Να ξέρεις να πεθαίνεις και να ανασταίνεσαι κάθε μέρα

Π. ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΠΑΠΑΤΣΙΟΚ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ,

Του π. Αρσένιου Παπατσιόκ: Να ξέρεις να πεθαίνεις και να ανασταίνεσαι κάθε μέρα!

-Πως δηλαδή;

π.Α.-Να είσαι νεκρός για την αμαρτία! Δεν το δέχομαι αυτό! Καλύτερα να πεθάνω, σου λένε:’ Εγώ κοίταξα έναν νεκρό και δεν γίνεται μου είπαν. Ρώτησε κάποτε έναν γέροντα κάποιο πνευματικό του τέκνο:«Πάτερ, τι είναι η ταπεινοφροσύνη»; «Να βλέπεις τον εαυτό σου κατώτερο από κάθε πλάσμα παιδί μου». «Από κάθε πλάσμα;… και το σκουλήκι πλάσμα είναι»«Και από το σκουλήκι παιδί μου»!

Διαβάστε Επίσης  Μνήμη τοῦ Ὁσίου Λεονάρδου τοῦ ἐξ Ὀρλεάνης τοῦ ἐν Λιμόζ τῆς Γαλλίας, τοῦ Ὁμολογητοῦ καὶ Θαυματουργοῦ.(6 Νοεμβρίου)

-Πως μπορείς όμως να φτάσεις σ’ ένα τέτοιο μέτρο;

π.Α.-Κοίτα να δεις γιατί είπε έτσι εκείνος ο γέροντας: επειδή το σκουλήκι κινείται συνεχώς, ψάχνει τη ζωή. Την ψάχνει για να ζήσει, να δοκιμάσει. Λέει ο Χριστός να είμαστε σοφοί όπως ένα φίδι. Γιατί όπως ένα φίδι. Γιατί μας έδωσε αυτό ακριβώς ως παράδειγμα σοφίας;

-Επειδή εμείς περιφρονούμε τα φίδια …το θεωρούμε κάτι που σέρνεται!

-Ναι, αλλά γιατί; Επειδή το φίδι εάν το κόψεις δέκα κομμάτια δεν πεθαίνει. Εάν όμως το χτυπήσεις στο κεφάλι πεθαίνει. Η κεφαλή μας είναι ο Χριστός, να προστατέψουμε την Κεφαλή μας.

Διαβάστε Επίσης  Το νόημα του νηπιοβαπτισμού και η ονοματοδοσία

Γι ‘αυτό ο Χριστός είπε« γένεσθε σοφοί όπως οι όφεις»,επειδή εάν ‘χτυπήσεις τον Χριστό τότε η χάρη του Θεού φεύγει από εσένα και βρίσκεσαι στη διάθεση των πονηρών πνευμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *