Τσίπρας: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία

Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πραγματοποιείται το απόγευμα της Παρασκευής, μετά τις φονικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω δεκάδες νεκρούς.

 

Σε βαρύ κλίμα, μετά τις φονικές πυρκαγιές, συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Για την πιο δύσκολη στιγμή, την πιο βαριά της κυβερνητικής θητείας, μίλησε ο πρωθυπουργός κατά την αρχική του τοποθέτηση ενώπιον των υπουργών, προσθέτοντας ότι διακατέχεται από ανάμικτα αισθήματα: πόνο για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, αλλά και αγωνία για το εάν υπήρξε η σωστή αντίδραση, αν μπορούσε να γίνει κάτι παραπάνω.

«Δε θέλω να κρύψω ότι δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή τον φόβο: Μήπως από κάποιο ένστικτο αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε κι εμείς το ίδιο λάθος, που τόσες φορές έχουμε δει να διαπράττουν άλλοι. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να μειώσουμε τις ευθύνες», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία», τόνισε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του, προσθέτοντας ότι «κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας».

«Σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς, όσο βαρύ κι αν είναι», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους υπουργούς.

“Και σε τελική ανάλυση, αν πρέπει να κανουμε αυτοκριτική, αυτή δεν αφορά σε επιχειρησιακές πλευρές της κολοσιαίας αυτής προσπα΄θειας διάσωσης απέναντι σε μια πρωτοφανή καταστροφή που βιώσαμε το βράδυ της Δευτέρας. Αυτή η συζήτηση θα γίνει από τους αρμόδιους, τους ανρθώπους της πρώτης γραμμής που ξέρουν και θέλουν να αποτιμήσουν το έργο της διάσωσης, όταν έρθει η ώρα”, είπε.

Διαβάστε Επίσης  Ο Καμμένος χόρεψε «απ' τα ψηλά στα χαμηλά» για να ξεχάσει ότι δεν είναι υπουργός

“Εχει σημασία μια έμπρακτη έκφραση αυτοκριτικής. Αυτό έχει την αξία του και δεν έχω πρόβλημα να το επωμιστώ. Οχι στα ευκολα λόγια αλλά στη δύσκολη πράξη. Δεν θα μείνουμε μόνο στα μέτρα της ανακούφισης που ήδη εξαγγείλαμε, αλλά θα προχωρήσουμε στην κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου που θα αντιμετωπίσει τις οικιστικε΄ς στρεβλώσεις δεκαετιών στη χώρα μας.Στην προσπαθεια αυτή θέλουμε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι μια προσπάθεια εθνική και ένα καθήκον που απορρέει για όλους. Και αν χρειαστεί να σπάσουν αυγά, και να υπάρξουν συγκρούσεις, ας γίνει.Δεν μπορούμε σε κάθε περίπτωση να περιμέουμε με σταυρωμένα χέρια και με μέτρα ασπιρίνες, να περιμένουμε άβουλοι την επόμενη τραγωδία”, συνέχισε.

Φαντάζομαι θα έχετε όλοι ενημερωθεί, ότι οι ενδείξεις που εχουμε και που ερευνούν ήδη οι αρμόδιες αρχές, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τις φονικές πυρκαγιές είχαμε εμπρησμούς”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται από πίσω και δεν πρόκειται να μπουμε σε κυνήγι μαγισσών. Ουτε πρόκειται να κρυφτούμε πίσω από θεωρίες συνμωσίας για να δώσουμε εύκολες απαντήσεις.

Διαβάστε Επίσης  Ορκίστηκαν οι 6 νέοι υπουργοί της κυβέρνησης

Εχοντας αυτή τη γνώση οφείλουμε εδώ και τώρα να οργανώσουμε την άμυνα της πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι σε τέτοιες εγκληματικές πράξεις. Και το λέω κυρίως γιατί το καλοκαίρι δεν τελείωσε και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Αν στόχος των δραστών είναι να πλήξουν τηνκοινωνική συνοχή και να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας τους πολίτες, τότε ίσως προσπαθήσουν ξανά.

Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα από κάθε άποψη. Να εγγυηθούμε την προστασία και την ασφάλεια του κάθε πολίτη. Αλλά και να οργανώσουμε την εθελοντική κινητοποιήση όλων των πολιτών για την αντιμετώπιση παρόμοιων προκλησεων. Αλλωστε οι εθελοντές, η προσφορά τους η συμμεοτχή τους δείχνει ότι αυτό είναι εφικτό”, είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

“Η Ελλάδα ανακτά επειτα από 8 χρόνια την κυριαρχία της και διεκδικεί ηγετική θέση στην περιοχή μας. Εχουμε ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψουμε σε κανέναν σε όποιο σκοτεινό κέντρο κι αν αναφέρεται να ανακόει την πορεία μας και να μας απομακρύνει από τον εθνικό αυτό στόχο. Ωστε κανείς να μην μείνει αβοηθητος και κανένας από αυτή την τραγωδία να μην ξεχαστεί”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *