Παιδικοί χυμοί

Παιδικοί χυμοί

Οι γονείς προβληματίζονται  για την μειωμένη κατανάλωση  σε φρούτα των παιδιών.

Η μόνη διαφορά ανάμεσα στην κατανάλωση ολόκληρων φρούτων και χυμοποιημένων φρούτων είναι στις φυτικές ίνες. Τα φρούτα περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, σε αντίθεση με την χυμοποίησή τους.

Οι χυμοί είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη, ενώ περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων. Όταν επιλέγουμε τυποποιημένους χυμούς, ανάλογα με την κατηγορία που θα καταναλώσουμε μπορεί να λάβουμε αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο, καθώς υπάρχουν κατηγορίες με προστιθέμενη ποσότητα γλυκαντικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης και της κοινής ζάχαρης. Με οποιαδήποτε μορφή και εάν καταναλωθούν, φρέσκοι, εμφιαλωμένοι, σε κουτιά ή ακόμη μετά από κατάψυξη, διατηρούν ένα πλούσιο περιεχόμενο σε θρεπτικές ουσίες που ευεργετούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Η κατανάλωση χυμών είναι σχεδόν ισοδύναμη με την κατανάλωση φρούτων. Ωστόσο, η κατανάλωση τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς περιέχουν αρκετές θερμίδες και συνήθως χαρακτηρίζονται από υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη. Επιπλέον, χρειάζεται προσοχή διότι η υπερβολική κατανάλωση χυμών μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Ορισμένοι χυμοί περιέχουν ένα είδος σακχάρων που ονομάζεται σορβιτόλη, η οποία δεν απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει σε υψηλές ποσότητες διάρροια. Αυτό συμβαίνει συχνότερα με το χυμό μήλου.

Διαβάστε Επίσης  Μελιτζάνες παπουτσάκια

Σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the Science of Food and Agricultur e. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ciudad της Μαδρίτης με επικεφαλή τη Δρ Πιλάρ Κάνο, ανέλυσαν σε εργαστηριακές συνθήκες δείγματα παστεριωμένων χυμών από πορτοκάλι και τα συνέκριναν με δείγματα φρεσκοστυμμένου χυμού, επικεντρώνοντας τις μετρήσεις όχι μόνο στα επίπεδα της βιταμίνης C, αλλά και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών όπως τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων δεν έδειξαν σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των φρεσκοστυμμένων και των παστεριωμένων φρουτοχυμών. Η επιστημονική ομάδα της Δρ Κάνο σημειώνει ότι οι χυμοί φρούτων αποτελούν τη βασική πηγή πρόσληψης αντιοξειδωτικών ουσιών στον ανεπτυγμένο κόσμο. Όπως έχει σημειωθεί, οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και τη βλάβη που αυτές επιφέρουν στα κύτταρα. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της μελέτης, η Δρ Γκέιλ Γκόλντμπεργκ του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής τονίζει ότι η μελέτη είναι πράγματι ενδιαφέρουσα, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν οι τυποποιημένοι χυμοί φρούτων λειτουργούν τελείως διαφορετικά σε εργαστηριακές συνθήκες συγκριτικά με το ανθρώπινο σώμα. Αυτό σημαίνει πως το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα των φυσικών χυμών είναι ότι προσφέρουν καλύτερη γεύση, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο. Παράλληλα προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά χρήσιμα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Διαβάστε Επίσης  Πέθανε ο επιχειρηματίας που λήστεψαν και πυροβόλησαν στην Κηφισιά

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, κάθε άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει 3-6 μερίδες φρούτων ημερησίως, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι χυμοί. Ένας φρεσκοστυμμένος χυμός φρούτων θεωρείται πολύ καλή επιλογή, με δεδομένο ότι περιέχει όλες τις πολύτιμες θρεπτικές ουσίες για τον οργανισμό μας. Η κατανάλωση τυποποιημένων χυμών εμπορίου αποτελεί επίσης μία καλή και βολική επιλογή.

Συμπεραίνουμε ότι οι χυμοί είναι το ίδιο υγιεινοί με τα φρούτα. Μπορούν να συμπληρώνουν τα φρούτα που πρέπει να καταναλώνουμε κάθε μέρα και αποτελούν πολύτιμη πηγή νερού και ευεργετικών στοιχείων για τον οργανισμό μας. Έτσι όχι απλά δεν είναι πρόβλημα η κατανάλωση χυμών αντί του φρούτου από τα παιδιά, αλλά αντίθετα μπορεί να συνοδεύσει το πρωινό τους στο σχολείο ή να γίνει ένα θρεπτικά πλούσιο και υγιεινό σνακ πριν το κυρίως γεύμα.

Τσαμπίκα Κοντόγιαννου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *