Σοκολατένια απόλαυση!

Τη στιγμή που η σοκολατένια
μπουκιά πλησιάζει το στόμα, το υπέροχο άρωμά της μας πλημμυρίζει.

 

Η σοκολάτα λιώνει απαλά στη γλώσσα και η βελούδινη υφή της γαργαλάει τους γευστικούς κάλυκες του ουρανίσκου μας. Το μήνυμα μεταφέρεται στον εγκέφαλο με αστραπιαίους ρυθμούς και εμείς νιώθουμε μια γλυκιά ευτυχία να εγκαθίσταται σε κάθε ζωντανό κύτταρο του οργανισμού μας. Η σοκολάτα είναι πραγματική απόλαυση!

Το Vita ζήτησε από τους ειδικούς να ξετυλίξουν προκλητικές πλάκες σοκολάτας και να μας αποκαλύψουν τα οφέλη της, να μοιραστούν μαζί μας «μυστικές» συνταγές για σοκολατένιους πειρασμούς και να μας προσκαλέσουν στα στέκια για τους απανταχού λάτρεις της σοκολάτας.

Η ταυτότητα της σοκολάτας

Για να ονομαστεί ένα προϊόν σοκολάτα, πρέπει να περιέχει βούτυρο κακάο, η αναλογία του οποίου διαφέρει ανάλογα με το είδος της σοκολάτας.

 

Μαύρη σοκολάτα (υγείας ή bitter): Εκτός από βούτυρο κακάο, περιέχει επιπλέον ζάχαρη και κακαόμαζα σε ποσοστό 40-75% (σπανίως και παραπάνω). Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο πικρή γεύση αποκτά.

Κουβερτούρα: Είδος σοκολάτας που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Η διαφορά της με τη μαύρη σοκολάτα είναι το ποσοστό κακάο που περιέχει, το οποίο δεν ξεπερνάει το 35-40%.

Σοκολάτα γάλακτος: Περιέχει, εκτός από βούτυρο κακάο και κακαόμαζα, γάλα και ζάχαρη. Το ποσοστό τής κακαόμαζας είναι τουλάχιστον 25%.

Λευκή σοκολάτα: Αποτελείται από βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα και δεν περιέχει καθόλου κακαόμαζα.

Γεμιστή σοκολάτα: Σε οποιοδήποτε είδος σοκολάτας μπορούν να προστεθούν επιπλέον υλικά, όπως ξηροί καρποί ή γέμιση, όπως πραλίνα (επεξεργασμένοι ξηροί καρποί σε μορφή πάστας), πορτοκάλι, καραμέλα κ.λπ.

Κακάο: Πρόκειται για προϊόν σοκολάτας σε σκόνη με περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο 10-25%.

Βιολογική σοκολάτα: Στην αγορά κυκλοφορούν και βιολογικές σοκολάτες, οι οποίες είναι πιο ακριβές από τα υπόλοιπα είδη, αλλά θεωρούνται υψηλής ποιότητας προϊόντα, με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακαόμαζα.

! Στην αγορά υπάρχουν αρκετά προϊόντα «απομίμησης σοκολάτας», τα οποία συνήθως αντικαθιστούν σημαντική ποσότητα του βούτυρου κακάο με έλαια. Σύμφωνα με τον νόμο, οι εταιρείες που παράγουν τέτοια προϊόντα είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στη συσκευασία τους τη φράση: «Προϊόν απομίμησης σοκολάτας».

5 tips υγείας

1. Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει σχεδόν τετραπλάσια χοληστερίνη συγκριτικά με τη μαύρη, η οποία περιορίζεται στα 6 mg ανά 100 γρ. Ακόμα υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης βρίσκουμε στη λευκή σοκολάτα.

2. Εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά -κυρίως πολυφαινόλες- είναι η μαύρη σοκολάτα, με αποτέλεσμα να έχει προστατευτική δράση για την καρδιά.

Διαβάστε Επίσης  (πλαστό) Θεσσαλιώτικη πίτα όνειρο!

3. Η σοκολάτα γάλακτος υπερτερεί της μαύρης σε ασβέστιο -έχει περίπου 3 φορές περισσότερο-, ενώ ικανοποιητικότατη ποσότητα ασβεστίου περιέχει και η λευκή σοκολάτα.

4. Κυρίως η μαύρη σοκολάτα και κατόπιν η γάλακτος είναι πλούσιες σε θεοβρωμίνη, ουσία με ελαφρώς διουρητική δράση, που δρα ως αγγειοδιασταλτικό, ενώ παράλληλα θεωρείται «κλειδί» για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

5. Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη, σε αντίθεση με τη μαύρη, η οποία έχει υψηλότερη περιεκτικότητα από τη σοκολάτα γάλακτος. Γι’ αυτό και η υπερβολική κατανάλωση μαύρης -κυρίως- σοκολάτας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του καρδιακού ρυθμού, ευερεθιστότητα και νευρικότητα, κυρίως σε άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη.

 

Οι θερμίδες της Τα διάφορα είδη σοκολάτας διαφέρουν ως προς το θερμιδικό τους περιεχόμενο, όχι όμως σημαντικά. Ανά 100 γρ., η μαύρη σοκολάτα μάς δίνει περίπου 598 θερμίδες, η γάλακτος γύρω στις 535 θερμίδες και η λευκή σοκολάτα περίπου 539 θερμίδες. Ακόμη, ένα φλιτζάνι ρόφημα σοκολάτας περιέχει γύρω στις 200 θερμίδες. Σε περιόδους δίαιτας, η μαύρη σοκολάτα αποτελεί την ιδανική επιλογή γλυκού, επειδή μπορεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους σε ποσότητες των 10 γρ. (1 μικρό κομμάτι), 2-3 φορές την εβδομάδα.

DIY Μάσκα με σοκολάτα Φτιάχνουμε μόνες μας μια αντιοξειδωτική μάσκα, που θρέφει και απολεπίζει: Αναμειγνύουμε σε μπολ 1 κουταλιά μερέντα, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι μέλι, 1 κουταλιά κρέμα γάλακτος (ή γάλα πλήρες) και 1 κουταλιά κορνφλάουερ μέχρι να ομογενοποιηθούν (τα υλικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου). Απλώνουμε το μείγμα σε καθαρό πρόσωπο και το αφήνουμε 15-20΄. Αφαιρούμε με χλιαρό νερό.
(Από το βιβλίο «Μαγειρεύω Καλλυντικά», εκδ. Παπαδόπουλος)

Είδος υπό εξαφάνιση

Θα μπορούσατε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς σοκολάτα; Το σενάριο αυτό ίσως να μην είναι τελικά και τόσο επιστημονική φαντασία όσο νομίζετε. Οι δύο μεγαλύτερες βιομηχανίες παρασκευής σοκολάτας στον κόσμο προειδοποίησαν με ανακοινώσεις τους ότι η συνεχιζόμενη έλλειψη του κακάο στην παγκόσμια αγορά θα επιφέρει την έλλειψη σοκολάτας, αλλά και την αύξηση στην τιμή της!

Σοκολατένια στέκια Πάρτε μια γεύση από Παρίσι μπαίνοντας στο «Petite Fleur», το μικροσκοπικό μαγαζί με το φημισμένο ρόφημα σοκολάτας. Παρασκευάζεται αποκλειστικά με την εξαιρετικής ποιότητας κουβερτούρα Valrhona και βιολογικό γάλα και σερβίρεται σε φλιτζάνι τεραστίων διαστάσεων. Κλασική αξία η σοκολάτα με ξύσμα πορτοκαλιού, μέλι και μπράντι, ενώ για τους τολμηρούς προτείνουμε μαύρο πιπέρι, κανέλα και καυτερές πιπεριές! Καταστήματα: Κολωνάκι (Ομήρου 44, τηλ.: 210-36.13.169), Χαλάνδρι, Ερυθραία, Κηφισιά, Κέρκυρα, Βόλος.
Μαγικό σκηνικό εμπνευσμένο από την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» και τον «Harry Potter», με επίσης μαγικά γλυκά που στάζουν… σοκολάτα. Όλα αυτά θα τα βρείτε στο «Cap cap» (Πανόρμου 26, Αιγάλεω, τηλ.: 210-59.04.116). Ο κατάλογος ακολουθεί κάθε φορά μια θεματο-λογία, εμπνευσμένη από κάποιο παραμύθι. Σταθερή αξία η mud pie, ένα λασπωτό σοκολατένιο κέικ σκέτος πειρασμός.

Διαβάστε Επίσης  Χαλβάς με ταχίνι έτοιμος σε μόλις 5 λεπτά

Choco-cook

Ο σεφ του εστιατορίου «Yellow», κ. Βασίλης Αλβανίδης, ετοίμασε για τις γιορτινές ημέρες 2 λαχταριστές συνταγές-πειρασμούς με βάση -τι άλλο;- τη σοκολάτα!

Σοκολατένια γλυκάκια

Υλικά για 5 ατομικά γλυκά

110 γρ. γεμιστά μπισκότα σοκολάτας
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. φουντούκια
Υλικά για την Γκανάζ
(σάλτσα σοκολάτας)
300 γρ. κουβερτούρα
490 ml κρέμα γάλακτος πλήρης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Για να φτιάξουμε τη βάση των γλυκών, λιώνουμε κατ’ αρχάς το βούτυρο.
2. Στη συνέχεια, χτυπάμε τα μπισκότα και τα φουντούκια στο μπλέντερ, ενώνουμε το βούτυρο με τα μπισκότα και τα φουντούκια και μοιράζουμε το μείγμα σε 5 ατομικά τσέρκια στη βάση τους, πιέζοντάς το με ένα κουτάλι ή με τα δάχτυλά μας να απλωθεί παντού.
3. Έπειτα βάζουμε τα τσέρκια στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την Γκανάζ.
4. Για να παρασκευάσουμε την Γκανάζ, ζεσταίνουμε πρώτα την κρέμα γάλακτος σε κατσαρόλα, αλλά δεν την αφήνουμε να βράσει.
5. Κατόπιν, προσθέτουμε θρυμματισμένη τη σοκολάτα στην κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
6. Αφού ετοιμάσουμε την Γκανάζ, τη βάζουμε μέσα στα τσέρκια με τη βάση από το μπισκότο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά στο ψυγείο περίπου 5 ώρες.
7. Τέλος, ξεφορμάρουμε τα γλυκάκια μας και προαιρετικά σερβίρουμε με μια σάλτσα καραμέλας βουτύρου και καραμελωμένα φουντούκια.
Αρωματικό ρόφημα σοκολάτας

Υλικά για 4 κούπες

3 κούπες φρέσκο γάλα
3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
1 κουταλάκι τζίντζερ τριμμένο
1 κουταλάκι κανέλα
1 σφηνάκι λικέρ φουντούκι
1 κούπα θρυμματισμένη σοκολάτα γάλακτος ή κουβερτούρα (170 γρ.)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το γάλα μαζί με τα μπαχαρικά, το λικέρ, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
2.Προσθέτουμε τη θρυμματισμένη σοκολάτα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ελαφρά μέχρις ότου η σοκολάτα λιώσει και το μείγμα είναι λείο και ζεστό.
3. Σερβίρουμε σε 4 κούπες με ένα ξύλο κανέλας (προαιρετικά, για ανακάτεμα) σε καθεμιά.

Αναδημοσίευση από: vita.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *