Τελικά πόσα κιλά μπορείς να βάλεις σε μια μέρα;

Τελικά πόσα κιλά μπορείς να βάλεις σε μια μέρα
Τελικά πόσα κιλά μπορείς να βάλεις σε μια μέρα
Έχεις φάει ποτέ ένα τεράστιο γεύμα και να έχεις καταλήξει στο σημείο που θα έλεγες ότι δεν θα μπορούσες να φας ακόμη μια πιρουνιά; Τότε σίγουρα η πρώτη σου σκέψη θα ήταν: Έχω βάλει βάρος ήδη. Λάθος!


.

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζεις είναι ότι καταναλώνεις (ακόμη και σε μεγάλο βαθμό) δεν μετατρέπεται άμεσα σε επιπλέον κιλά. Όμως όταν αυτό γίνεται καθημερινά κατά τη διάρκεια μερικών ημερών ή εβδομάδων, τότε μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Η αύξηση σε βάρος γίνεται όταν έχουμε μια ανισορροπία μεταξύ των θερμίδων που τρώμε και των θερμίδων που καίμε. Δεν συμβαίνει δηλαδή μόνο από ένα γεύμα αλλά όταν αυτή η ανισορροπία υπάρχει σε μια μεγαλύτερη χρονική περίοδο θα οδηγήσει σε αύξηση του βάρους σου. Για να σου το θέσουμε πιο απλά, τα επιπλέον κιλά που βλέπεις στη ζυγαριά σου είναι το αποτέλεσμα των επιπλέον θερμίδων που έχεις καταναλώσει και δεν έχει ξοδέψει μέσω λειτουργιών του σώματος ή άσκησης.

Διαβάστε Επίσης  Στις 28 Μαρτίου η πληρωμή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης
Το σώμα εργάζεται συνεχώς και χρησιμοποιεί ενέργεια για να ολοκληρώσει βασικές σωματικές λειτουργίες, όπως την αναπνοή και τη πέψη. Οι θερμίδες που το κάθε άτομο καίει για να πραγματοποιήσει ο οργανισμός του όλες τις απαραίτητες λειτουργίες σε κατάσταση ηρεμίας είναι γνωστός ως βασικός μεταβολικός ρυθμός. Κάθε άτομο έχει τις δικές του ενεργειακές απαιτήσεις που διαφέρουν ανάλογα με πολλούς παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το ύψος, η κατάσταση υγείας και η φυσική δραστηριότητα. Επίσης το σώμα ξοδεύει ενέργεια όταν γυμνάζεσαι, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερη άσκηση κάνεις τόση περισσότερη ενέργεια θα κάψεις.
Είναι απλά μαθηματικά και θα σου εξηγήσουμε γιατί. Μισό κιλό λίπους ισούται με 3500 θερμίδες. Για να αυξηθεί το βάρος σου κατά μισό κιλό την εβδομάδα, θα πρέπει να καταναλώνεις επιπλέον 500 θερμίδες από τις θερμίδες συντήρησης την ημέρα που το σώμα σου δεν θα κάψει. Δηλαδή αν μια γυναίκα καίει 1800 θερμίδες την ημέρα για να μείνει το βάρος που είναι, τότε θα πρέπει να καταναλώνει 500 θερμίδες επιπλέον την ημέρα που ισοδυναμεί με 2300 θερμίδες για να αυξηθεί το βάρος της κατά μισό κιλό. 
Tip Διαιτολόγου: Οι 500 θερμίδες είναι περίπου:
•    Δύο κομμάτια πίτσας 
•    Ένα μπέργκερ από γνωστή αλυσίδα
•    Τέσσερα κομμάτια τηγανισμένο μπέικον
•    Έξι αυγά βρασμένα
•    Πέντε μήλα
•    Ένας μεγάλος καφές από γνωστή αλυσίδα, με καραμέλα, σαντιγί, 1,5% γάλα
Αν καταναλώνεις ένα από αυτά καθημερινά επιπλέον από τις θερμίδες συντήρησης σου τότε να περιμένεις τον αριθμό της ζυγαριάς να πηγαίνει προς τα πάνω. Αν όμως αυτό γίνεται μια φορά την εβδομάδα, μην ανησυχείς την επομένη μέρα επέστρεψε στην υγιεινή σου ρουτίνα και θα δεις ότι ο αριθμός της ζυγαριάς δεν θα αλλάξει. 
Χαρά Μαλιώτη, MNutr, R.D., MSc
Κλινική Διαιτολόγος
www.projecthealth.com.cy

Διαβάστε Επίσης  Τα Ω 3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην μακροζωία


.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *