«Παγίδα» τα τεκμήρια διαβίωσης

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ
«Παγίδα» τα τεκμήρια διαβίωσης

Μεγάλη παγίδα και στις φετινές δηλώσεις αποτελούν τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς άνεργοι, περιστασιακά εργαζόμενοι ή απασχολούμενοι με πενιχρά εισοδήματα κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν υψηλούς φόρους.

Μόνο πέρυσι πιάστηκαν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων περίπου 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Το υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησε σε μειώσεις των τεκμηρίων διαβίωσης και αρκέστηκε στην ανανέωση της περσινής διάταξης βάση της οποίας από την «τσιμπίδα» των τεκμηρίων θα γλιτώσουν φορολογούμενοι που το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ ετησίως, το τεκμαρτό εισόδημα τους να μην ξεπερνά τα 9.500 ευρώ και να μην ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

.

Σημειώνεται, ότι η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο ή διαζευγμένο και σε 5.000 ευρώ για τους έγγαμους. Το τεκμήριο διαβίωσης υπολογίζεται ακόμη και όταν ο φορολογούμενος δηλώνει έστω και 1 ευρώ πραγματικό εισόδημα ή εφόσον βαρύνεται με οποιοδήποτε άλλο τεκμήριο διαβίωσης λόγω χρήσης κατοικίας, αυτοκινήτου, σκάφους κ.λπ.
Τα τεκμήρια αποτελούν πονοκέφαλο για χιλιάδες φορολογούμενος καθώς δεν έχουν αλλάξει από το 2010, οπότε και ήταν άλλα τα μεγέθη της ελληνικής οικονομία και εντελώς διαφορετικά τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Για παράδειγμα ακόμα και για κάποιον που θα υποβάλει φορολογική δήλωση με μηδενικό εισόδημα αλλά έχει κύρια κατοικία 50 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών εκατοστών ο αναλογούν φόρος θα είναι 400 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για ακίνητο 80 τ.μ. η αντικειμενική δαπάνη είναι 40 ευρώ ανά τ.μ. και φτάνει ακόμη και τα 400 ευρώ για ακίνητα από 301 τ.μ. και άνω. Αντίστοιχα το
τεκμήριο διαβίωσης για τα επιβατικά αυτοκίνητα για παράδειγμα έως 1.200 κ. εκατ. είναι στα 4.000 ευρώ. Ως τεκμαρτή δαπάνη λογίζονται επίσης τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν σε ιδιωτικά, τα ποσά μισθοδοσίας που καταβάλλονται σε οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους, τα σκάφη αναψυχής τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα.

Διαβάστε Επίσης  9 Νοεμβρίου: Σήμερα γιορτάζουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *