7 μυστικά για καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρα

7 μυστικά για καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρα

7 μυστικά για καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρα

 

Μπορούμε σχετικά εύκολα να δημιουργήσουμε ένα μικρό λαχανόκηπο στο μπαλκόνι, στην αυλή ή και στην ταράτσα μας φυτεύοντας λαχανικά σε γλάστρες. Με αυτόν τον τρόπο, καλλιεργούμε λαχανικά στο σπίτι και τα φροντίζουμε άμεσα, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις και το χρόνο που χρειάζεται η καλλιέργεια σε ένα χωράφι, ενώ παράλληλα απολαμβάνουμε όλο το χρόνο, φρέσκα λαχανικά με υψηλή διατροφική αξία στις σαλάτες και τις συνταγές μαγειρικής στην κουζίνα μας.

Τι λαχανικά επιλέγουμε για να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα;

Τα περισσότερα λαχανικά μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρες, είτε πρόκειται για κηπευτικά ανοιξιάτικης φύτευσης (ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια), είτε πρόκειται για λαχανικά φθινοπωρινής φύτευσης (μαρούλια, φρέσκο κρεμμυδάκι, λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια, παντζάρι, καρότο). Για πρωτάρηδες στην κηπουρική, προτείνουμε το ντοματίνι και το μαρούλι, δύο εύκολες καλλιέργειες που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία.

Tι γλάστρες και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για να καλλιεργήσουμε λαχανικά;

Για να καλλιεργήσουμε λαχανικά στο μπαλκόνι, αξιοποιούμε όλες τις διαθέσιμες γλάστρες και ζαρντινιέρες που διαθέτουμε, χρησιμοποιήσουμε διάφορες γλάστρες πλαστικές ή πήλινες, διαφόρων μεγεθών, ή μπορούμε να ανακυκλώσουμε υλικά, όπως ξύλινα ή πλαστικά τελάρα, καλάθια, κιβώτια, κομμένους θερμοσίφωνες ή ότι άλλο ευρηματικό μπορούμε να σκεφτούμε. Στις γλάστρες που θα χρησιμοποιήσουμε για φύτευση και καλλιέργεια λαχανικών, κάνουμε τρύπες στη βάση για καλή αποστράγγιση του νερού. Προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά που να περιέχει τύρφη, κοπριά, κομπόστ και περλίτη.

Σε τι θέση τοποθετούμε τις γλάστρες που καλλιεργούμε λαχανικά;

Ανάλογα την εποχή φύτευσης, επιλέγουμε τις κατάλληλες θέσεις για τις γλάστρες των λαχανικών μας. Η καλλιέργεια των ανοιξιάτικων λαχανικών απαιτεί τουλάχιστον 6-7 ώρες ηλιοφάνεια για να έχει καλή ανάπτυξη και ποιοτική παραγωγή νόστιμων καρπών. Βέβαια, την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών και της έντονης ηλιοφάνειας του καλοκαιριού (κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο), ίσως χρειαστεί να μεταφέρουμε σε σχετικά ημισκιερή θέση τις γλάστρες μας ή να τις καλύψουμε με ειδικό δίχτυ για την προστασία από τον ήλιο και για αποφύγουμε ηλιεγκαύματα στους καρπούς. Την περίοδο το χειμώνα, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ηλιοφάνεια για την καλλιέργεια των λαχανικών μας αλλά παράλληλα να τα προστατεύσουμε από τους δυνατούς βοριάδες και τον έντονο παγετό.

Διαβάστε Επίσης  Πολλαπλασιασμός δέντρων

Τι πότισμα χρειάζεται η καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρες;

Τα λαχανικά ανοιξιάτικης φύτευσης έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε πότισμα για να μας δώσουν καλή παραγωγή. Ποτίζουμε κάθε 3-4 μέρες τους ανοιξιάτικους μήνες και κάθε 2 μέρες την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά την περίοδο άνθησης των λαχανικών μας, γιατί προκαλείται πτώση των ανθέων και μειωμένη καρπόδεση και παραγωγή. Σχετικά με τα λαχανικά φθινοπωρινής φύτευσης, κάνουμε συγκρατημένα ποτίσματα ή και να τα διακόψουμε τις μέρες που βρέχει – καθώς υπάρχει κίνδυνος σαπίσματος των ριζών λόγω υπερβολικής υγρασίας.

Τι λίπανση χρειάζεται η καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρες;

Η καλλιέργεια των λαχανικών σε γλάστρα είναι αρκετά απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζεται σταθερή λίπανση προκειμένου να έχουμε καλή βλάστηση και αυξημένη παραγωγή καρπών. Προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, τουλάχιστον κάθε μήνα, ενώ σε κάποιες καλλιέργειες όπως η ντομάτα, η πιπεριά και η μελιτζάνα απαιτείται πρόσθετη λίπανση με ασβέστιο. Επίσης, η λίπανση με εκχύλισμα φυκιών, κατά την μεταφύτευση ή κατά την περίοδο δυσμενών συνθήκών (παγετός, άνεμος, υψηλές θερμοκρασίες καλοκαιριού) βοηθά στην αναζωογόνηση των φυτών και στην καλύτερη ανάπτυξη τους.

Διαβάστε Επίσης  5 μυστικά για δημιουργία σπορείου

Πώς προστατεύουμε από ασθένειες και έντομα την καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρα;

Για την προστασία της λαχανικών μας από άσθένειες και έντομα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά οικολογικά σκευάσματα. Συγκεκριμένα, για αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθένειών, χρησιμοποιούμε θειάφι και θειοχαλκίνη ή ψεκάζουμε με βρέξιμο θειάφι και χαλκό. Επίσης, μπορούμε να σκονίζουμε ή να ψεκάζουμε τα φυτά με βάκιλο Θουριγγίας, κάθε εβδομάδα για να αντιμετωπίσουμε το έντομο της τούτας στους καρπούς της ντομάτας ή την κάμπια που προσβάλλει λάχανα, κουνουπίδια και μπρόκολα. Τέλος, η αντιμετώπιση του τετράνυχου που αποτελεί σημαντικό εχθρό του λαχανόκηπου τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και η καταπολέμηση των βρωμουσών και της λιριόμυζας μπορεί να γίνει με ειδικά οικολογικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή με διάφορες συνταγές προστασίας με φυσικά υλικά που προτείνουμε σε σχετικό άρθρο μας.

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρα

Η καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρα, απαιτεί καλή στήριξη και αρκετές φορές υποστύλωση για να πετύχουμε ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία. Για το σκοπό αυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύλινους, μπαμπού ή μεταλλικούς πάσσαλους για να δέσουμε τα λαχανικά μας. Ανοξείδωτο μεταλλικό ή πλαστικό πλέγμα περίφραξης, σε μορφή ανοικτού κυλίνδρου, για στήριγμα καρπών όπως της ντομάτας, καθώς και ειδικό πλαστικό δίχτυ για αναρρίχηση φυτών και στήριξη καρπών όπως για την φασολιά και την αγγουριά.

Δημιούργησε έναν μικρό κήπο στο μπαλκόνι σου, ακολουθώντας τις συμβουλές μας για καλλιέργεια λαχανικών όπως ντομάτα σε γλάστρα, κολοκύθι σε γλάστρα, πιπεριά σε γλάστρα, ντοματίνι σε γλάστρα, αγγούρι σε γλάστρα, μελιτζάνα σε γλάστρα, μαρούλι σε γλάστρα και κρεμμύδι σε γλάστρα.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *