Παραδοσιακό σαραγλί

Σιροπιαστό, παραδοσιακό και πεντανόστιμο σαραγλί. Μπορείτε να γεμίσετε το σαραγλί με τους ξηρούς καρπούς που προτιμάτε.

Υλικά
1 πακέτο φύλλο Βυρηττού
150 γρ. καρυδόψιχα
250 γρ. αγελαδινό βούτυρο
150 γρ. φιστίκια Αιγίνης
300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
1 κ.σ. μέλι
1 πορτοκάλι φλούδα
1 ξύλο κανέλα


.

 

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150οC, στις αντιστάσεις.
Για το πολίτικο σαραγλί χρησιμοποιούμε μια πολύ λεπτή μεταλλική βέργα ή μια μεγάλη βελόνα πλεξίματος. Απλώνουμε δυο φύλλα στον πάγκο, το ένα πάνω στο άλλο. Τοποθετούμε τη βέργα περίπου 10 εκατοστά από την άκρη των φύλλων. Διπλώνουμε τα φύλλα ακριβώς πάνω από την βελόνα.  Πασπαλίζουμε κατά μήκος του φύλλου, μέχρι τη μέση περίπου, με ψίχα φιστίκι ή καρύδι. Φροντίζουμε να αφήσουμε ένα περιθώριο στο τέλος των φύλλων που να μην έχει ξηρούς καρπούς. Τυλίγουμε προσεκτικά από τη μεγαλύτερη πλευρά του φύλλου και κάνουμε ένα χαλαρό ρολό. Πιέζουμε με τα δάχτυλα τις δύο άκρες του ρολού και σουρώνουμε απαλά τα φύλλα προς το κέντρο μέχρι να σουρώσει το ρολό.
Τραβάμε προσεκτικά τη βέργα και τοποθετούμε το ρολό στο ταψί. Eπαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Όταν βάλουμε όλα τα σαραγλί στο ταψί, τα κόβουμε κατά μήκος σε μικρότερα ρολάκια 1,5 – 2 εκατοστών.
Περιχύνουμε τα ρολάκια με λιωμένο βούτυρο. Φροντίζουμε να αλείψουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του σαραγλί. Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου, για περίπου 90 λεπτά, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά το φύλλο και να ψηθεί μέχρι το κέντρο του σαραγλί.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, την φλούδα από πορτοκάλι και το ξύλο κανέλας. Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 3 λεπτά. Το αποσύρουμε από τη φωτιά να κρυώσει καλά.
Βγάζουμε το σαραγλί από τον φούρνο και, όπως είναι καυτό, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Προσοχή, ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι σε δόσεις. Πασπαλίζουμε τα σαραγλί με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.  Αφήνουμε το σαραγλί να κρυώσει τελείως, να πιει το σιρόπι και στη συνέχεια σερβίρουμε.
Tips
  • Το σαραγλί ψήνεται σε χαμηλή θερμοκρασία για δυο ώρες. Έτσι εξασφαλίζει τραγανά και αέρινα φύλλα από πάνω μέχρι κάτω.
Διαβάστε Επίσης  Πίτα με κολοκύθα και τουτουμάκια (χυλοπιτάκια)
  • Μεγάλη προσοχή στο βουτύρωμα: δεν βουτυρώνουμε τα φύλλα αλλά τα περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο, σιγά σιγά. Έτσι απορροφάται ομοιόμορφα το βούτυρο, και το σαραγλί θα βγει πολύ αφράτο.

 

  • Όπως σε όλα τα σιροπιαστά γλυκά, μπορούμε να σιροπιάσουμε το σαραγλί με δυο διαφορετικούς τρόπους: ή περιχύνουμε το καυτό γλυκό με το κρύο σιρόπι ή το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *