Συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης ελληνικού και ντεκαφεϊνέ στην εγκυμοσύνη

Συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης ελληνικού και ντεκαφεϊνέ  στην εγκυμοσύνη

Για πολλούς ανθρώπους το να κάνουν παιδί είναι ένα μέσο για να φτάσουν προς την ολοκλήρωση. Όμως, αν και η εγκυμοσύνη θα έπρεπε να είναι από τις πιο χαρούμενες περιόδους στη ζωή μιας
γυναίκας, δυστυχώς έχει συσχετιστεί με περιορισμό ή  ακόμη και αποκλεισμό πολλών αγαπημένων τροφίμων και συνηθειών.

Μια από αυτές τις απαγορεύσεις που είτε αυθαίρετα είτε από άγνοια έχει προταθεί, είναι αυτή του καφέ.

Ένα συχνό ερώτημα που κάνουν οι μέλλουσες μητέρες είναι αν μπορούν να συνεχίσουν την κατανάλωση ελληνικού καφέ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε απάντηση μετά από εκτεταμένο έλεγχο όλων των επιστημονικών μελετών που έχουν γίνει για την καφεΐνη και ανάρτησε ανακοίνωση ότι η πρόσληψη καφεΐνης για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο έως 200 mg / 24h είναι ασφαλής.

Διαβάστε Επίσης  Η κατάθλιψη, μας κάνει πιο δυνατούς

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από το Αμερικάνικο Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση τον Ιούλιο του 2010 ότι οι έγκυες μπορούν να καταναλώνουν καφέ και άλλα τρόφιμα ή ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη με ασφάλεια, εφ’ όσον δε ξεπερνούν το ημερήσιο ασφαλές όριο.


.

Ένας ενδεικτικός πίνακας με την περιεκτικότητα των ροφημάτων σε καφεΐνη παρουσιάζεται παρακάτω :

Είδος καφέ ανά μερίδα Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Καφές φίλτρου (~200ml) 115-175mg
Στιγμιαίος καφές (~200ml) 65-100mg
Ντεκαφεινέ στιγμιαίος (~200ml) 2-3mg
Ελληνικός καφές (50 ml) 40mg
Ντεκαφεινέ ελληνικός καφές (50 ml) 0-1mg
Εσπρέσο (30 ml) 30-40mg
Μαύρο τσάι (240ml) 48mg
Σοκολάτα υγείας (100g) 69mg
Ρόφημα κακάο (200ml) 8mg
Αναψυκτικό τύπου cola (500ml) 35mg
Από τον παραπάνω πίνακα,  παρατηρούμε  ότι ο ελληνικός καφές, είναι  εκείνος με την μικρότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη ανάμεσα στα είδη καφέ. Ο ελληνικός καφές προσφέρεται και στη ντεκαφεινέ εκδοχή του με περιεκτικότητα 0-1mg καφεΐνης ανά φλιτζανάκι, διατηρώντας τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του για όσες επιθυμούν να εκμηδενίσουν την καφεΐνη στην καθημερινότητα τους δίχως να στερούνται το καφέ.

Διαβάστε Επίσης  Ο γαμπρός Harry εφτασε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου με τον πρίγκιπα William

Το ασφαλές όριο που είναι τα 200mg καφεΐνης, αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 3-4 φλιτζανάκια ελληνικού καφέ την ημέρα.

Τα παραπάνω μας δείχνουν ότι όταν δεν υπάρχουν επιπλοκές  στην εγκυμοσύνη και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας, λαμβάνοντας επίσης υπ’ όψιν τις σύγχρονες έρευνες και συστάσεις για την περίοδο της εγκυμοσύνης, οι μέλλουσες μητέρες μπορούν να καταναλώσουν έως και 200mg/24h καφεΐνη , προσέχοντας όμως την παραπανήσια καφεΐνη από άλλες πηγές όπως τσάι, κακάο, ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά. Συνεπώς, από τα παραπάνω προκύπτει ότι  οι μέλλουσες μανούλες μπορούν να απολαμβάνουν τον αγαπημένο τους ελληνικό καφέ με μέτρο, στην ποσότητα που αναφέραμε παραπάνω.


.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *