Η χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση της μνήμης μας

Ως σήμερα δεν υπάρχει ξεκάθαρη και καταληκτική βιβλιογραφία για τις δυνητικές επιπλοκές της χρήσης των κινητών.
Η χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση της μνήμης μας

 

Αυτό είναι το εύρημα μελέτης από την Ελβετία που μόλις δημοσιεύτηκε

 

 

 

 

(23 Ιουλίου 2018).

Η ταχεία εξάπλωση τις τελευταίες δεκαετίες των τεχνολογιών επικοινωνίας οδήγησαν στην αύξηση της έκθεσης του ανθρώπινου οργανισμού σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα και ραδιοσυχνότητες σε όλο τον κόσμο. Η πιο συχνή πηγή έκθεσης του εγκεφάλου σε αυτά τα κύματα είναι η απευθείας χρήση του κινητού στο αυτί μας. Ως σήμερα δεν υπάρχει ξεκάθαρη και καταληκτική βιβλιογραφία για τις δυνητικές επιπλοκές της χρήσης των κινητών.

Η συγκεκριμένη μελέτη σχεδιάστηκε από επιστήμονες του Swiss Tropical and Public Health Institute. Είναι η πρώτη μελέτη που προσδιορίζει την ακριβή έκθεση του εγκεφάλου σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Συνολικά παρακολουθήθηκαν 700 ανήλικοι στην Ελβετία ηλικίας 12 έως 17 ετών και το συμπέρασμα είναι ότι η χρήση κινητού για ένα έτος έχει αρνητικές συνέπειες στη συνολική κατάσταση της μνήμης. Το εγκεφαλικό κέντρο της μνήμης εντοπίζεται κυρίως στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου και από τη μελέτη φαίνεται ότι περισσότερο επηρεάζονται οι δεξιόχειρες που τοποθετούν τη συσκευή στο δεξιό αυτί. Αντίθετα η μνήμη δεν φάνηκε να επηρεάζεται από την αποστολή γραπτών μηνυμάτων και την πλοήγηση στο internet μέσω κινητού, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις η επίπτωση στα εγκεφαλικά ημισφαίρια είναι ελάχιστη και οριακή. Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται, αλλά σίγουρα τα αποτελέσματα τονίζουν ότι η υπερβολική χρήση των κινητών δεν είναι αθώα. Η έκθεση φαίνεται ότι ελαττώνεται σημαντικά με τη χρήση ακουστικών ή Bluetooth συσκευών ή με τη χρήση ανοιχτής ακρόασης, ειδικά όταν το δίκτυο δεν είναι καλό και το κινητό δουλεύει στη μέγιστη ισχύ του.

Διαβάστε Επίσης  Βασικές οδηγίες για να προφυλαχθείτε από τη γρίπη

Βιβλιογραφία:

Foerster M., Thielens A., Joseph W., Eeftens M., Röösli M. A prospective cohort study of adolescents’ memory performance and individual brain dose of microwave radiation from wireless communication. Environmental Health Perspectives, 2018 DOI: 10.1289/EHP2427

Του Βάιου Παπαδημητρίου, Ουρολόγου

www.ourologos.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *