Κάθε παραπάνω ώρα καθιστικής ζωής αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη

Κάθε παραπάνω ώρα καθιστικής ζωής αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη

Κάθε πρόσθετη ώρα που κάποιος μέσα στη μέρα περνά καθισμένος, π.χ. μπροστά στον

υπολογιστή ή στην τηλεόραση, σχετίζεται με μια αύξηση κατά 22% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, με επικεφαλής τη Τζούλιαν βαν ντερ Μπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Diabetologia” της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, μελέτησαν περίπου 2.500 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία 60 ετών.
Οι συμμετέχοντες φορούσαν ειδική συσκευή καταγραφής όλο το 24ωρο, η οποία παρακαλουθούσε τη σωματική δραστηριότητά τους, έτσι ώστε οι επιστήμονες να γνωρίζουν πόσο καθιστική ζωή έκανε ο καθένας. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες έκαναν τεστ για να φανεί η ανοχή του οργανισμού τους στη γλυκόζη.
Όπως διαπιστώθηκε, το 56% των συμμετεχόντων είχαν φυσιολογικό μεταβολισμό γλυκόζης, το 15% διαταραγμένο μεταβολισμό και το 29% διαβήτη τύπου 2. Οι διαβητικοί ήσαν αυτοί που περνούσαν περισσότερη ώρα καθισμένοι, περίπου 26 λεπτά τη μέρα περισσότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα άτομα κατά μέσο όρο.
Ο αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη υπολογίσθηκε σε 22% ανά πρόσθετη ώρα καθιστικής ζωής. Οι ερευνητές επεσήμαναν την επίπτωση για τη δημόσια υγεία από τη συσχέτιση καθισιού-διαβήτη.

iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/249415/kathe-parapano-ora-kathistikis-zois-ayxanei-ton-kindyno-gia-diaviti#ixzz3zW4faw5h

Διαβάστε Επίσης  Πατάτες: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το αγαπημένο λαχανικό μικρών και μεγάλων

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *