Πώς τα κατοικίδια ζώα φτιάχνουν τη ψυχή μας

Πώς τα κατοικίδια ζώα φτιάχνουν τη ψυχή μας
Πώς τα κατοικίδια ζώα φτιάχνουν τη ψυχή μας
Μία σειρά από μελέτες έχουν αποδείξει πως τα κατοικίδια ζωάκια, κυρίως τα σκυλιά και οι γάτες μας βοηθούν, καθώς ενισχύουν την υγεία του οργανισμού μας. 

Με ποιους τρόπους;


Διαχειριζόμαστε καλύτερα την απόρριψη


Σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Anthtozoos οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδια μπορούν να ξεπεράσουν πιο εύκολα μία κοινωνική απόρριψη, και νιώθουν λιγότερο αρνητικά από τους ανθρώπους που δεν έχουν κάποιο κατοικίδιο.
Οι ερευνητές όπως σημειώνεται στο Readers digest, μεταξύ άλλων είπαν πως οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν τόσο τα ζώα όσο και τα αντικείμενα ως ανθρώπους, είναι πιο επιρρεπείς στο χαρακτηριστικό της ενσυναίσθησης και στον αντισυμβατικό τρόπο σκέψης για να προφυλαχθούν από τον αρνητισμό.


Δεν νιώθουμε μόνοι
Η μοναξιά έχει συσχετιστεί με την καρδιακή νόσο και τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλα αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος του οργανισμού. Σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aging & Mental Health ενήλικες που είχαν κατοικίδιο ζώο, ένιωθαν λιγότερο μόνοι από εκείνους που δεν είχαν κάποιο κατοικίδιο, ενώ ήταν καλύτερη η κοινωνική τους αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.


Μας παρέχουν ασπίδα κατά του στρες


Σύμφωνα με παλαιότερη σουηδική μελέτη οι άνθρωποι που πέρασαν 15 έως 30 λεπτά παρέα με έναν σκύλο και τον χάιδευαν είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης -ορμόνη του στρες-.
Οι συμμετέχοντες της μελέτης οι οποίοι είχαν σκύλο, είχαν αντίστοιχα αυξημένα επίπεδα οξυτοκίνης -ορμόνη της χαράς-, ενώ οι παλμοί της καρδιάς τους ακόμη και μία ώρα μετά από την παρέα με τον σκύλο τους, ήταν πιο χαλαροί, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν κατοικίδιο.


Μας κάνουν υπεύθυνους από πολλές απόψεις


Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One, τα παιδιά που φροντίζουν από μικρή ηλικία ένα κατοικίδιο, εκτός του ότι γίνονται πιο υπεύθυνα απέναντι στα ζωάκια, γίνονται υπεύθυνα ακόμη και για τον ίδιο τους τον εαυτό.

Διαβάστε Επίσης  Άγχος: Οι τρόποι που θα μας βοηθήσουν να το αποβάλουμε

Πηγή:pathfinders.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *