Καλλιέργεια καρότου σε γλάστρα

Καλλιέργεια καρότου σε γλάστρα

 

Το καρότο είναι από τα αγαπημένα φθινοπωρινά λαχανικά που καλλιεργούμε για τη μακριά κωνική ρίζα του, συνήθως χρώματος πορτοκαλί. Αν και έχουμε συνηθίσει να το φυτεύουμε στον κήπο ή στο χωράφι, μπορούμε να το φυτέψουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες με μεγάλη επιτυχία.

Δείτε λοιπόν τα βήματα για την καλλιέργεια του καρότου σε γλάστρα για να το συγκομίσετε σε 3-4 μήνες φρέσκο και τραγανό για σαλάτες και διάφορες άλλες συνταγές μαγειρικής.

 

• Επιλέγουμε κατάλληλη γλάστρα και γόνιμο φυτόχωμα για το καρότο

Για το καρότο θα χρειαστούμε σχετικά βαθιές γλάστρες τουλάχιστον 25-30 εκατοστά βάθος, ανάλογα βέβαια με την καλλιεργούμενη ποικιλία. Σχετικά με το υπόστρωμα, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε γόνιμο φυτόχωμα, ειδικό για κηπευτικά που να εξασφαλίζει παράλληλα καλή αποστράγγιση. Μπορούμε να φτιάξουμε και το δικό μας φυτόχωμα χρησιμοποιώντας χώμα ή τύρφη ως βασικό συστατικό μαζί με κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και περλίτη.

Διαβάστε Επίσης  Κουκιά, συμβουλές φύτευσης και καλλιέργειας

• Επιλέξτε ηλιόλουστη θέση για τη γλάστρα του καρότου

Το καρότο αναπτύσσεται καλύτερα σε δροσερό, σχετικά ψυχρό περιβάλλον και ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 14-19 βαθμών Κελσίου, αν και αντέχει και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Θα επιλέξουμε ηλιοφανή στο μπαλκόνι για τη γλάστρα με τα καρότα κατά τη χειμερινή περίοδο και ημισκιερές κατά την ανοιξιάτικη περίοδο που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες.

• Φυτέψτε σπόρο ή μεταφυτέψτε έτοιμα φυτά καρότου

Έχουμε δυο επιλογές για να καλλιεργήσουμε καρότο στη γλάστρα μας. Μπορούμε να φυτέψουμε απευθείας τους σπόρους του καρότου σε βάθος περίπου 2 εκατοστών προσέχοντας να τους σπείρουμε αραιά. Βέβαια, κατά το πρώτο στάδιο ανάπτυξης των φυτών του καρότου, θα χρειαστεί να τα αραιώσουμε ώστε να απέχουν μεταξύ τους 8-10 εκατοστά. Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά καρότου από φυτώρια και να τα φυτέψουμε σε αποστάσεις 10-15 εκατοστών.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να φυτέψετε μια λεμονιά σπίτι σας και τι χρειάζεστε

• Εξασφαλίστε άφθονο πότισμα και βιολογική λίπανση για το καρότο σε γλάστρα

Το καρότο στη γλάστρα χρειάζεται άφθονο πότισμα, καθώς έχει σημαντικές ανάγκες σε νερό. Θα πρέπει να έχουμε καλή αποστράγγιση, προσέχοντας να μη λιμνάζει το νερό. Σχετικά με τις ανάγκες του καρότου σε λίπανση, θα χρειαστεί εμπλουτισμός με θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του φυλλώματος και τον σχηματισμό της πασσαλώδους ρίζας του. Χρειάζεται να ενσωματώνουμε στο χώμα, κάθε 20-30 μέρες, 1-2 κουταλιές της σούπας πλήρους βιολογικού λιπάσματος, ενισχυμένο σε κάλιο για να εξασφαλίσουμε μια πλούσια παραγωγή.

• Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια του καρότου σε γλάστρα

Τα καρότα μπορούν να συγκαλλιεργηθούν με επιτυχία στη γλάστρα μαζί με ραπανάκια, φρέσκο κρεμμυδάκι, σκόρδο, πράσα, μαϊντανό και μαρούλι αν και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για τη συγκομιδή από αυτά.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *