To γκρέιπφρουτ προστατεύει από το διαβήτη

Η πικρή γεύση του γκρέιπφρουτ κρατά μια γλυκιά υπόσχεση για τη θεραπεία του διαβήτη.
To γκρέιπφρουτ προστατεύει από το διαβήτη

 

To γκρέιπφρουτ προστατεύει από το διαβήτη

Η πικρή γεύση του γκρέιπφρουτ κρατά μια γλυκιά υπόσχεση για τη θεραπεία του διαβήτη.

Το ναριγκένιν, ένα αντιοξειδωτικό συστατικό που ευθύνεται για την πικρή γεύση του γκρέιπφρουτ και άλλων εσπεριδοειδών, μπορεί να προκαλέσει το συκώτι και να διασπάσει τις λιπαρές ουσίες, αυξάνοντας παράλληλα την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μια διαδικασία που φυσιολογικά συμβαίνει κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων νηστείας.

Μια ομάδα ερευνητών από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και του Νοσοκομείου Massachusetts General Hospital (MGH) αναφέρουν ότι το ναριγκένιν ενεργοποιεί μια οικογένεια μικρών πρωτεϊνών, που ονομάζονται πυρηνικές υποδοχές, προκαλώντας το ήπαρ να σπάσει τα λιπαρά οξέα.

Στην πραγματικότητα, η ένωση αυτή φαίνεται να μιμείται τις ενέργειες άλλων φαρμάκων, όπως τα υπολιπιδαιμικά φαινοφιμπράτη και η αντιδιαβητική ροσιγλιταζόνη, προσφέροντας τα πλεονεκτήματα και των δύο.

Επιπλέον, βοηθά τους ασθενείς να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία του διαβήτη.

Εάν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής επεκταθούν σε ανθρώπους, αυτό το συμπλήρωμα διατροφής θα μπορούσε να γίνει βασικό για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, ίσως και του μεταβολικού συνδρόμου. Η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε πρόσφατα στο περιοδικό PLoS One.

Διαβάστε Επίσης  Χυμός κρεμμυδιού και αλάτι

«Είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη», υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Τζέικομπ Ναμίας, PhD, του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.

Ενώ συνέχισε λέγοντας: «Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλούνται από μεγάλες περιόδους της νηστείας».

Το ήπαρ είναι το κύριο υπεύθυνο όργανο για τη ρύθμιση των υδατανθράκων και των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα. Μετά από ένα γεύμα, το αίμα ξεπλένεται με τα σάκχαρα, τα οποία ενεργοποιούν το ήπαρ για τη δημιουργία λιπαρών οξέων για μακροχρόνια αποθεματοποίηση. Κατά τη διάρκεια της νηστείας, η διαδικασία αντιστρέφεται. Τα λιπαρά οξέα που απελευθερώνονται από τα λιποκύτταρα, ενεργοποιούν το ήπαρ και είναι κατανεμημένα σε κετόνες.

Διαβάστε Επίσης  6 φυσικά αντιβιοτικά τα οποία πιθανώς δεν γνωρίζατε

«Είναι μια διαδικασία παρόμοια με τη δίαιτα Atkins, χωρίς πολλές από τις παρενέργειες της», τονίζει ο Μάρτιν Γιάρμους, MD, PhD, διευθυντής του Κέντρου Μηχανικών στην Ιατρική και ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΩ

Πηγή: Υγείαonline.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *