Το πράσο, που πάει παντού

Το πράσο, που πάει παντού.Πιο ήπιο και γλυκό από το κρεμμύδι -με το οποίο συγγενεύει-, νοστιμίζει το φαγητό, χωρίς να σκεπάζει τις γεύσεις, ενώ σκέτο είναι ένα τέλειο συνοδευτικό σε πολλά πιάτα.
Το πράσο, που πάει παντού

 

Αν το πράσο σάς φέρνει στο μυαλό μόνο πρασόρυζο ή πρασόπιτα, καιρός να αναθεωρήσετε!

Πρόκειται για ένα υλικό με πολλές χρήσεις στη μαγειρική, φθηνό, ανθεκτικό στη συντήρηση και με γευστικό ενδιαφέρον, που αναδεικνύεται ανάλογα με το μαγείρεμά του.

Πιο ήπιο και γλυκό από το κρεμμύδι -με το οποίο συγγενεύει-, νοστιμίζει το φαγητό, χωρίς να σκεπάζει τις γεύσεις, ενώ σκέτο είναι ένα τέλειο συνοδευτικό σε πολλά πιάτα.

Γίνεται πολύ νόστιμη χειμωνιάτικη σούπα βελουτέ μαζί με πατάτα, αχνιστό ή βραστό σαλάτα με μια βινεγκρέτ με μουστάρδα, γιαχνιστό με σέλινο για veg προτιμήσεις – και όχι μόνο. Σοταρισμένο ή σαν κρεμώδης πουρές, συνοδεύει με φινέτσα ένα ψάρι, ενώ ψητό στο γκριλ είναι λιχουδιά.

Διαβάστε Επίσης  Η αυθεντική συνταγή για ιταλικό ζυμάρι πίτσας.

Εξαιρετικό για γέμιση αλμυρής τάρτας και πίτας, σε ριζότο ή σε σάλτσα ζυμαρικών και, βέβαια, στο παραδοσιακό μας χοιρινό πρασοσέλινο και στην πρασοτηγανιά. Το πράσο, σε αντίθεση με άλλα λαχανικά, πρέπει να καλοψηθεί και να μαλακώσει (όπως το κρεμμύδι), διαφορετικά δεν είναι νόστιμο. Προσέχουμε να είναι σφριγηλό και άσπρο, χωρίς κηλίδες και με το πράσινο μέρος του χλωρό. Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζεται το πλύσιμό του, γιατί μαζεύει χώμα ανάμεσα στις στρώσεις των φύλλων. Κόβουμε το επάνω μέρος του και το σκληρό πράσινο που δεν χρησιμοποιείται, το χαράζουμε κατά μήκος ώστε να ανοίξουν τα φύλλα και το πλένουμε με πολλά νερά ή το αφήνουμε λίγη ώρα μέσα σε νερό και το ξεπλένουμε καλά.

Διαβάστε Επίσης  Μοσχάρι βραστό με πατάτες και καρότα

Μια εύκολη fondue πράσου, για να συνοδέψετε ένα ψάρι ή και ψαρονέφρι ψητό, γίνεται ως εξής: ψιλοκόβετε το λευκό μέρος από ένα χοντρό πράσο και το ζεματάτε σε αλατισμένο νερό που βράζει για 4-5 λεπτά. Το στεγνώνετε πολύ καλά. Σε τηγανάκι όπου έχετε ζεστάνει 20 γρ. φρέσκο βούτυρο, σοτάρετε ένα μικρό κρεμμύδι σε πολύ λεπτά φετάκια μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε το πράσο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε λίγο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτετε 1 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος και αφήνετε να σιγοψηθεί μέχρι να μαλακώσει τελείως και να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *