Πώς η μαύρη σοκολάτα μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου και το ανοσοποιητικό σύστημα

Πώς η μαύρη σοκολάτα μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου και το ανοσοποιητικό σύστημα

 

Πώς η μαύρη σοκολάτα μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου και το ανοσοποιητικό σύστημα

Ψάχνετε τρόπο να τονωθείτε πνευματικά και σωματικά; Οι επιστήμονες προτείνουν μια νόστιμη στρατηγική: καταναλώστε μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας. Νέες έρευνες ρίχνουν φως στο

ΈχεΙ ήδη αναφερθεί πολλές φορές η επίδραση της κατανάλωσης σοκολάτας στον οργανισμό σας και συγκεκριμένα στον εγκέφαλο- σε μέτριες δόσεις φυσικά.  Μια συγκεκριμένη μελέτη συσχέτισε τη σοκολάτα με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ακανόνιστου καρδιακού παλμού, ενώ άλλες έρευνες συνέδεσαν τη νόστιμη αυτή λιχουδιά με λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη και καρδιοπάθειας.

Γενικά, όσο πιο μαύρη είναι η σοκολάτα, τόσο περισσότερα τα οφέλη στην υγεία μας• η μαύρη σοκολάτα περιέχει υψηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών, τα οποία αποτελούν μια κατηγορία αντιοξειδωτικών, που προστατεύουν τα κύτταρά μας από βλάβες και μειώνουν τις φλεγμονές.

 

Δύο άλλες μικρές έρευνες- που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο San Diego, μας παρέχουν περαιτέρω δεδομένα για το πώς η σκούρα σοκολάτα μας κάνει καλό. Ο Lee Berk και οι συνεργάτες του ερεύνησαν πώς η κατανάλωση μικρής ποσότητας μαύρης σοκολάτας, που να περιέχει 70% κακάο, μπορεί να επιδρά θετικά στον εγκέφαλο και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Διαβάστε Επίσης  Κοροναϊός – Πώς θα καταλάβετε αν έχετε Όμικρον ή Δέλτα – Δείτε τα συμπτώματα

 

Η μαύρη σοκολάτα «ενισχύει τη νευροπλαστικότητα»

Για την πρώτη έρευνα, οι ερευνητές αναζήτησαν πέντε υγιή υποκείμενα ηλικίας 22-40 ετών. Ο κάθε συμμετέχοντας κατανάλωνε 48 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας (70% κακάο και 30% βιολογική ζάχαρη) σε μέγεθος, δηλαδή, μιας μικρής μπάρας σοκολάτας. Πριν την κατανάλωση σοκολάτας και περίπου 30 και 120 λεπτά αργότερα, καταγραφόταν η εγκεφαλική δραστηριότητα των υποκειμένων, χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.

 

Η ομάδα συμπέρανε ότι η κατανάλωσε μαύρης σοκολάτας οδήγησε σε ευεργετική αύξηση των κυμάτων gamma στον εγκεφαλικό φλοιό, εκεί όπου βρίσκονται οι περιοχές που εμπλέκονται στη διαδικασία της μνήμης και της αισθητηριακής επεξεργασίας. «Καταλήγουμε στο ότι αυτή η υπερτροφή με 70% κακάο ενισχύει τη νευροπλαστικότητα, προσφέροντας θετικά οφέλη στη συμπεριφορά και στην υγεία», τονίζουν οι ερευνητές της μελέτης.

Τα ευρήματα είναι «ενθαρρυντικά»

 

Στη δεύτερη έρευνα συμμετείχαν πέντε υγιείς ενήλικες ηλικίας 25-50 ετών. Τους ζητήθηκε να καταναλώνουν 48 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας την ημέρα για συνολικά 8 μέρες. Οι ερευνητές έπαιρναν αιματολογικά δείγματα πριν την κατανάλωση και 2 ώρες αφού είχαν φάει τη σοκολάτα σε όλες τις ημέρες του πειράματος.

Τα δείγματα αναλύονταν, ώστε να προσδιορίσουν πώς η κατανάλωση σοκολάτας επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων που συνδέονται με τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διαβάστε Επίσης  Αμβλυωπία: Όσο νωρίτερα διαγνωστεί, τόσο καλύτερα!

 

Βρέθηκε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας οδήγησε σε αύξηση στην έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στην ενεργοποίηση των Τ κυττάρων, τα οποία πρόκειται για λευκά αιμοσφαίρια που μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε τις λοιμώξεις και τις ασθένειες. Οι ερευνητές επίσης συμπέραναν ότι η πρόσληψη μαύρης σοκολάτας αύξανε την γονιδιακή έκφραση που σχετίζεται με τη νευρωνική επικοινωνία και την αισθητηριακή αντίληψη.

 

 

Ο Berk και οι συνάδελφοί του σημειώνουν ότι εδώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ώστε να καταφέρουμε να κατανοήσουμε επακριβώς τι σημαίνουν τα αποτελέσματα αυτά για τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα είναι πραγματικά ενθαρρυντικά..

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *