Το 90% των πλαστικών μπουκαλιών νερού περιέχει σωματίδια πλαστικού

Το 90% των πλαστικών μπουκαλιών νερού περιέχει σωματίδια πλαστικού
Το 90% των πλαστικών μπουκαλιών νερού περιέχει σωματίδια πλαστικού
Το 90% των πλαστικών μπουκαλιών νερού περιέχουν σωματίδια πλαστικού
Ερεύνα αποκαλύπτει, πως 9 στα 10 πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, περιέχουν μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, τα οποία καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Τα μικροπλαστικά αυτά είναι σχεδόν διπλάσια σε ποσότητα σε σχέση με αυτά που έχουν βρεθεί στο νερό της βρύσης και υπάρχουν ακόμη και σε δημοφιλή προϊόντα γνωστών εταιρειών.


.

  

Οι ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια χημείας Σέρι Μέισον, που ακόμη δεν έχουν κάνει κάποια επιστημονική δημοσίευση (πράγμα που αποτελεί αδύνατο σημείο της μελέτης τους), έκαναν την έρευνα για λογαριασμό του δημοσιογραφικού οργανισμού Orb Media, σύμφωνα με το BBC και τον «Γκάρντιαν».
Ανέλυσαν δείγματα από 259 μπουκάλια νερού από εννέα χώρες και 11 διαφορετικές μάρκες, ανακαλύπτοντας κατά μέσον όρο δέκα πλαστικά σωματίδια με πλάτος μεγαλύτερο μιας ανθρώπινης τρίχας, δηλαδή άνω των 100 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του χιλιοστού).
Ανιχνεύθηκαν, επίσης, κατά μέσον όρο 314 μικροσωματίδια πιθανού (αλλά όχι βέβαιου) μικροπλαστικού για κάθε ένα λίτρο νερού, με μέγεθος το κάθε σωματίδιο από 6,5 έως 100 μικρόμετρα.
Σε κάποια μπουκάλια οι συγκεντρώσεις σωματιδίων έφθαναν έως τις 10.000 κομματάκια ανά λίτρο.
Από τα 259 μπουκάλια που ελέγχθηκαν, μόνο τα 17 δεν περιείχαν καθόλου ίχνη πλαστικών. Το πιο συχνό είδος πλαστικού μέσα στα εμφιαλωμένα νερά ήταν το πολυπροπυλένιο, αυτό που χρησιμοποιείται και στα πλαστικά καπάκια των μπουκαλιών.
Τα μπουκάλια είχαν αγοραστεί στις εξής χώρες: ΗΠΑ, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό, Λίβανο, Κένυα και Ταϊλάνδη.

Διαβάστε Επίσης  Σαν σήμερα 8 Ιουνίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας.


.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *