Η τραγική ιστορία του Ιππόλυτου που τον ερωτεύτηκε η μητριά του

Η τραγική ιστορία του Ιππόλυτου έχει εμπνεύσει πολλούς ζωγράφους. Στους πίνακές τους δείχνουν την αντίθεση ανάμεσα τα πάθη των ανθρώπων και τον παρεμβατικό ρόλο των θεών στις ζωές τους...

Η ιστορία του Ιππόλυτου εκτυλίσσεται γύρω από τη σχέση του με τη μητριά του Φαίδρα, η οποία τον ερωτεύτηκε.

Ήταν γιος του Θησέα τον οποίο απέκτησε με την ερωμένη του, Βασίλισσα των Αμαζόνων Αντιόπη ή Ιππολύτη. Υπάρχουν δύο εκδοχές του μύθου οι οποίες είναι παρόμοιες ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά.

Η πρώτη λέει ότι η Φαίδρα, κόρη του Βασιλιά Μίνωα, προσπάθησε να αποπλανήσει τον Ιππόλυτο. Εκείνος την έδιωξε, αλλά η Φαίδρα, ως ραδιούργα γυναίκα, τον κατηγόρησε πως επιχείρησε να τη βιάσει. Ο Θησέας έγινε έξαλλος με τον γιο του και παρακάλεσε τον Ποσειδώνα να τον τιμωρήσει. Ο θεός έστειλε ένα τέρας το οποίο τρόμαξε τα άλογα του νεαρού, αφήνιασαν, το άρμα του Ιππόλυτουανατράπηκε και ο ίδιος μπλέχτηκε στα χαλινάρια και κομματιάστηκε…. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, η Φαίδρα ήταν αθώα.

Διαβάστε Επίσης  Το Κρητικό Σαρίκι - Τι σημαίνουν τα πλεκτά «δάκρυα» που φορούν οι Κρητικοί;

Ο Ιππόλυτος τιμούσε μόνο την παρθένα θεά του κυνηγιού Άρτεμη και αγνοούσε τη λατρεία της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα, η οποία για να τον τιμωρήσει, έκανε τη Φαίδρα να τον ερωτευτεί. Η Φαίδρα προσπάθησε να υπερνικήσει τον έρωτά που ένιωθε, αλλά μάταια. Εκμυστηρεύτηκε τα αισθήματά της στην παραμάνα της, η οποία τα μετέφερε στον Ιππόλυτο. Εκείνος όμως όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε, αλλά αντέδρασε με φρίκη…. Πληγωμένη η Φαίδρα από την απόρριψη που δέχθηκε από τον Ιππόλυτο, έβαλε τέλος στη ζωή της. Για να τον εκδικηθεί άφησε ένα γράμμα στο οποίο τον κατηγορούσε για βιασμό. Ο Ιππόλυτος δεν μίλησε πουθενά για τα αισθήματα της μητριάς του και ο Θησέας τον καταράστηκε. Το τέλος του είναι το ίδιο με της πρώτης εκδοχής. Ο Ιππόλυτος πέφτει από το άρμα του και σκοτώνεται.

Διαβάστε Επίσης  Ναυμαχία Σπετσών: Μια νίκη κατά των Τούρκων χωρίς κανένα σχέδιο!

Η τραγική ιστορία του Ιππόλυτου έχει εμπνεύσει πολλούς ζωγράφους. Στους πίνακές τους δείχνουν την αντίθεση ανάμεσα τα πάθη των ανθρώπων και τον παρεμβατικό ρόλο των θεών στις ζωές τους….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *