μέλλον.

Διαβάστε Επίσης  Εφηβεία: Ο «δύσκολος δρόμος» προς την ενηλικίωση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *