Δυο νέα επιδόματα του ΟΑΕΔ σε νέες κατηγορίες δικαιούχων. Ποιους αφορά

Δυο νέα επιδόματα του ΟΑΕΔ σε νέες κατηγορίες δικαιούχων. Ποιους αφορά
Δυο νέα επιδόματα του ΟΑΕΔ σε νέες κατηγορίες δικαιούχων. Ποιους αφορά

 

Νέες  τροποποιήσεις και αλλαγές ισχύουν στον τρόπο χορήγησης επιδομάτων από τον ΟΑΕΔ, οι οποίες πλέον συμπεριλαμβάνουν νέες κατηγορίες δικαιούχων.

Συγκεκριμένα:

Βοήθημα 360 ευρώ το μήνα σε ελεύθερους επαγγελματίες

Σε ισχύ τίθεται απόφαση του υπουργείου Εργασίας, για τη δυνατότητα λήψης επιδόματος ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους του τέως ΕΤΑΑ

Σημειώστε, ότι το επίδομα θα χορηγείται για χρονικό διάστημα 3 έως 9 μηνών, ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης του δικαιούχου και ανέρχεται στο ποσό των 360 ευρώ/μήνα

Θα καταβάλλεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, μετά από έλεγχο των προϋποθέσεων που περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση.

Αναλυτικά οι προϋποθέσεις:

• Συμπλήρωση 3 ετών συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης εμμίσθου ή και ελεύθερου επαγγελματία στον πρώην Τομέα του ΕΤΑΑ.

• Αποδεδειγμένη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας, ή

• Ετήσιο καθαρό ατομικό φορολογητέο εισόδημα του δικαιούχου από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας κατά το φορολογικό έτος που προηγείται του έτους υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του βοηθήματος, που δεν υπερβαίνει το 60% του ποσού που αντιστοιχεί στον βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (586 ευρώ ανά μήνα δηλαδή) αναγόμενο σε ετήσια βάση και μη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας κατά το εξάμηνο που προηγείται του μήνα που υποβάλλεται η αίτηση για τη χορήγηση του βοηθήματος.

Διαβάστε Επίσης  Ζάκυνθος: Ρεκόρ φωλιών της χελώνας Καρέτα Καρέτα φέτος

• Καταβολή της εισφοράς υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων – Κλάδος ασφαλισμένων πρώην ΕΤΑΑ, για τουλάχιστον 3 έτη συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης.

• Μη παροχή εξαρτημένης εργασίας ή αυτοαπασχόληση, στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή

• Μη υπαγωγή στην υποχρεωτική ή προαιρετική ασφάλιση του ΕΦΚΑ ή άλλου φορέα κύριας ασφάλισης.

• Μη λήψη σύνταξης από τον ΕΦΚΑ ή από οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή μη υποβολή αίτησης για συνταξιοδότηση.

• Μη ύπαρξη οφειλής από οποιαδήποτε αιτία προς τους πρώην Τομείς του ΕΤΑΑ στους οποίους υπάγεται υποχρεωτικά ο δικαιούχος ή, σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, ο δικαιούχος να έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης των οφειλών, οι όροι της οποίας τηρούνται.

• Μη διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας προκειμένου να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους υπηρεσία ή προκειμένου να μετέχουν σε πανεπιστημιακές ή μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές.

• Το συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο φορολογικών ετών που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000,00 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο φορολογικών ετών που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης  Φιλιατρά: 19χρονη εξέδιδε την 14χρονη αδερφή της – Την κατήγγειλε ο πατέρας της

• Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε σύζυγο ή πρόσωπο α’ και β’ βαθμού συγγένειας.

• Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

Εποχικό επίδομα 460 ευρώ σε νέους δικαιούχους

Δικαιούχοι του ειδικού εποχιακού βοηθήματος του ΟΑΕΔ είναι τα άτομα που παρέχουν την εργασία στην Ελλάδα, εφ’ όσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και ασκούν ένα από τα πιο κάτω επαγγέλματα: οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικης ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χείριστη και βοηθού χείριστη κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου , μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτη.

Στόχος του υπ. Εργασίας είναι να ενταχθούν στη ρύθμιση του εποχικού επιδόματος, όσοι περισσότεροι δικαιούχοι γίνεται, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα ανεργίας που απορρέουν από προσλήψεις ορισμένου χρόνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *