Είναι τελικά το κόκκινο το χρώμα του πάθους;

Είναι τελικά το κόκκινο το χρώμα του πάθους;

 

 

Μία πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ψυχολογικής φύσης και έχει να κάνει με τη

διάψευση των προσδοκιών μας, δηλαδή με τα παιγνίδια του μυαλού μας

Οι ερευνητές της ιαπωνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Nippon και του Πανεπιστημίου της Οζάκα, με επικεφαλής τον Χσιν-Νι Χο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Scientific Reports, έκαναν πειράματα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με ομάδα εθελοντών, οι οποίοι κλήθηκαν να αγγίξουν δύο φωτεινά αντικείμενα, το ένα μπλε και το άλλο κόκκινου χρώματος. Το πείραμα έδειξε ότι κατά μέσο όρο το κόκκινο αντικείμενο έγινε αισθητό ως μισό βαθμό Κελσίου πιο κρύο από ό,τι το μπλε.
«Ενιωσα μεγάλη έκπληξη», δήλωσε ο Χο, «καθώς, όπως οι περισσότεροι περίμεναν ότι οι άνθρωποι θα αισθάνονταν πιο θερμά τα κόκκινα αντικείμενα και πιο κρύα τα μπλε. Ομως από την έρευνά μας προέκυψε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Στην αρχή νομίσαμε ότι κάτι είχαμε κάνει λάθος, αλλά το εύρημά μας επιβεβαιώθηκε», πρόσθεσε.
Οχι μόνο το συμπέρασμα της νέας μελέτης έρχεται σε αντίθεση με την ανθρώπινη διαίσθηση, αλλά επίσης προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ο κόκκινος φωτισμός σε ένα δωμάτιο γίνεται αντιληπτός από τους ανθρώπους ως πιο ζεστός, ενώ ο μπλε ως πιο ψυχρός. Οταν όμως οι άνθρωποι αγγίζουν μπλε και κόκκινα αντικείμενα, τότε νιώθουν το αντίστροφο για τη θερμοκρασία τους.
Μία πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ψυχολογικής φύσης και έχει να κάνει με τη διάψευση των προσδοκιών μας, δηλαδή με τα παιγνίδια του μυαλού μας. Οχι μόνο θεωρούμε από πριν δεδομένο ότι ένα κόκκινο αντικείμενο είναι πιο ζεστό από το μπλε, αλλά επίσης στο μυαλό μας ασυνείδητα έχουμε μια αντίληψη ότι θα είναι πιο ζεστό από ό,τι αυτό είναι στην πραγματικότητα.
Έτσι, όταν το πιάνουμε και εξ αντικειμένου αυτό μας διαψεύδει σχετικά με τη θερμοκρασία του, τότε το νιώθουμε πιο κρύο από ό,τι αυτό είναι. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους ερευνητές, το αντικείμενο χρειάζεται να έχει μια πιο υψηλή θερμοκρασία για να ικανοποιήσει την εκ των προτέρων προσδοκία μας γι’ αυτήν.
Διαβάστε Επίσης  Προβλήματα στο σεξ και πώς αντιμετωπίζονται;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *