Χυμοί φρούτων και λαχανικών: απόλαυση και υγεία σε… ένα ποτήρι

Οι χυμοί φρούτων και λαχανικών δεν είναι μόνο ιδιαίτερα νόστιμοι, δροσεροί και αναζωογονητικοί, αλλά επίσης προσφέρουν τόνωση και οφέλη στη υγεία μας.

 

 

 

 

Ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε τα οφέλη των περισσότερων φρούτων και λαχανικών, είναι να τα απολαμβάνετε σε μορφή χυμού, φρέσκα. Δείτε τι προσφέρουν…
Οι χυμοί φρούτων και λαχανικών δεν είναι μόνο ιδιαίτερα νόστιμοι, δροσεροί και αναζωογονητικοί, αλλά επίσης προσφέρουν τόνωση και οφέλη στη υγεία μας. Επιπλέον, μπορεί ο καθένας από εμάς να τους παρασκευάσει στο σπίτι του, εύκολα και γρήγορα. Μπορείτε ακόμη να πολλαπλασιάσετε τα οφέλη για την υγεία, συνδυάζοντας 2-3 διαφορετικά φρούτα και χυμούς λαχανικών.

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που δεν παραμένουν σταθερά σε όλες τις συνθήκες θερμοκρασίας και αέρα. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C χάνεται όταν εκτίθεται σε θερμότητα ή αέρα. Ως εκ τούτου, ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε τα οφέλη των περισσοτέρων φρούτων και λαχανικών, είναι να τα απολαμβάνετε σε μορφή χυμού, φρέσκα. Πέρα από αυτό, εάν επρόκειτο να φάτε τα φρούτα και τα λαχανικά στη φυσική τους μορφή, δε θα μπορούσατε να φάτε τόσα, όσα μπορείτε με τη μορφή χυμού και έτσι να αποκομίσετε περισσότερα οφέλη.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των χυμών φρούτων και λαχανικών

1. Χυμός μήλου: Η παλιά παροιμία «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα», δεν είναι φυσικά τυχαία. Το μήλο είναι ένα φρούτο γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β και C και επίσης περιέχει κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο σε μικρές ποσότητες και είναι πλούσιο σε πηκτίνη -μια φυσική, υδατοδιαλυτή ουσία που δρα ως φυτική ίνα. Η πηκτίνη βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης («κακής» χοληστερόλης) με τη συνένωση με τη χοληστερόλη και τα λίπη, πριν την απορρόφησή τους από το σώμα. Ο χυμός του μήλου έχει επίσης ηρεμιστική και κατευναστική επίδραση και βοηθά στον καθαρισμό του πεπτικού συστήματος. Είναι ακόμη πολύ ευεργετικός αν έχετε διάρροια. Μόνο που δεν αναπληρώνει τους χαμένους ηλεκτρολύτες και τα υγρά.

Διαβάστε Επίσης  Oι 5 τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία

2. Χυμός σταφυλιού: Πλούσιος σε βιταμίνη Β και C, ο χυμός σταφυλιών περιέχει επίσης κάλιο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό και ασβέστιο σε μικρές ποσότητες. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες και την αποβολή των τοξινών από το σώμα και δίνει ενέργεια. Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, διατηρώντας έτσι το δέρμα και τα όργανα σε καλή κατάσταση και είναι ευεργετικός σε συνθήκες όπως η δυσκοιλιότητα, το άγχος, τα καρδιακά νοσήματα, οι αλλεργίες και η ουρική αρθρίτιδα.

3. Χυμός ροδιού: Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, ο χυμός ροδιού έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός κατά του καρκίνου (πιο συγκεκριμένα, του μαστού και του προστάτη) και στη μείωση της LDL χοληστερόλης («κακή» χοληστερόλη). O χυμός του ροδιού έχει τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά ανά 100 ml από ό, τι το κόκκινο κρασί ή το πράσινο τσάι. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όχι μόνο βοηθάει στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών (συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, γνωστή ιατρικά ως αθηροσκλήρωση), αλλά μπορεί και να αντιστρέψει την εξέλιξη της ασθένειας αυτής. Μια μελέτη σε ζώα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurobiology of Disease, έδειξε επίσης ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να εμποδίσει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

4. Χυμός λεμονιού: Πλούσιος σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, συμβάλλει στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, είναι ευεργετικός στην απώλεια βάρους και την αποτοξίνωση του σώματος.

5. Χυμός καρότου: Είναι πλούσιος σε β-καροτίνη και περιέχει πολλές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, όπως βιταμίνες B, C και Κ, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, αλουμίνιο, νάτριο, μαγγάνιο, σίδηρο, χαλκό και πολλά άλλα μέταλλα. Η βήτα-καροτίνη είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό και έχει αντικαρκινική, αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ο χυμός από τα καρότα, βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης («κακή» χοληστερόλη) και ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία. Εκτός από αυτό, βοηθά στην ομαλοποίηση της διαδικασίας της πέψης. Ο χυμός καρότου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ιδιαίτερα ευεργετικός, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Διαβάστε Επίσης  Φτιάξτε 4 δροσερά, καλοκαιρινά κρύα ροφήματα

6. Χυμός παντζαριού: Περιέχει βιταμίνες Β και C, κάλιο, μαγγάνιο και σίδηρο. Είναι ένα καλό αγχολυτικό καθώς βοηθά στην απώλεια βάρους και την αϋπνία. Ο συνδυασμός του χυμού καρότου και παντζαριού, κρατά τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα σε ύφεση, στις γυναίκες.

7. Χυμός τομάτας: Ο χυμός τομάτας ανοίγει την όρεξη και βοηθά στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού και τη βελτίωση της πέψης, με αποτέλεσμα να είναι πολύ ευεργετικός στην απώλεια βάρους. Είναι επίσης μια πλούσια πηγή λυκοπένιου, μιας χρωστικής ουσίας που έχει μελετηθεί εκτενώς για τις αντιοξειδωτικές του και τις αντικαρκινικές του ιδιότητες και δίνει στις τομάτες το κόκκινο χρώμα τους. Ένα ποτήρι χυμός τομάτας καθημερινά, μπορεί να βοηθήσει να κρατάμε τα επίπεδα του άγχους σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, ο χυμός τομάτας πρέπει να αποφεύγεται από εκείνους που έχουν πέτρες στα νεφρά.

8. Χυμός cranberry: Ο χυμός cranberry περιέχει φυτοχημικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών ασθενειών, όπως τα καρδιακά προβλήματα και ο καρκίνος. Είναι επίσης μια καλή θεραπεία για την ουρολοίμωξη. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγεται από εκείνους που έχουν πέτρες στα νεφρά, καθώς είναι πλούσιος σε οξαλικά.

9. Χυμός ακτινίδιου: Ο χυμός από ακτινίδιο είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, σίδηρο, φώσφορο και κάλιο. Βοηθά στην πέψη και είναι ευεργετικός σε περιπτώσεις όπως η ανορεξία (μειωμένη αίσθηση της όρεξης) και η αναιμία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *