Οι Οινούσσες είναι το πιο μαγικό σύμπλεγμα νησιών του Αιγαίου

Οι Οινούσσες είναι το πιο μαγικό σύμπλεγμα νησιών του Αιγαίου

Ανάμεσα στη Χίο και την Τουρκία, βρίσκεται ένα σύμπλεγμα εννέα μικρών νησιών και νησίδων, που ονομάζονται Οινούσσες. Από τον 6ο π.Χ. κιόλας, αιώνα, οι Οινούσσες ήταν ήδη φημισμένες για το καλό κρασί τους αλλά και για τους περήφανους ανθρώπους που κατοικούν, αλλά και προέρχονται από εκεί. Το κεντρικό και μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος, σύμφωνα με τους ντόπιους λέγεται «Αιγνούσα», που σημαίνει «λυγαριά» στην αρχαία ελληνική. Σήμερα, το νησί αυτό μετρά πάνω από χίλιους μόνιμους κατοίκους.

Ο φυσικός τους πλούτος και η αρχή της ελληνικής ναυτιλίας

ΠέραΟι Οινούσσες είναι το πιο μαγικό σύμπλεγμα νησιών του Αιγαίου όμως, από τη σημασία και την ιστορία τους, οι Οινούσσες είναι ένας πανέμορφος τόπος στην άκρη του Αιγαίου. Κάποιοι δε, το χαρακτηρίζουν ως ένα «ησυχαστήριο για τους αναχωρητές του Καλοκαιριού», ενώ άλλοι θα έλεγαν πως εκεί μπορείς να βρεις ξανά τον εαυτό σου. Προστατευόμενη περιοχή, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 και γεμάτη με πανέμορφους, καταγάλανους κολπίσκους και παραλίες, θα δώσει στο Καλοκαίρι σας την ηρεμία που χρειάζεστε ώστε να ξεκουραστείτε πραγματικά.

Διαβάστε Επίσης  Κραυγή 30χρονης μάνας: «Δεν μπορώ να ζήσω όλα τα παιδιά μου»

Στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού της Αιγνούσας, θα προσέξετε τις κεραμοσκεπές, τα γραφικά πολύχρωμα σπίτια και τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών. Στο Ναό αυτόν, κάθε Δεκαπενταύγουστο, οι ντόπιοι αναβιώνουν το θρησκευτικό έθιμο της ταφής της Παναγίας.

Οι Οινούσσες είναι το πιο μαγικό σύμπλεγμα νησιών του Αιγαίου

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι Οινούσσες ήταν ανέκαθεν το νησί των καπετάνιων. Διότι, εκείνοι ήταν οι άνθρωποι που έγραψαν ιστορία και το πρώτο κεφάλαιο στην ελληνική ναυτιλία, με τα πρώτα ελληνικά εμπορικά ατμόπλοια. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, πως πολλοί εφοπλιστές κατάγονται από εκεί και έχουν τις θερινές εξοχικές τους κατοικίες στην Αιγνούσα. Σήμερα, στο νησί, εκτάσεως 15 τ. χλμ., λειτουργούν Ναυτικό Λύκειο και Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, η οποία και έχει καταφέρει να αναδείξει περισσότερους από 1.500 πλοιάρχους, στελεχώνοντας επάξια την παγκόσμια εμπορική ναυτιλία.

Τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά των Οινουσσών

Το πραγματικό μυστικό των Οινουσσών όμως, είναι τα ερημονήσια τους. Μπορείτε να κάνετε τον γύρο τους με κάποιο από τα καΐκια του νησιού, να μεταφέρετε το δικό σας σκάφος ή φουσκωτό ταχύπλοο και να ρίξετε άγκυρα εκεί που σας αρέσει περισσότερο. Έτσι θα ανακαλύψετε τον ειδυλλιακό φυσικό πλούτο του νησιού, τους παρθένους ψαρότοπους, αλλά και μαγευτικούς βυθούς του συμπλέγματος. Όλα τα παραπάνω είναι που σας ανοίγουν τους ορίζοντες σε ένα νέο πανόραμα του ανεξερεύνητου Αιγαίου.

Διαβάστε Επίσης  Πέτρος Φιλιππίδης: «Έχει τιμωρηθεί πολύ αυστηρά, τι θέλετε; να πεθάνουμε», ξέσπασε η γυναίκα του

Η απόλυτη γαστρονομική εμπειρία της Αιγνούσας

Ταξιδεύοντας στο νησί της Αιγνούσας, όπου η μαγειρική παντρεύει εξαιρετικά τα θαλασσινά με τα υγιεινά άγρια χόρτα του νησιού, αλλά και τα σπάνια είδη μανιταριών που ξεφυτρώνουν τους χειμερινούς μήνες, οι ντόπιοι δημιουργούν αρωματικές χορτόπιτες και γευστικά μπουρεκλίκια, με γέμιση χορταρικών και τυριού. Αξίζει επίσης, να δοκιμάσετε το γλυκό μέλι που συλλέγεται στο νησί και φυσικά, τους ουζομεζέδες με το αιγνουσιώτικο χταπόδι που μοιάζει λιώνει στο στόμα με κάθε μπουκιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *