Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας.

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας.
Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας.
Γεγονότα


.

754 – Ο Αγγλοσάξονας ιεραπόστολος Βονιφάτιος δολοφονείται από μία ομάδα παγανιστών στο Ντόκουμ της Φρισίας.
1283 – Ναυμαχία του Κόλπου της Νάπολης: ο Ρουτζέρο ντι Λαούρια, ναύαρχος του βασιλιά Πέτρου Γ’ της Αραγονίας, συλλαμβάνει τον Κάρολο Β’ της Νάπολης.
1625 – Η πόλη της Μπρέντα παραδίδεται στα ισπανικά τέρθιος.
1829 – Το HMS Pickle καταλαμβάνει το δουλεμπορικό πλοίο Voladora στα ανοικτά των ακτών της Κούβας.


1832 – Ξεσπά στο Παρίσι η Ιουνιανή Εξέγερση, σε μία προσπάθεια να ανατραπεί η μοναρχία του Λουδοβίκου Φιλίππου.
1837 – Συστήνεται το Χιούστον από τη Δημοκρατία του Τέξας.
1849 – Η Δανία γίνεται συνταγματική μοναρχία με την υπογραφή νέου συντάγματος.
1851 – Δημοσιεύεται στην αμερικανική εφημερίδα Εθνική Εποχή το πρώτο μέρος της Καλύβας του Μπαρμπα-Θωμά της Χάριετ Μπίτσερ Στόου.
1883 – Αναχωρεί από το Παρίσι το πρώτο προγραμματισμένο δρομολόγιο του Οριάν Εξπρές.
1900 – Δεύτερος πόλεμος των Μπόερς: Οι Βρετανοί στρατιώτες καταλαμβάνουν την Πρετόρια.
1915 – Η Δανία τροποποιεί το σύνταγμά της για να παραχωρήσει το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
1916 – Ξεσπά η Αραβική Εξέγερση εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1917 – Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η στρατολόγηση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
1925 – Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων ο ιδρυτικός νόμος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
1933 – Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών καταργεί τη χρήση του κανόνα του χρυσού των Ηνωμένων Πολιτειών με τη θέσπιση ενός κοινού ψηφίσματος που ακυρώνει το δικαίωμα των πιστωτών να απαιτούν την πληρωμή τους σε χρυσό.
1940 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μετά από μία σύντομη ανάπαυλα στη μάχη της Γαλλίας, οι Γερμανοί επιτίθενται ενάντια στις υπόλοιπες γαλλικές μεραρχίες νότια του ποταμού Σομμ.
1941 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τέσσερις χιλιάδες κάτοικοι της Τσονγκτσίνγκ πεθαίνουν από ασφυξία σε καταφύγιο κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της πόλης.
1942 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κηρύσσουν τον πόλεμο στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.
1944 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πάνω από 1000 βρετανικά βομβαρδιστικά ρίχνουν 5.000 τόνους βόμβες στο γερμανικό Τείχος του Ατλαντικού στις ακτές της Νορμανδίας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την απόβαση στη Νορμανδία.
1945 – Αναλαμβάνει επίσημα την εξουσία στη Γερμανία το Συμμαχικό Συμβούλιο Ελέγχου, το στρατιωτικό κατοχικό κυβερνητικό όργανο της χώρας.
1946 – Πυρκαγιά σε ξενοδοχείο του Σικάγου στο Ιλινόι σκοτώνει 61 άτομα.
1947 – Σχέδιο Μάρσαλ: Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζορτζ Μάρσαλ ζητά την οικονομική ενίσχυση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ευρώπης.
1956 – Ο Έλβις Πρίσλεϊ παρουσιάζει στο The Milton Berle Show το νέο του τραγούδι, Hound Dog, σκανδαλίζοντας το κοινό με τις υπονοούμενες κινήσεις των γοφών του.
1959 – Ορκίζεται η πρώτη κυβέρνηση της Σιγκαπούρης.
1960 – Διακομιδή των οστών του ποιητή Ανδρέα Κάλβου και της συζύγου του στη Ζάκυνθο.
1960 – Εκτελείται η πρώτη πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας από Αθήνα προς Βρυξέλλες.
1963 – Ο Βρετανός υπουργός Πολέμου Τζον Προφιούμο παραιτείται λόγω ενός σεξουαλικού σκανδάλου γνωστού ως «Υπόθεση Προφιούμο».
1963 – Στο Ιράν ξεσπούν διαμαρτυρίες εναντίον του σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί για τη σύλληψη του Ρουχολάχ Χομεϊνί. Σε πολλές πόλεις, μάζες εξαγριωμένων διαδηλωτών αντιμετωπίζονται με άρματα και αλεξιπτωτιστές.
1964 – Ελληνοτουρκική κρίση με επίκεντρο το Κυπριακό. Φόβοι για επικείμενη τουρκική εισβολή στη Βόρεια Κύπρο και δημιουργία τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Γενική επιφυλακή των στρατιωτικών δυνάμεων σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία και έντονα αμερικανικά διαβήματα σε Αθήνα και Άγκυρα.
1967 – Αρχίζει ο Πόλεμος των Έξι Ημερών: το Ισραήλ πραγματοποιεί αιφνιδιαστικές επιθέσεις εναντίον των αιγυπτιακών αεροδρομίων ως απάντηση στην κινητοποίηση των αιγυπτιακών δυνάμεων στα σύνορα με το Ισραήλ.
1968 – Ο Αμερικανός υποψήφιος πρόεδρος Ρόμπερτ Κένεντι πυροβολείται σε ξενοδοχείο του Λος Άντζελες από τον Παλαιστίνιο Σιρχάν Σιρχάν. Ο Κένεντι πεθαίνει την επόμενη μέρα.
1975 – Ανοίγει για πρώτη φορά η διώρυγα Σουέζ μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.
1975 – Το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιεί το πρώτο του δημοψήφισμα σε ολόκληρη τη χώρα σχετικά με την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
1981 – Η εβδομαδιαία έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρει ότι πέντε άτομα στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, έχουν μία σπάνια μορφή πνευμονίας που παρατηρείται μόνο σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αργότερα αποδεικνύεται ότι είναι οι πρώτες αναγνωρισμένες περιπτώσεις AIDS.
1983 – Ο Γιαννίκ Νοά νικά τον Ματς Βίλαντερ 6-2, 7-5, 7-6 στον τελικό του τουρνουά Ρολάν Γκαρός και γίνεται ο πρώτος Γάλλος που κερδίζει το τρόπαιο από το 1946.
1984 – Η πρωθυπουργός της Ινδίας, Ίντιρα Γκάντι, διατάσσει επίθεση στο Χρυσό Ναό, τόπο λατρείας των Σιχ.
1989 – Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Δημήτρης Χαλικιάς καταθέτει για την υπόθεση Κοσκωτά.
1990 – Στην ΕΣΣΔ, το Ανώτατο Σοβιέτ ψηφίζει νόμο με τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
1991 – Ο Πρόεδρος της Αλγερίας Σαντλί Μπεντζεντίντ κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας, καταργώντας την κυβέρνηση και αναβάλλοντας τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές της χώρας, μετά από 11 ημέρες διαμαρτυρίας των ισλαμιστών.
1991 – Στη Νότια Αφρική το Κοινοβούλιο ψηφίζει την κατάργηση των νόμων του Απαρτχάιντ, σύμφωνα με τους οποίους το 87% της γης ανήκει στους λευκούς.
1992 – Στη Γερμανία το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο εγκρίνει νόμο που περιορίζει αισθητά το δικαίωμα του πολιτικού ασύλου.
1993 – Η 29χρονη Julie Krone, ιππεύοντας τον «Colonial Affair», γίνεται η πρώτη γυναίκα τζόκεϊ που κερδίζει το Belmont Stakes στα 125 χρόνια της ιστορίας του.
1993 – Στη Βενεζουέλα η Βουλή αναθέτει στον γερουσιαστή Ραμόν Βελάσκες την προεδρία της χώρας για τους επόμενους εννέα μήνες, στη θέση του αποπεμφθέντος Κάρλος Αντρές Πέρες, ο οποίος θα δικαστεί για διαφθορά.
1993 – Στη Γουατεμάλα, η Ριγομπέρτα Μεντσού, κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, θέτει υποψηφιότητα για Πρόεδρος της χώρας.
1994 – Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προτείνει συνθήκη μη επίθεσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αφοπλισμό της Κύπρου, καθώς επίσης διάλογο για την αλλαγή των όρων της Συνθήκης Εγγύησης του 1960. Απειλεί με αντίμετρα εάν προχωρήσει η εφαρμογή του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου.
1994 – Στη Γενεύη, ματαιώνονται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το Βοσνιακό.
1995 – Μεσολαβητική πρωτοβουλία για την ειρηνική επίλυση της βοσνιακής κρίσης και την απελευθέρωση των 256 ομήρων κυανοκράνων, αναλαμβάνει η Ελλάδα, με την αποστολή των ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ, Καρόλου Παπούλια και Γεράσιμου Αρσένη, στο Πάλε της Βοσνίας.
1995 – Ο τρομοκράτης και συνεργάτης του Κάρλος, Γιοχάνες Βάινριχ, μεταφέρεται κάτω από δρακόντεια μέτρα στη Γερμανία από την Υεμένη, από όπου και εκδόθηκε.
1995 – Στη φυσική, δημιουργείται το συμπύκνωμα των Μπόζε-Αϊνστάιν.
1995 – Στο Ζαΐρ, 199 είναι οι νεκροί από τον ιό Έμπολα.
1996 – Ο Γιώργος Δώνης υπογράφει 3ετές συμβόλαιο με την Μπλάκμπερν έναντι 1,1 δις δρχ και γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής όλων των εποχών καθώς και ο πρώτος Έλληνας που θα αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ.
1996 – Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) ανακοινώνει ότι δεν θα παραδώσει τα όπλα, πριν τη σύναψη της τελικής συμφωνίας για την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία.
1996 – Συμφωνείται σε συνάντηση ΕΠΑΕ-ΠΣΑΠ υπό την εποπτεία της ΕΠΟ, από την 1/7/96 που ξεκινά η μεταγραφική περίοδος, να ισχύσει η ελεύθερη και απεριόριστη κίνηση κοινοτικών παικτών στην ελληνική επικράτεια. Κάθε ομάδα θα μπορεί να έχει στο δυναμικό της 4 μη κοινοτικούς παίκτες από τους οποίους θα χρησιμοποιεί 3 σε κάθε αγώνα καθώς και ελεύθερο αριθμό επαγγελματιών. Καταργείται ο θεσμός του ημιεπαγγελματία, απελευθερώνονται τα συμβόλαια και δημιουργείται κανονισμός μέσω του οποίου θα προβλέπεται το ποσό, που θα πρέπει να καταβάλλουν οι ΠΑΕ στα ερασιτεχνικά σωματεία για απόκτηση ποδοσφαιριστών. Οι μεταγραφικές περίοδοι παραμένουν 1-15/1 και 1-15/7 κάθε χρόνο.
1997 – Στην Αλγερία διεξάγονται οι πρώτες βουλευτικές εκλογές από το 1992, όταν η ακύρωση της διαφαινόμενης εκλογικής νίκης των ισλαμιστών πυροδότησε την έκρηξη βίας και αιματοχυσίας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
1999 – Η Βούλα Τσιαμίτα του Πανελληνίου Γ.Σ. κάνει πανελλήνιο ρεκόρ στο τριπλούν με 14,94 μ κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Bruno Zauli που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ.
1999 – Ο Gheorghe Hagi δίνει τον αποχαιρετιστήριό του αγώνα με την εθνική ομάδα της Ρουμανίας εναντίον της Ουγγαρίας για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2000. Ο Hagi λαμβάνει σαν δώρο ένα άλογο ιπποδρόμου με το όνομα Luciano Pavarotti και δίνει το όνομά του σε ένα νέο γλυκό που θα φτιάξει ο ζαχαροπλάστης Ilje Conca.
2001 – Ο γερουσιαστής Τζιμ Τζέφορντς φεύγει από το κόμμα των ρεπουμπλικάνων και έτσι η ηγεσία της αμερικανικής Γερουσίας περνά στα χέρια των δημοκρατικών.
2002 – Ακριβώς 32 χρόνια χρειάστηκε για να στεφθεί και πάλι πρωταθλήτρια η ΑΕΚ στο μπάσκετ, που καταφέρνει να ανατρέψει το 2-0 του Ολυμπιακού. Μεγάλοι πρωταγωνιστές σε όλη την διάρκεια της περιόδου ήταν οι Έλληνες παίχτες, που σήκωσαν την ομάδα στις πλάτες τους.
2002 – Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση του προγράμματος για περιήγηση στο διαδίκτυο, Mozilla 1.0.
2003 – Το 50ο Ράλλυ Ακρόπολις, ο σκληρότερος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος σε ευρωπαϊκό έδαφος, ξεκινά. Στο ράλι είχαν δηλώσει συμμετοχή 90 αυτοκίνητα, αλλά τελικά ξεκίνησαν 82. Θριαμβευτής στο «Χρυσό» 50ό Ράλλυ Ακρόπολις είναι ο Μάρκο Μάρτιν με Ford Focus, ο οποίος πανηγυρίζει την πρώτη νίκη της καριέρας του σε αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο Ισπανός Κάρλος Σάινθ με Citroen Xsara και την τρίτη ο Νορβηγός Πέτερ Σόλμπεργκ με Subaru Impreza. Από τους Έλληνες, 14ος είναι ο Γιάννης Παπαδημητρίου με Ford.
2013 – Σκοτώνεται από ανατροπή άρματος μεταφοράς προσωπικού ο πεζοναύτης Στάθης Κρόκου.
2014 – Δυνάμεις τζιχαντιστών που προσκείνονται στο ΙΚΙΛ καταλαμβάνουν την πόλη Σαμάρα του Ιράκ.


.

Γεννήσεις
1341 – Εδμόνδος του Λάνγκλεϊ, δούκας της Υόρκης
1599 – Ντιέγο Βελάθκεθ, Ισπανός ζωγράφος
1656 – Ζοζέφ Πιτόν ντε Τουρνεφόρ, Γάλλος βοτανολόγος
1878 – Πάντσο Βίγια, Μεξικανός επαναστάτης
1883 – Τζων Μέυναρντ Κέυνς, Άγγλος οικονομολόγος
1887 – Ρουθ Μπένεντικτ, Αμερικανίδα ανθρωπολόγος και λαογράφος
1898 – Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ισπανός συγγραφέας
1900 – Ντένις Γκέιμπορ, Ούγγρος μηχανικός και φυσικός
1921 – Γιάννα Περσάκη, Ελληνίδα ζωγράφος
1932 – Κρίστι Μπράουν, Ιρλανδός συγγραφέας
1942 – Τεοδόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόνγκο, πρόεδρος της Ισημερινής Γουινέας
1951 – Αλέκος Παπαδόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής
1954 – Λάκης Μπέλλος, Έλληνας δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας
1955 – Ντίνος Κούης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1956 – Μιχάλης Ζαμπέτας, Έλληνας συνθέτης
1958 – Αχμέτ Αμπντάλα Σαμπί, πρόεδρος των Κομορών
1964 – Ρικ Ρίορνταν, Αμερικανός συγγραφέας
1971 – Μαρκ Γουόλμπεργκ, Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής
1976 – Γιάννης Γιαννούλης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1978 – Φερνάντο Μέιρα, Πορτογάλος ποδοσφαιριστής
1979 – Στέφανος Κοτσόλης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1995 – Τρόι Σιβάν Μέλλετ, Αυστραλός ηθοποιός


.

Θάνατοι
535 – Επιφάνιος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
754 – Άγιος Βονιφάτιος
928 – Λουδοβίκος ο Τυφλός, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1296 – Εδμόνδος Κράουτσμπακ, κόμης του Λάνκαστερ
1316 – Λουδοβίκος Ι’, βασιλιάς της Γαλλίας
1568 – Λάμοραλ, κόμης του Έγκμοντ, Φλαμανδός στρατηγός και πολιτικός
1625 – Ορλάντο Γκίμπονς, Άγγλος συνθέτης
1688 – Κωνσταντίνος Γεράκης, Έλληνας τυχοδιώκτης
1825 – Οδυσσέας Ανδρούτσος, Έλληνας αγωνιστής
1826 – Καρλ Μαρία φον Βέμπερ, Γερμανός συνθέτης
1916 – Χέρμπερτ Κίτσενερ, 1ος κόμης Κίτσενερ, Βρετανός στρατάρχης
1925 – Περικλής Ζερλέντης, Έλληνας λόγιος και ιστορικός
1941 – Μιχαήλ Κοθρής, Έλληνας πολιτικός
1942 – Ηλίας Καζάκος, Έλληνας αξιωματικός του λιμενικού
1942 – Γεώργιος Κωτούλας, Έλληνας αξιωματικός του λιμενικού
1971 – Γκέοργκ Λούκατς, Ούγγρος φιλόσοφος
1979 – Γεώργιος Μαριδάκης, Έλληνας πανεπιστημιακός
1983 – Κουρτ Τανκ, Γερμανός μηχανικός αεροναυπηγικής
1991 – Θεόφραστος Παππάς, Έλληνας πολιτικός
1994 – Χρήστος Λεττονός, Έλληνας συνθέτης και τραγουδιστής
2004 – Ρόναλντ Ρήγκαν, 40ός πρόεδρος των Η.Π.Α.
2009 – Μπασίρο Ντάμπο, πολιτικός από τη Γουινέα-Μπισσάου
2012 – Ρέι Μπράντμπερι, Αμερικανός συγγραφέας
2012 – Αθηνόδωρος Προύσαλης, Έλληνας ηθοποιός
2015 – Ταρέκ Αζίζ, Ιρακινός πολιτικός
2016 – Ταομάτι Γιούτα, πολιτικός από το Κιριμπάτι
2016 – Τζερόμ Μπρούνερ, Αμερικανός ψυχολόγος
wikipedia
Διαβάστε Επίσης  Η απώλεια ύπνου μειώνει τη τεστοστερόνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *