Πώς να φτιάξετε παραδοσιακό τυρόψωμο

Πώς να φτιάξετε παραδοσιακό τυρόψωμο
Πώς να φτιάξετε παραδοσιακό τυρόψωμο

Εκτός του ότι είναι ένα διαφορετικό είδος ψωμιού που μπορείτε να σερβίρετε στο επόμενο τραπέζι σας, το τυρόψωμο είναι ιδανικό για κολατσιό κάθε ώρα της ημέρας στο σπίτι, τη δουλειά και
φυσικά το σχολείο (σας εγγυόμαστε ότι τα παιδιά θα το λατρέψουν!). Αν έχετε επισκεφθεί την περιοχή του Πηλίου, η οποία φημίζεται για το τηγανόψωμό της (όπως το λένε εκεί), ξέρετε τι εννοούμε. Δείτε βήμα- βήμα τη συνταγή για παραδοσιακό, αφράτο τυρόψωμο και τιμήστε το όπως του αξίζει!

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 4 μερίδες)

1 και ¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσειςΜισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό

¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο

200 γραμμάρια φέτα τριμμένη (μπορείτε να αγοράσετε τρίμματα φέτας από το σούπερ μάρκετ ή να την «πατήσετε» εσείς με ένα πιρούνι)

Μισό κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά

Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι

Πώς θα το φτιάξετε

Βήμα 1ο
Φωτογραφία: magyreuontas.blogspot.grΓια να φτιάξετε τη ζύμη, ρίξτε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Στη συνέχεια, κάντε ένα λακκάκι στη μέση του και προσθέστε το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.

Βήμα 2ο
Έπειτα, ζυμώστε, προσθέτοντας σταδιακά το χλιαρό νερό, μέχρι τα υλικά του μίγματος να «δέσουν» και να μην κολλάνε. Τέλος, σκεπάστε το με μια πλαστική μεμβράνη και αφήστε το να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα.
Βήμα 3ο
Στη συνέχεια, χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα διαφορετικά μικρά, κυκλικά ψωμάκια, πάχος περίπου μισού εκατοστού το καθένα. Πάνω από τα δύο ψωμάκια, ρίξτε την φέτα και έπειτα «σκεπάστε» τα με τα άλλα δύο ψωμάκια. Με ένα πιρούνι, φροντίστε να ενώσετε καλά τις άκρες τους.

Διαβάστε Επίσης  Μανιτάρια κοκκινιστά με ρύζι

Βήμα 3ο

Βάλτε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και τηγανίστε τα δύο ψωμιά μέχρι να ροδίσουν: φροντίστε απλώς να προσέχετε πότε θα είναι έτοιμη η μία μεριά τους για να τα γυρίσετε ανάποδα. Έπειτα, καλύψτε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας και «ξαπλώστε» τα πάνω του για να απορροφήσουν το πολύ λάδι.

Πηγή: mygreekdish.com

Αν πάλι θέλετε το τυρόψωμο να μοιάζει περισσότερο με κανονικό ψωμί και αν προτιμάτε το ψήσιμο στον φούρνο, ακολουθήστε τα εξής βήματα…

Βήμα 1ο
Στα υλικά που θα ανακατέψετε για να φτιάξετε τη ζύμη, προσθέστε από την αρχή και τη φέτα. Έπειτα, χωρίστε τη ζύμη σε μικρά ψωμάκια και δώστε τους επίπεδο σχήμα.
Βήμα 2οΣτη συνέχεια, τοποθετήστε τα ψωμάκια σε ένα ταψί ή σε μια φόρμα για μάφιν και αφήστε τα να «ανοίξουν» για μία ώρα σε ένα ζεστό σημείο μέσα στην κουζίνα σας.

Έπειτα, κάντε μερικές τρύπες με τα δάχτυλά σας πάνω στα ψωμάκια και, αν θέλετε, αλείψτε τα με ένα αυγό.

Βήμα 3οΤέλος, αφήστε τα να ψηθούν στον φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν!

Πηγή: gourmed.com

*Αν εσείς ή τα παιδιά δεν είστε φίλοι της φέτας ή αν θέλετε να «σπάσετε» την αλμυρή της γεύση, μπορείτε να την αναμίξετε με κάποιο λιγότερο αλμυρό τυρί, όπως η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι (κι αυτά καλά τριμμένα).

Διαβάστε Επίσης  Ζυμαρικά με κόκκινη πιπεριά και κάσιους

*Για ακόμα περισσότερη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα τα μπαχαρικά της αρεσκείας σας. Εκτός απ’ το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι αλλά και η κανέλα (με προσοχή να μην σας «πέσει» πολύ) θα κάνουν το τυρόψωμο ακόμα πιο νόστιμο.

*Ένα μυστικό που προέρχεται από τα άδυτα των μαγειρισσών του Πηλίου είναι ο χυμός πορτοκάλι: αν θέλετε, λοιπόν, προσθέστε στο μίγμα μισό φλιτζάνι χυμό (αν βλέπετε ότι «τραβάει» κι άλλο, προσθέστε ακόμα μισό φλιτζάνι) για περισσότερο άρωμα και για να δώσετε μια πιο παραδοσιακή και σπιτική πινελιά στο τυρόψωμό σας.
Φωτογραφία: funnycook.gr
*Δεν είναι απαραίτητο να κόψετε τη ζύμη σε τέσσερα μικρά ψωμάκια. Αντ΄ αυτού, μπορείτε να την απλώσετε κανονικά μέσα στο ταψί και να την αφήσετε να ψηθεί σαν πίτα. Αφού ετοιμαστεί, κόψτε την όπως προτιμάτε, είτε σε τριγωνικά είτε σε τετράγωνα κομμάτια.
Φωτογραφία: magyreuontas.blogspot.gr
.

*Αφού ψηθεί, περιμένετε δέκα λεπτά να κρυώσει πριν το απολαύσετε -η γεύση του τυριού (ή των τυριών) θα είναι πιο έντονη τότε.

Φωτογραφία: magyreuontas.blogspot.gr*Αν έχετε σκοπό να το καταναλώσετε μόλις το ετοιμάσετε, προτιμήστε την τηγανιτή εκδοχή του. Διαφορετικά, αν έχετε σκοπό να το φτιάξετε για να το φάτε την επόμενη μέρα στη δουλειά ή το σχολείο, η λύση του φούρνου είναι προτιμότερη για να μην «πανιάσει» το φύλλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *