Η αντιγηραντική δράση του σεξ

Η αντιγηραντική δράση του σεξ

Πέρα από τα γνωστά οφέλη που έχει το σεξ για την ψυχική υγεία, όπως τα χαμηλότερα επίπεδα στρες και ο μικρότερος κίνδυνος κατάθλιψης, φαίνεται ότι η ερωτική επαφή έχει και βαθιές βιολογικές επιδράσεις, κατά τρόπο που προστατεύει τον οργανισμό από τη διαδικασία της γήρανσης.




Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Psychoneuroendocrinology δείχνει ότι, τουλάχιστον στις γυναίκες, το σεξ συνδέεται με πιο αργό ρυθμό γήρανσης των κυττάρων, πράγμα που συνεπάγεται καλύτερη υγεία και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να διαχειριστείς τα «θανάσιμα» συναισθήματα


.



Αυτές οι θετικές επιδράσεις, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οφείλονται στο γεγονός ότι η σεξουαλική επαφή επιδρά στα τελομερή, δομές που βρίσκονται στο άκρο κάθε χρωμοσώματος και προστατεύουν τη γενετική πληροφορία. Θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει τα τελομερή με το πλαστικό προστατευτικό κάλυμμα στο άκρο ενός κορδονιού. Με την πάροδο των ετών το μήκος τους μειώνεται και αυτό λειτουργεί σαν βιολογικός δείκτης της γήρανσης του οργανισμού.


Οι γυναίκες που έκαναν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν σε γενικές γραμμές μεγαλύτερα σε μήκος τελομερή, αναφέρει η μελέτη. Παράλληλα, το μεγάλο μήκος των τελομερών συσχετίστηκε με μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση, περισσότερη υποστήριξη μεταξύ των δύο συντρόφων, λιγότερες διενέξεις και χαμηλότερα επίπεδα στρες.


Πέρα από την αναπόφευκτη πάροδο των ετών, το μήκος των τελομερών επηρεάζεται από πολλές καθημερινές συνήθειές μας. Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η κακοποίηση στην παιδική ηλικία μικραίνουν τα τελομερή, ενώ η υγιεινή διατροφή και η τακτική σωματική άσκηση τα προστατεύουν από τη φθορά.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί ορισμένοι άνθρωποι έχουν πολύ κακούς τρόπους


.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *