Το άγνωστο έγκλημα των Ναζί στο Καλάμι Βοιωτίας

Στις 11 Ιουνίου 1944, οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις μετά την ολοκλήρωση της θηριωδίας στο Δίστομο, αποφάσισαν να κάνουν μπλόκο κοντά στο χωριό Καλάμι,

Ένα απέριττο μνημείο που βρίσκεται στην άκρη του δρόμου κρατάει ζωντανή τη μνήμη για ένα ακόμη έγκλημα των Ναζί στην Ελλάδα που έγινε, ακριβώς μία ημέρα μετά τη Σφαγή του Διστόμου, στο Καλάμι Βοιωτίας και μέχρι σήμερα παραμένει στη σκιά του.

Στις 11 Ιουνίου 1944, οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις μετά την ολοκλήρωση της θηριωδίας στο Δίστομο, αποφάσισαν να κάνουν μπλόκο κοντά στο χωριό Καλάμι, στον δρόμο Θηβών – Λεβαδείας. Συγκέντρωσαν 26 άτομα και αφού διαχώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες, τους εκτέλεσαν και πέταξαν τα πτώματα μέσα σε ένα σπίτι, στο οποίο έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν.

Διαβάστε Επίσης  Ραγδαίες εξελίξεις στην έρευνα της δολοφονίας του Γιάννη Μακρή στη Βούλα

Τίποτα δεν γλίτωσε από την μανία τους στη συνέχεια. Ζώα, ρούχα, ό,τι ζωντανό έβρισκαν μπροστά τους το εξαφάνιζαν. Ακόμη και μια αποθήκη του Ερυθρού Σταύρου λεηλατήθηκε. Άρπαξαν τα πάντα, τα φόρτωσαν σε φορτηγά και έφυγαν. Πίσω τους άφησαν τα πτώματα των κατοίκων του χωριού, 20 λεηλατημένα σπίτια και δύο τραυματίες. Ήταν οι μοναδικοί που γλίτωσαν από την νέα τη ναζιστική θηριωδία.

Το χωριό δεν ξανακατοικήθηκε ποτέ από τότε και σήμερα διασώζονται μόνο λίγα ερείπια. Χρόνια αργότερα το Καλάμι χαρακτηρίστηκε «μαρτυρικό χωριό» με το Προεδρικό Διάταγμα 49 της 1ης Ιουνίου 2017.

Διαβάστε Επίσης  Οι αρχαίοι Έλληνες Σαμάνοι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *