Πώς κρίνει ο κόσμος με βάση την πρώτη εντύπωση

Αυτό που ο πολύ κόσμος ονομάζει «πρώτη εντύπωση», οι ψυχολόγοι το έχουν αναλύσει βαθύτερα
Πώς κρίνει ο κόσμος με βάση την πρώτη εντύπωση

 

Μέσα σε λίγες στιγμές αφότου συναντηθούν δύο άνθρωποι για πρώτη φορά, υπάρχουν 7 πράγματα για τα οποία σχηματίζουν αμέσως γνώμη ο ένας για τον άλλον, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούν ότι το κάνουν.

Αυτό που ο πολύ κόσμος ονομάζει «πρώτη εντύπωση», οι ψυχολόγοι το έχουν αναλύσει βαθύτερα. Έτσι έχουν καταλήξει στα ακόλουθα πράγματα που τείνουν οι άνθρωποι να συμπεραίνουν ο ένας για
τον άλλο, από τις πρώτες κιόλας στιγμές της γνωριμίας τους…

1. Εάν μπορούν να σας εμπιστευθούν

Οι άνθρωποι αποφασίζουν σχετικά με την αξιοπιστία σας μέσα σε ένα δέκατο του δευτερολέπτου! Ερευνητές του Princeton έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα ύστερα από πείραμα με ομάδα φοιτητών. Διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται μόλις 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να αξιολογήσει την ελκυστικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την ελκυστικότητα, την επιθετικότητα και την αξιοπιστία ενός προσώπου που βλέπει για πρώτη φορά.

2. Το κοινωνικό σας στάτους

Μια ολλανδική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που φορούν “επώνυμα” ρούχα (κυρίως Lacoste και Tommy Hilfiger, για να είμαστε ακριβείς) θεωρήθηκαν άτομα ανώτερου κοινωνικού στάτους από ό,τι άλλα άτομα που φορούσαν πιο “κοινά” ρούχα, τα οποία δεν ήταν προϊόν κάποιου γνωστού σχεδιαστή.

“Η αντίληψη των άλλων για το άτομο δεν διαφέρει σε οποιαδήποτε από τις άλλες διαστάσεις που σχετίζονται με την πρώτη εντύπωση. Η επιλογή των ρούχων δεν επέφερε καμία διαφορά στην αντιληπτή ελκυστικότητα, την καλοσύνη και την αξιοπιστία. Μόνο στην αντίληψη του κοινωνικού στάτους”, ανέφεραν οι ερευνητές.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί πρέπει να σταματήσετε να φοβάστε τη μοναξια

3. Αν είστε ομοφυλόφιλος ή όχι!

Οι άνθρωποι μπορούν να διαβάσουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός άνδρα μέσα σε ένα εικοστό του δευτερολέπτου! Αυτό είναι το ελάχιστο χρονικό διάστημα που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να αναγνωρίσει συνειδητά ένα πρόσωπο.

“Η ταχεία και ακριβή αντίληψη του ανδρικού σεξουαλικού προσανατολισμού μπορεί να είναι απλώς άλλο ένα σύμπτωμα ενός γρήγορου και αποτελεσματικού γνωστικού μηχανισμού για την αντίληψη των χαρακτηριστικών των άλλων”, έγραψαν χαρακτηριστικά οι επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης.

4. Αν είστε έξυπνος/η

Μια μελέτη του 2007 με επικεφαλής την καθηγήτρια Nora Murphy από το πανεπιστήμιο Loyola Marymount, έδειξε ότι το να κοιτάει κανείς τον συνομιλητή του στα μάτια είναι πολύ σημαντικό για το πώς τον κρίνει αναφορικά με την εξυπνάδα/ευφυία του.

“Το να σας κοιτάνε στα μάτια, ενώ μιλάτε, δημιουργεί συσχετισμό στον εγκέφαλο του συνομιλητή σας για την ευφυία σας. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να… χειραγωγηθεί με επιτυχία κατά την πρώτη εντύπωση σε μια νέα γνωριμία και να κάνει τον συνομιλητή σας να σας θεωρεί πολύ πιο ευφυές. Για παράδειγμα αυτό συμβαίνει συνήθως με όσους φοράνε γυαλιά και μιλούν με εκφραστικό τρόπο”, ανέφερε η Murphy.

5. Αν είστε δυναμικό και κυρίαρχο άτομο

Η φαλάκρα μπορεί να τρομάζει τους άντρες, αλλά ένα πλήρως ξυρισμένο κεφάλι “εκπέμπει” δυναμισμό και κυριαρχία κατά την πρώτη εντύπωση, δηλαδή σε κάποιον που σας γνωρίζει για πρώτη φορά.

Έρευνα από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια έδειξε ότι “οι άνδρες με ξυρισμένα κεφάλια θεωρούνται ως πιο κυρίαρχοι σε σύγκριση με άνδρες που έχουν πλήρη μαλλιά στο κεφάλι τους” και ότι “ακόμα και οι άνδρες των οποίων τα μαλλιά αφαιρέθηκαν σε φωτογραφίες με ψηφιακό τρόπο θεωρήθηκαν ως πιο κυρίαρχοι, πιο ψηλοί και πιο δυναμικοί σε σύγκριση με τον ίδιο τους τον εαυτό με μαλλιά!

Διαβάστε Επίσης  Βγάλτε τους αχάριστους ανθρώπους από τη ζωή σας

6. Αν είστε επιτυχημένο άτομο

Εκτός από κοινωνικό στάτους, η επιλογή των ρούχων είναι κριτήριο και για το αν σας κρίνουν οι άλλοι ως επιτυχημένο άτομο ή όχι κατά την πρώτη εντύπωση.

Σε μια βρετανο-τουρκική μελέτη οι συμμετέχοντες εξέτασαν φωτογραφίες ανδρών με κοστούμια ραμμένα ακριβώς στα μέτρα τους και με κοστούμια “από το πανέρι” για μόλις πέντε δευτερόλεπτα. Οι άντρες στις φωτογραφίες με τα κοστούμια που ήταν ραμμένα πάνω τους βαθμολογήθηκαν από τους άλλους ως πιο επιτυχημένοι.

7. Αν είστε περιπετειώδες άτομο

Οι άνθρωποι δεν σας κρίνουν άμεσα για αυτό που είστε μόνο από την εμφάνισή σας, αλλά και από τον τρόπο που κινείστε.

Σε μια μελέτη του πανεπιστημίου του Durham, οι συμμετέχοντες είδαν βίντεο από 26 άτομα που περπατούσαν στον δρόμο, το καθένα με το δικό του στυλ βαδίσματος φυσικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι απαιτούνται μόλις μερικά βήματα για να κρίνουν οι άλλοι ένα μέρος της προσωπικότητάς σας. Εκείνοι που βάδιζαν με πιο χαλαρό τρόπο κρίθηκαν ως πιο εξωστρεφείς και περιπετειώδεις, ενώ εκείνοι που βάδιζαν με πιο “αυστηρό” και συγκρατημένο τρόπο θεωρήθηκαν ως πιο νευρωτικά άτομα.

Πηγή: www.businessinsider.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *