Καλλιέργεια μάραθου (φινόκιο) σε γλάστρα

Ο μάραθος (ή το μάραθο) είναι ποώδες μονοετές αρωματικό φυτό που χρησιμοποιείται στη μαγειρική,
στη ζαχαροπλαστική και στην αρωματοποιία για τα φρέσκα και αποξηραμένα φύλλα του και για τους αρωματικούς σπόρους του. Ο μάραθος φτάνει σε ύψος μέχρι το 1-1,5 μέτρο και κάποιες ποικιλίες του χρησιποιούνται ως λαχανικά. Μπορεί ο μάραθος να μην ανήκει στα δημοφιλέστερα μυρωδικά φυτά που καλλιεργούμε σε γλάστρα, όπως για παράδειγμα ο μαϊντανός και ο άνηθος, είναι όμως ένα πολύ ιδιαίτερο αρωματικό φυτό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε φρέσκες σαλάτες, σε πίτες και σε μαγειρευτά φαγητά.


.

• Τι συνθήκες θέλει ο μάραθος σε γλάστρα;

Ο μάραθος ευδοκιμεί καλύτερα σε ηλιοφανείς θέσεις, σχετικά προφυλαγμένες από το βοριά και την παγωνιά και σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ των 18-25 βαθμών Κελσίου για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη. Αν και ο μάραθος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χώμα, για τη φύτευση του θα επιλέξουμε φυτόχωμα πλούσιο σε οργανική ουσία και περλίτη ώστε να πετύχουμε ικανοποιητικό αερισμό και καλή αποστράγγιση.

Διαβάστε Επίσης  Θα τον κάνω να ζηλέψει! Θα πιάσει;
• Πώς φυτεύουμε τον μάραθο σε γλάστρα;

Ο μάραθος μπορεί να φυτευτεί απευθείας με σπόρο στη γλάστρα ή με έτοιμα σπορόφυτα μάραθου που θα προμηθευτούμε από φυτώριο. Αν φυτέψουμε σπόρο μάραθου στη γλάστρα, θα πρέπει να γίνει σε βάθος 1-2 εκατοστών και να εξασφαλίσουμε θερμοκρασίες γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου. Είναι σημαντικό για να βλαστήσει ο σπόρος του μάραθου, να κάνουμε ελαφρύ, αλλά συχνό πότισμα, ώστε ο σπόρος μας να μη σαπίσει. Αν τελικά προμηθευτούμε έτοιμα σπορόφυτα μάραθου από φυτώρια, θα χρειαστούμε βαθιά γλάστρα τουλάχιστον 20 εκατοστών για να τον φυτέψουμε καθώς αναπτύσσει μακρύ πασσαλώδες ριζικό σύστημα.

• Τι πότισμα και τι λίπανση θέλει ο μάραθος στη γλάστρα;

Διαβάστε Επίσης  ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2018: ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ

Ο μάραθος δεν χρειάζεται συχνό πότισμα, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα στα φύλλα και σάπισμα στη ρίζα. Όταν τον ποτίζουμε τις ηλιόλουστες μέρες, προσέχουμε να μη βρέχουμε το φύλλωμα του γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών. Σχετικά με τη λίπανση του μάραθου, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λίπασμα αρκεί να εμπλουτίσουμε το φυτόχωμα μας με κοπριά ή κομπόστ. Εναλλακτικά, ενσωματώνουμε 1 κουταλιά της σούπας βιολογικό λίπασμα αζώτου, μια φορά το μήνα, για να δυναμώσουμε την την ανάπτυξη του φυλλώματος το μάραθου

• Κι ένα μυστικό για τον μάραθο

Το φινόκιο ή αγριομάραθο είναι μια ποικιλία μάραθου με μικρότερα φύλλα και πιο έντονο σκουροπράσινο χρώμα από το κοινό μάραθο που καλλιεργούμε και μας δίνει τη μαραθόριζα, ένα είδος βολβού σαν κρεμμύδι, ιδιαίτερα αρωματικό και πικάντικο.


Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *