Οι ειδικοί στις σχέσεις απαντούν: Όποιος απιστεί θα το ξανακάνει

Οι ειδικοί στις σχέσεις απαντούν: Όποιος απιστεί θα το ξανακάνει

Λένε ότι εκείνος/η που θα απατήσει μία φορά, θα το ξανακάνει. Ισχύει, όμως, κάτι τέτοιο και στην πραγματικότητα ή αυτή η άποψη δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα κλισέ;

Ψυχολόγοι και θεραπευτές που δουλεύουν με ζευγάρια μοιράζονται τις σκέψεις τους σχετικά με το αν ένας άπιστος σύντροφος μπορεί να αλλάξει.


Αυτή η πεποίθηση αδικεί τους ανθρώπους.
Όταν υποθέτουμε ότι κάποιος που έχει απατήσει θα το ξανακάνει, υποτιμούμε την ικανότητα που έχουν οι άνθρωποι να αλλάξουν, αναφέρει η Tammy Nelson, θεραπεύτρια ζεύγους και συγγραφέας του βιβλίου «The New Monogamy: Redefining Your Relationship After Infidelity».

«Όσοι λένε ότι κάποιος που έχει απιστήσει δεν μπορεί να αλλάξει δεν έχουν νιώσει την ενοχή που έρχεται όταν συνειδητοποιείς ότι έχεις κάνει ένα μεγάλο λάθος. Δεν έχουν πέσει ποτέ για ύπνο κοιτώντας το ταβάνι ευχόμενοι να πάρουν πίσω τον πόνο που προκάλεσαν στον/ην σύντροφό τους. Αν το είχαν νιώσει δεν θα ήταν τόσο επικριτικοί.»

Πριν αλλάξει κάποιος που έχει απιστήσει, πρέπει να «δουλέψει» πάνω στους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτό το παραστράτημα.
Η Carin Goldstein, θεραπεύτρια, έχει δει πολλούς ανθρώπους να «φεύγουν» από τον γάμο τους μέσα από μία άλλη σχέση και έχει δει αντίστοιχα πολλούς να προσπαθούν να λύσουν τα θέματα της σχέσης τους. Η ίδια αναφέρει ότι υπάρχει ένας απλός τρόπος για να καταλάβει κάποιος αν θα απιστήσει ξανά, είτε σε αυτή τη σχέση, είτε σε μελλοντικές.
«Εάν λάβει την ευθύνη αυτού που έγινε, συνήθως μετά από ατομική θεραπεία και θεραπεία ζεύγους, παραμένει πιστός. Επιπλέον, χρειάζεται να αναγνωρίσει τι προκάλεσε αυτή τη συμπεριφορά και να κατανοήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην απιστία».

Κάποιος που κατηγορεί τον/την σύντροφό του ότι τον οδήγησαν στην απιστία, μάλλον δεν θα αλλάξει.
Είναι εύκολο να κατηγορήσεις κάποιον άλλον λέγοντας «δεν μου έδινε αρκετή προσοχή, οπότε ήμουν ευάλωτος/η να κάνω παράνομη σχέση» ή «δεν το σχεδίαζα, απλά συνέβη».
Μέχρι το άτομο που έχει απιστήσει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη της συμπεριφοράς του, χωρίς να κατηγορεί άλλους, η συμπεριφορά του δεν πρόκειται να αλλάξει, αναφέρει η Sheri Meyers, σύμβουλος γάμου και συγγραφέας του βιβλίου «Chatting or Cheating: How to Detect Infidelity, Rebuild Love and Affair-Proof Your Relationship».

Κάποιος που νιώθει λίγο άσχημα δεν είναι πιθανό να αλλάξει επίσης.
Οι περισσότεροι που επισκέπτονται τη σύμβουλο γάμου, Christine Wilke προσπαθούν πραγματικά να χτίσουν και πάλι την εμπιστοσύνη στον γάμο τους, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις.
«Είναι κακό σημάδι αν εκείνος που έχει απιστήσει θέλει από τον σύντροφό του να το ξεπεράσει “επιτέλους”. Πολλές φορές μπορεί ακόμα και να κατηγορήσουν τον/την σύντροφό τους για την παράνομη σχέση επειδή δεν λάμβαναν την προσοχή που ένιωθαν ότι αξίζουν. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι θα ξαναγίνει.»

Ο πόνος της απιστίας που προκάλεσε μπορεί να είναι σπουδαίο κίνητρο για αλλαγή.
Η Caroline Madden, σύμβουλος γάμου, αναφέρει ότι το σοκ και η ενοχή είναι κίνητρο για αλλαγή.

«Συνήθως δεν αντιλαμβάνονται πόσο συντετριμμένος θα είναι ο σύζυγος ή η γυναίκα τους. Θεωρούν ότι απλά θα θυμώσουν. Μόλις βλέπουν τη ζημιά που έχουν κάνει σε αυτούς που αγαπούν, δεν θέλουν να τους απατήσουν ξανά.»

Αυτός που έχει απατήσει μπορεί να αλλάξει, αλλά πρέπει και ο/η σύντροφός τους να είναι ανοιχτόμυαλος/η
Εάν πρόκειται να επιβιώσει το ζευγάρι, ο προδομένος σύντροφος πρέπει να θέλει να συγχωρέσει, αναφέρει Liz Higgins, θεραπεύτρια ζεύγους.

«Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη αν πιστεύει ότι κάποιος που έχει απιστήσει θα το ξανακάνει σίγουρα. Εάν και οι δύο σύντροφοι έχουν ανοιχτό μυαλό, είναι πιθανό για το ζευγάρι να ξεπεράσει την απιστία».

Διαβάστε Επίσης  Εύκολοι τρόποι για να διώξεις το άγχος από τη ζωή σου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *