Σαμοθράκη:Η πατρίδα της Νίκης

Η Σαμοθράκη είναι παγκοσμίως γνωστή λόγω του διάσημου αρχαιοελληνικού αγάλματος της Νίκης, το οποίο βρέθηκε το 1863 στο νησί.

Η Σαμοθράκη είναι ένα από τα πιο πράσινα νησιά στην Ελλάδα με εκατοντάδες

ρυάκια που έρχονται από το όρος Σάος. Η Χώρα, η πρωτεύουσα της Σαμοθράκης, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του όρους. Πρόκειται για ένα διατηρητέο οικισμό με χίλιους μόνιμους κατοίκους.

Φημισμένες είναι οι βάθρες (δηλαδή οι φυσικές πισίνες που δημιουργούνται στα βράχια) του ποταμού Τσιβδογιάννη, κοντά στα Θερμά, από όπου ξεκινά και η ανάβαση στο όρος Φεγγάρι. Παγκοσμίως γνωστός, είναι ο Φονιάς, ένας ορμητικός χείμαρρος που πέφτοντας από το ομώνυμο φαράγγι σχηματίζει εντυπωσιακούς καταρράκτες και βάθρες. Θα συναντήσετε πολλούς καταρράκτες, με ψηλότερο καταρράκτη του νησιού την «Κλείδωση» ύψους 35 μέτρων. Άλλοι καταρράκτες είναι: της «Κακιάς Πλάκας», της «Καρυάς» αλλά και στα ρυάκια του Ξηροποτάμου, του Καραγιαννάκη, ο Κρεμαστός, το Γυάλι, ο Άγκιστρος, της Πλατιάς και του Αράπη.
Το όνομα του νησιού είναι ευρύτατα γνωστό λόγω του αγάλματος της πτερωτής Νίκης (Νίκη της Σαμοθράκης), που βρίσκεται σήμερα στο μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι και χρονολογείται από το 220-190 π.Χ. Εικάζεται ότι το άγαλμα ήταν ανάθημα των Ροδίων στους Μεγάλους Θεούς για κάποια θαλάσσια νίκη και ανακαλύφθηκε τεμαχισμένο σε 118 κομμάτια, διάσπαρτα στην περιοχή του ιερού τους, το 1863 από το Γάλλο αρχαιολόγο Charles Champoiseau.

Η Σαμοθράκη είχε κατοικηθεί ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, όταν γεννήθηκε η μυστηριακή θρησκεία των Καβείρων που καθιέρωσε το νησί ως ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαιότητας.

 Η σημερινή Παλαιόπολη, αποτελούσε κατά την αρχαιότητα το σημαντικότερο κέντρο του νησιού, το οποίο κυβερνιόταν από «βασιλέα», λάτρευε ως προστάτιδα την Αθηνά και έκοβε δικό του αργυρό νόμισμα.
Το Ιερό των Μεγάλων Θεών βρίσκεται στην Παλιάπολη 6,5 χιλ. από την Καμαριώτισσα, κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο και καταλαμβάνει έκταση 50 περίπου στρεμμάτων. Εδώ υπάρχει μια σειρά από κτίσματα, που μαρτυρούν τη μεγάλη θρησκευτική δραστηριότητα που επικρατούσε σε αυτό το χώρο.
Οι παραλίες της είναι όμορφες και διαφορετικές η μία από την άλλη, καλύπτοντας όλα τα γούστα. Βότσαλο ή άμμος, αλλά πάντα το πράσινο κυριαρχεί. Μία από τις παραλίες που πρέπει να επισκεφθεί κανείς είναι ο Κήπος που έχει μαύρο ηφαιστειακό βότσαλο και σκούρα βαθιά νερά. Επίσης, μην παραλείψετε να κάνετε μία βουτιά και στην Παχιά Άμμο, είναι η μεγαλύτερη και πιο γνωστή παραλία με άμμο.
Στον οικισμό Θέρμα (Λουτρά) βρίσκεται το Δημοτικό Υδροθεραπευτήριο με τις ζεστές θειούχες πηγές, γνωστές για τις ιαματικές τους ιδιότητες από την εποχή ακόμα της Βυζαντινής περιόδου.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ…

-Η Σαμοθράκη είναι παγκοσμίως γνωστή λόγω του διάσημου αρχαιοελληνικού αγάλματος της Νίκης, το οποίο βρέθηκε το 1863 στο νησί. Το άγαλμα, ύψους 2,75 μέτρων, εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι.
-Η Σαμοθράκη είχε μεγάλο θρησκευτικό ενδιαφέρον λόγω των Καβειρίων Μυστηρίων. Τα μυστήρια τελούνταν στο χώρο του «Ιερού των Μεγάλων Θεών», που αποτελεί τώρα το σημαντικότερο αρχαιολογικό τόπο στο νησί.
-Τον χειμώνα οι μικροί υγρότοποι φιλοξενούν νερόκοτες, φαλαρίδες, αφρόπαπιες, βουτόπαπιες και βουβόκυκνους. Γύρω από το νερό συγκεντρώνονται λιβελλούλες, νεροχελώνες και ζάμπες.
-Το μεγαλύτερο ρέμα του νησιού είναι ο «Φονιάς» με ψηλότερο καταρράκτη του την «Κλείδωση» ύψους 35 μέτρωνhttp://www.ellines.com/
Διαβάστε Επίσης  Προσωπικός βοηθός: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *