Μπουρίνια με καταιγίδες και χαλάζι

Μπουρίνια με καταιγίδες και χαλάζι
Μπουρίνια με καταιγίδες και χαλάζι

H Πέμπτη και η Παρασκευή είναι δύο ημέρες που θα μας απασχολήσουν αρκετά σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα, καθώς αυξάνεται και πάλι η αστάθεια στην ατμόσφαιρα.


Ψυχρές αέριες μάζες στα μέσα στρώματα της τροπόσφαιρας έχουν εγκατασταθεί τις τελευταίες ημέρες  πάνω από την κεντρική – ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και σε τμήματα της δυτικής Ασίας, με αποτέλεσμα σε καθημερινή βάση ο καιρός να καθίσταται άστατος το μεσημέρι και το απόγευμα, με έντονες βροχές και καταιγίδες (μπουρίνια). 

.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το μεσημέρι της Πέμπτης εξέδωσε έκτακτο δελτίο έντονων καιρικών φαινομένων. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:


Έντονα καιρικά φαινόμενα θα σημειωθούν τις προσεχείς ώρες και αύριο Παρασκευή, προειδοποιεί η ΕΜΥ με νέο έκτακτο δελτίο καιρού.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

1) την Πέμπτη (10-05-2018)

α. η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Σποράδες και πιθανόν η Εύβοια
β. μέχρι τις βραδινές ώρες τα υπόλοιπα ηπειρωτικά
γ. από τις απογευματινές ώρες τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου

1) την Παρασκευή (11-05-2018)

α. μέχρι τις βραδινές ώρες η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα
β. τις μεσημβρινές και τις απογευματινές τα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Τα φαινόμενα, που κατά κύριο λόγο θα σημειώνονται κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Πέμπτης αλλά και της Παρασκευής, θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα πολύ ενισχυμένους ανέμους. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η αστάθεια το Σάββατο φαίνεται να περιορίζεται στα δυτικά και βόρεια και την Κυριακή στα ορεινά ηπειρωτικά.


Διαβάστε Επίσης  Ομολόγησε πέντε «φόνους» και καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση

Τα συνολικά ύψη βροχής έως και το βράδυ της Κυριακής 13 Μαΐου

Τα συνολικά ύψη βροχής έως και το βράδυ της Κυριακής 13 Μαΐου





Στις περιοχές που θα επηρεαστούν την Πέμπτη και την Παρασκευή από βροχές και καταιγίδες (και ενδεχομένως από ισχυρά φαινόμενα) συμπεριλαμβάνεται τόσο ο Νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας όσο και η Θεσσαλονίκη.






Για σήμερα, Πέμπτη, η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 11 έως 26 βαθμούς, στη δυτική Μακεδονία και στα βόρεια τμήματα της Ηπείρου από 11 έως 20, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 έως 26, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 21, και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 15 έως 26.


Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ, από το απόγευμα όμως θα στραφούν σταδιακά σε ανατολικούς ίδιας έντασης. Στο κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.





Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις που θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και πιθανώς καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 19 έως 25 βαθμούς.


Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται τοπικές βροχές ή όμβροι κατά περιόδους, ενώ υπάρχει πιθανότητα για καταιγίδα από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ, το μεσημέρι θα γίνουν νότιοι 2 έως 4 μποφόρ, ενώ προς το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 18 έως 25 βαθμούς.


Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Meteoclub, Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *