Τρως πολλά αλλαντικά; Δες τι μπορεί να πάθεις στο σεξ

Τρως πολλά αλλαντικά; Δες τι μπορεί να πάθεις στο σεξ
Οι άντρες που τρώνε καθημερινά επεξεργασμένα κρεατικά, όπως το μπέικον, μπορεί να μειώνουν τις

πιθανότητές τους να αποκτήσουν παιδιά, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Όπως διαπίστωσαν, ακόμα και μισή μερίδα αλλαντικών – λ.χ. μία φέτα μπέικον ή ένα μικρό λουκάνικο – την ημέρα ενδέχεται να βλάψει την ποιότητα του σπέρματος.
Οι ειδικοί λένε ότι όσοι θέλουν να κάνουν παιδιά, αντί για αλλαντικά καλό είναι να τρώνε ψάρια – με τον μπακαλιάρο να είναι ένα από αυτά που ασκούν σημαντική θετική επίδραση στη γονιμότητα.
Τα νέα ευρήματα προστίθενται σε αυτά που δείχνουν ότι οι πιθανότητες τεκνοποίησης επηρεάζονται πολύ από τον τρόπο ζωής – με το κάπνισμα, το αλκοόλ και το στρες να τις υπονομεύουν και την άσκηση με την καλή διατροφή να τις αυξάνουν.
Οι ειδικοί λένε πως παραμένει ασαφές γιατί ορισμένα τρόφιμα μπορεί να βλάψουν ή να ωφελήσουν τη γονιμότητα, αλλά το κόκκινο κρέας και τα προϊόντα του πιστεύεται ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα ουσιών που επεμβαίνουν στο ορμονικό σύστημα.
Αντιθέτως, τα λευκά ψάρια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος πιστεύεται ότι διεγείρει τη γονιμότητα.
Στη νέα μελέτη, η οποία παρουσιάσθηκε στο ετήσιο κοινό συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Γονιμότητας (IFFS) και της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) στη Βοστώνη, οι ερευνητές του Χάρβαρντ συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες 156 ανδρών που υποβάλλονταν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με τις συντρόφους τους.
Οι ερευνητές με επικεφαλής την δρα Μύριαμ Αφάιτς, από το Τμήμα Διατροφής του Χάρβαρντ, τους ρώτησαν πόσο συχνά έτρωγαν πλήθος τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του λευκού κρέατος, του κόκκινου κρέατος, των επεξεργασμένων κρεατικών, του τόνου και το σολομού.
Όσοι από αυτούς είπαν ότι καθημερινά έτρωγαν μισή μερίδα επεξεργασμένων κρεατικών είχαν στο σπέρμα τους 5,5% φυσιολογικού σχήματος σπερματοζωάρια. Αντιθέτως, όσοι έτρωγαν λιγότερο απ’ όλους επεξεργασμένα κρεατικά είχαν 7,2% φυσιολογικού σχήματος σπερματοζωάρια.
Αντίστοιχα, οι άντρες που έτρωγαν μέρα παρά μέρα λευκά ψάρια (ή μισή μερίδα την ημέρα) είχαν πολύ καλύτερη ποιότητα σπέρματος απ’ ό,τι όσοι σπανίως έτρωγαν λευκά ψάρια.
Η μορφολογία των σπερματοζωαρίων είναι καθοριστική για τη γονιμότητα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), για να θεωρηθεί το σπέρμα ικανό για αναπαραγωγή πρέπει να πληροί τρεις προϋποθέσεις:
  •  Να διαθέτει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος
  •  Το τουλάχιστον 50% των σπερματοζωαρίων να έχουν πολύ καλή κινητικότητα
  •  Το τουλάχιστον 30% των σπερματοζωαρίων να έχουν καλή μορφολογία
Διαβάστε Επίσης  Κανέλα: Πως συμβάλλει στην μείωση του ουρικού οξέος

Δεν είναι η πρώτη φορά που η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων κρεατικών συσχετίζεται με αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Πέρυσι, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ υπολόγισαν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων καρδιοπάθειας και καρκίνου του παχέος εντέρου θα μειωνόταν κατά 10% εάν οι άντρες μείωναν στο μισό τις ποσότητες των επεξεργασμένων κρεατικών που καταναλώνουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *